Pekingin parhaat nähtävyydet

Katsaus Kiinan pääkaupungin Pekingin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Kielletty kaupunki, Kiinan muuri, sekä Taivaallisen rauhan aukio.

Laajalle levittäytyvä Kiinan pääkaupunki on täynnä historiaa ja mielenkiintoisia kohteita nähtäväksi & tutustuttavaksi.

Peking Kiina.

Voit jopa ihailla maailmankuulun Kiinan muurin suoraan hotellihuoneestasi, tai käydä syömässä kiinalaisia mykyjä ja pannukakkuja suoraan niitä myyviltä katukauppiailta.

Pekingissä pääset todistamaan keisarillisen palatsin, rukouspaikkojen, sekä nekropoliksen mahtavuutta, jotka inspiroivat lukuisia aikojen kuluessa useita kiinalaisia keisareita, tai elämää täynnä olevia hutong kujien ja katujen sokkeloita, elämäntyyliä, joka on nopeasti katoamassa modernissa Kiinassa.

Kiinan muuri on kaikista kaupungin nähtävyyksistä monella tapaa ällistyttävin kokemus. Muuri itsessään oli maan voimakkuuden ja mahtavuuden symboli, edustaen myös keisarillisten arkkitehtien hämmästyttäviä organisointikykyjä.

Voit vierailla muurilla joko sen turistimaisimmilla osioilla (Badaling, Juyongguan, Simatai, sekä Mutianyu) tai entisöimittömillä sektioilla, jotka ovat syrjässä turistimassoista (Huanghuacheng, Gubeikou, Jiankou).

Kielletty kaupunki, Pekingin keskustan palatsialue, on omalta osaltaan toinen keskeinen historiallisen insinööri-osaamisen taidonnäyte.

Paikka oli kotina Kiinan 24:lle viimeiselle keisarille Ming- ja Qing-dynastioiden aikana, periodilla, jolloin Kiina kävi läpi kehityksen huonoista ajoista vaurauteen ja taas takaisin huonompiin aikoihin.

Kielletty kaupunki on entisöity alkuperäiseen loistoonsa, antaen näkymiä maan kultakausien loistokkuuteen, jotka ovat inspiroineet maata hallinnoineita keisareita vuosisatojen varrella.

Samaan tapaan näkemisen arvoisia kohteita ovat Taivaan temppeli sekä Pekingin kesäpalatsi, jotka ovat kunnioitusta herättäviä rakennelmia, toimien Kiinan menneisyyden luomista viitteistä maan tulevaisuuden suuruuden tavoittelulle.

1) Ming-hautakammiot

Noin 42 kilometriä luoteeseen Pekingin keskustasta sijaitsevan Ming-dynastian hautakammiot ovat keskeinen nähtävyys etenkin maan historiasta kiinnostuneille kävijöille.

Voit helposti viettää ainakin puoli päivää kiertämässä tätä massiivista 40 km2 kokoista nekropolia, joka sijaitsee Tianshou-vuoren juurella.

Ming-hautakammioihin on haudattu yhteensä 13 keisaria vuosien 1409 – 1642 välisenä aikana, sen jälkeen kun Ming-dynastia siirsi hallituksensa alkuperäisestä pääkaupungista eteläisen Kiinan Nanjingista Pekingiin.

Kolme kolmestatoista hautakammiosta on vierailtavissa, mutta niistä vain yksi, keisari Wanlin, 13:sta Ming-keisarin, hauta on täysin kaivettu esiin ja laitettu entisöityyn kuntoon turisteja varten.

Kuhunkin hautakammioon on erillinen pääsymaksu, jonka lisäksi joudt maksamaan ylimääräisen pääsymaksun Ming-museoon.

2) 798 Art Zone

798 Art Zone, jota on rakennettu entisen elektroniikkatehtaan tiloihin vuodesta 2001, pitää sisällään taidestudioita, design-firmoja, muotiliikkeitä, ollen samalla Kiinan nykytaiteen kulttuurin pioneereja.

600 000 m2 kokoinen kompleksi, joka tunnetaan myös nimellä Dashanzi, on kuin oma maailmansa, jossa modernit graffitit ovat vieri vieressä kulttuurivallankumouksen sloganeiden ja värikkäiden patsaiden kanssa.

Kokonaisuutena 798 Art Zone edustaa tyyliltään sekä idealisoitua että dramatisoitua Kiinaa, jossa voi helposti viettää puolikkaan päivän tutustuen Pekingin kaikkein taiteellisempaan puoleen.

