Petit Palais Pariisi

Petit Palais Pariisi valmistui Charles Giraultin suunnittelemana vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyä varten, ja toimii nykyisin Pariisin kaupungin taidemuseona.

Petit Palais Pariisi rakennus valmistui yhtä aikaa viereisten Grand Palais palatsin ja Pont Alexandre III sillan kanssa, vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyyn.

Petit Palais rakennettiin alusta asti toimimaan pysyvänä näyttelygalleriana maalauksille ja veistosteoksille, ja se on toiminut vuodesta 1902 Pariisin kaupungin taidemuseona (Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris).

Petit Palais Paris France

KUVA: Näkymä Petit Palais rakennuksen noin 150 metriä pitkään julkisivuun Avenue Winston Churchill kadulta, vastapäätä olevan samantyyppisenGrand Palais rakennuksen vierestä. Rakennuksen arkkitehtuurissa on paljon yhtenäisyyttä myös Charles Giraultin suunnitteleman Brysselin Musée royal de l’Afrique centrale (en.wikipedia.org/wiki/Royal_Museum_for_Central_Africa) museon kanssa. Petit Palais inspiroi osaltaan esimerkiksi vuonna 1900 valmistuneen Saigonin oopperatalon (en.wikipedia.org/wiki/Municipal_Theatre,_Ho_Chi_Minh_City) suunnittelijaa, Félix Olivieria.

Petit Palais entrance Paris France

KUVA: Petit Palaisin julkisivun kohokohta on sen monumentaalinen keskus portico, jossa on käytetty elementtejä Splitin kaupungissa olevasta Diocletianuksen palatsista (fi.wikipedia.org/wiki/Diocletianuksen_palatsi), ja jonka kruununa on kupoli. Julkisivun ja rakennuksen suljetun sisäpiha-osion dramaattisuutta korostavat esimerkiksi lukuisat bas-relief kohokuvaveistokset, patsaat, sekä doorilaiset pylväät.

Petit Palais statue Paris France

KUVA: Rakennuksen pääsisäänkäynnin reunustoilta löytyy venetsialaisen renessanssi-arkkitehtuurin tyyliin tehdyt patsaat. Kuvan patsas on Louis Conversin “Les Quatre Saisons” (“Neljä vuodenaikaa”), ja sisäänkäynnin portaiden oikealla puolella oleva teos on puolestaan Désiré-Maurice Ferraryn teos “La Seine et ses affluents” (“Seine ja sen sivujoet”).

Rakennuksen suunnitteli Charles Girault, ja se on suunniteltu suljetun sisäpihan, jonka tarkoitus oli luoda rauhallinen tila maailmannäyttelyn kiireiltä sivussa, ympärille.

Kokonaisuutena rakennuksessa on paljon samaa kuin sitä vastapäätä sijaitsevassa Grand Palais palatsissa, mutta sen antiikin inspiroimat pylväät, suuri porraskatos, sekä kupoli heijastavat arkkitehtuurillisia ratkaisuja joita käytettiin myös Les Invalides rakennuksissa Seinen toisella puolen.

Ulkomaisista rakennuksista muun muassa “Museo Nacional de Bellas Artes” (en.wikipedia.org/wiki/Museo_Nacional_de_Bellas_Artes_(Santiago,_Chile)) Chilessä, on rakennettu Petit Palaisin inspiroimana.

Museossa olevat taidenäyttelyt on jaettu osiin, joista merkittäviä ovat esimerkiksi Dutuit-kokoelma keskiaikaista ja renesanssi-ajan maalauksia, piirrostuksia, ja objets d’art, sekä Tuck-kokoelma 1700-luvun huonekaluja, kuin myös Pariisin kaupungin kokoelma ranskalaisten taiteilijoiden, kuten Jean Ingres, Eugène Delacroix ja Gustave Courbet, töitä.

Museossa on näytillä myös maalauksia taiteilijoilta kuten Rembrandt, Rubens, Nicolas Poussin, Claude Gellée, Fragonard, Hubert Robert, ja Greuze.


Kaikkiaan museossa on näyttelytilaa noin 22 000 m2, joten sen tutustumisen kiertokäyntiä kannattaa suunnitella etukäteen, jonka apuna toimii esimerkiksi museon viralliset nettisivut osoitteessa www.petitpalais.paris.fr.