Peeter Põld monumentti Tartto

Peeter Põld monumentti Tartto on maan ensimmäiselle opetusministerille ja Tarton yliopiston historialliselle kuraattorille omistettu muistomerkki.

Koko nimeltään Peeter Siegfried Nikolaus Põld oli virolainen pedagoginen tiedemies, koulujohtaja, sekä poliitikko, työskennellen maan ensimmäisenä opetusministerinä Viron kielen vakiinnuttamiseksi virallisena opetuskielenä.

Peeter Põld monumentti Tartto

KUVA: Näkymä Põldin kunniaksi rakennettuun monumenttiin, jossa on lisätty patsaan lisäksi myös hänen synnyin-ja kuolinvuotensa (1878-1930) sekä luettelo tehtävistä, joissa hän toimi, mukaanlukien maan ensimmäinen opetusministeriys vuonna 1918.

Hän jatkoi opetusministerikautensa jälkeen Tarton yliopiston kuraattorina vuosina 1918 – 1925, jona aikana hän valvoi instituution siirtymistä täysin vironkieliseksi opetuslaitokseksi.

Ansioistaan vironkielisen opetuksen edistämiseksi ja maan itsenäistymisen eteen tehdyn työn vuoksi Põldille rakennettiin muistomerkki Tartossa sijaitsevan Viron opetus-ja tiedeministeriön rakennuksen edustalla olevaan puistoon.


Monumentti, jonka suunnittelivat kuvanveistäjä Ekke Väli ja arkkitehti Ain Rööpson, julkistettiin joulukuussa 2008.