Alueen lukuisista myymälöistä ja taidegallerioista suosituin on Pace Beijing, 2200 m2 kokoinen new yorkilaisen Pace Galleryn operoima galleria, joka sijaitsee Bauhaus-tyylisen, 1950-luvulta peräisin olevan tehtaan tiloissa.

Toinen käynnin arvoinen kohokohta on Ullens Center for Contemporary Art, jonka ovat perustaneet belgialaiset taidekerääjät, organisoiden usein erilaisia kiinalaisen nykytaiteen näyttelyitä.

3) Pekingin olympialaiskohteet

Vuoden 2008 Pekingin kesäolympialaisia varten rakennetuista virtaviivaisista ja moderneista tiloista on tullut tapahtuman jälkeen kaupungin suosituimpiin kuuluvia nähtävyyksiä.

Olympialaisten päästadionit sijaitsevat Chaoyangin kaupunginosassa, Pohjois-Pekingissä, noin 30 minuutin ajomatkan päässä Tian’anmenin aukiosta.

Voit vierailla muun muassa Water Cube Swimming Centerissä pääsymaksua vastaan, samoin kuin Pekingin kansallisella stadionilla, jota kutsutaan ulkomuotonsa takia myös “linnunpesäksi”.

Nämä kaksi stadionia, joiden rakentaminen maksoi yli 490 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, ovat arkkitehtuurillinen nähtävyys jo pelkästään ulkopuolelta ihailtuna.

Stadioineista pohjoiseen löytyy 6,8 km2 Olympiametsäpuisto, joka on aito luonnonhelmi keskellä yhtä maailman moderneimpaa kaupunkia.

4) Beihai-puisto

Bai Hai Gongyuan, eli Beihai-puisto kuuluu Pekingin viehättävimpiin avoimiin tiloihin, ollen rentouttava piilopaikka turisteja täynnä olevista Kielletystä kaupungista ja Tian’anmenin aukiosta.

Kävellessäsi paikkaa läpi, näet Pekingin toisenlaisen puolen, johon kuuluvat taichitä harjoittavat vanhukset, punaisten viuhkojen kanssa tanssivat tädit, sekä veneillä soutelevat pariskunnat.

Suurta osaa tästä jättimäisestä puistosta peittää Beihai-järvi, joka tarjoaa talvikauden läpi mahdollisuuksia luisteluun ja muina vuodenaikoina esimerkiksi vuokrattavissa olevia polkuveneitä.

Baihai-puisto on entisen 1100-lukulaisen palatsin kohdalla, josta alueella jäljellä olevat rakenteet ovat alkuperäisten kopioita 1400-1600-luvuilta.

Bei Hai puiston kohokohtiin lukeutuu sen Round City palatsi, jonka mongolikeisari Kublai Khan (1214-1294) aikoinaan rakennutti.

Beihai-järven ytimessä on Qiong-saari, keinotekoinen kukkula, jolta on upeat panoramiset näkymät Kiellettyyn kaupunkiin.

5) Taivaan temppelin puisto

Noin 500 vuoden ajan, 1400-luvulta 1800-luvulle saakka, kiinalaiset keisarit johtivat saattuetta kunkin talvipäivän seisauksen aikaan Taivaan temppeliin suorittaakseen seremonioita ja tehdäkseen uhrauksia taivaan jumalalle tullakseen siunatuiksi seuraavan vuoden ja sen sadon suhteen.

Tämä mahtava nähtävyys, joka löytyy noin viiden kilometrin päästä Kielletystä kaupungista, kertoo aikoinaan voimakkaasta ja henkisestä kiinalaisesta valtakunnasta.

Puistoon kuuluu joukko rakenteita, mukaanlukien Keisarillinen taivaan holvi ja pyöreä alttari, mutta keskuspisteenä on etenkin 38 metriä korkea kolmi ja kolmikerroksinen Hyvän sadon puolesta rukoilemisen sali, koska se on paikka, jossa rukousten rituaalit aikoinaan tapahtuivat.

Hyvän sadon puolesta rukoilemisen salin katto on päällystetty sinikristallisista lasista, ja kun tarkkailet rakennetta sisäpuolelta, huomaa, että sen valmistamiseen ei ole käytetty yhtäkään poikittaispalkkia.

6) Kesäpalatsi


Luoteis-Pekingissä sijaitseva Kesäpalatsi, joka on osa UNESCO:n maailmanperintöluetteloa, valmistui alunperin vuonna 1750 Qing-keisareiden imperiaaliseksi puutarhaksi.

Kun paikka tuli tuhotuksi englantilaisten ja ranskalaisten joukkojen toimesta vuonna 1860, keisarinna Cixi panosti omaisuutensa saadakseen paikan jälleenrakennetuksi eläkekodikseen.

70 000 m2 kokoinen puisto, joka edustaa kiinalaisen puutarharakentamisen huipentumaa, omaa elementteinä Wanshou-vuoren pohjoiseen sekä Kunming-järven etelään, yhdistäen ainutlaatuisesti ihmiskäden arkkitehtuuria ja luonnollista maisemointitaidetta.

Ideaali tapa viettää aurinkoista päivää Kesäpalatsin alueella on vuokrata vene perheen kanssa käyntiin Kunming-järven vesillä.

7) Hutong

Hutong on pekingiläisten perinteinen asuinmuoto, jossa yhdistyvät kapeat kadut ja kujat, joita reunustavat pihatalot.

Lähes vuosisataa vuotta vanhaa perintöä edustavat kapeat kujat taloineen ovat tulossa nähtävyyksiksi itsessään, sillä ne ovat kaupunkikehityksen myötä katoamassa nopeaan tahtiin.

Tyypillinen Hutong on normaalisti noin viisi metriä leveä väylä, jota reunustavat pihatalot, joita asuttavat useat perheet, jakaen yhteisen avoimen keskuspihan.

Hutongit ovat paikka kokea Pekingin ystävällinen, eläväinen, ja perinteinen kulttuuri aidoimmillaan.

Turistien kannalta parhaat hutong-alueet ovat esimerkiksi kaupallista toimintaa sisältävä suosittu Nanluoguxiang ja epätavallisempaa hipsteri-kulttuuria edustava Baochao Hutong.

8) Taivaallisen rauhan aukio

Taivaallisen rauhan aukio eli Tian’anmen-aukio on paikka, jonne tuhannet Pekingin vierailijat tulevat kaikkialta Kiinasta kokemaan maan ytimen tunnelmaa ja elämää.

Kyseessä on maailman suurin aukio, noin 440 000 m2 kokoinen kompleksi, joka toimi väylänä Kiinan viimeiseen keisarilliseen palatsiin, Kiellettyyn kaupunkiin, läpi Taivaallisen rauhan portin, joka löytyy aukion pohjoiselta puolelta.

Aukio on myös paikka, jossa Mao Zedong julisti Kiinan kansantasavallan syntyneeksi vuonna 1949.

Taivaallisen rauhan aukiota reunustaa useita kommunistisen Kiinan tärkeimpiä rakennuksia, mukaanlukien Kansan sankareiden muistomerkki, Mao Zedongin mausoleumi, Kiinalaisen historian kansallismuseo, sekä Suuri kansanpalatsi.

9) Kielletty kaupunki

Noin 72 360 m2 kokoinen, keltakattoinen ja punamuurinen Kielletty kaupunki on maailman suurin puinen palatsi, joka toimi Kiinan 24 viimeisen keisarin kotipaikkana 500 vuoden ajan.

Nykyään tämä suurenmoinen rakennuskompleksi sisältää Palatsimuseon, jossa pääset näkemään keisarillisen Kiinan parhaimmat taiteelliset aarteet.

Vuonna 1925 perustettu palatsimuseo sisältää yli miljoona näyttelyesinettä, mukaanlukien 5,28 metriä pitkän (suomennettuna) “Joen varrella Qingming-festivaalin aikana” mestariteoksen sekä keisarin santelipuusta valmistetun leimasimen.

Kaikki esineet ovat näytillä erilaisissa keisarillisissa saleissa, aina keisarin vuodekammiosta keisarin toimistoon saakka.

10) Kiinan muuri


Kiinan muuri on mahtava linnoitusrakennelma, jonka näkeminen on lähes kaikkien Pekingin kävijöiden näkemislistalla.

Muuri on yhteensä 8851,8 pitkä, kiemurrellen maan itäiseltä rannikolta syvälle Gobin erämaahan saakka, mutta vierailluimmat ja parhaimmassa kunnossa olevat osiot nähtävyyttä ovat juuri lähellä pääkaupunkia.

Virallisesti turistit voivat käydä tutustumassa vain neljään kohtaan muuria: Badaling ja Juyongguan (Pekingistä luoteeseen), Simatai (pohjoiseen), sekä Mutianyu (koilliseen).


Nämä osiot esittelevät kokonaisuutena noin 30 kilometriä muurista, vaikkakin osa turisteista käy katsomassa myös epävirallisia osia ajan kuluttamasta muurista paikoissa kuten Huanghuacheng, Jiankou, ja Gubeikou.