Pieksämäki nähtävyydet top 5 – nähtävää Pieksämäellä

Pieksämäki nähtävyydet top 5 kohteita ovat Savon radan museo, Haapakosken ruukki, Pieksämäen kauppatori, Iso-Pappila, sekä VedenjakajaReitistö.

Nähtävyyksistä Savon radan museo (savonradanmuseo.fi) toimii historiallisessa, vuonna 1889 valmistuneessa vanhassa asemarakennuksessa, näyttelyllä, jossa esitellään monipuolisesti rautatieliikenteen menneisyyttä, erityispainotuksina Savon radan ja Pieksämäen seudun historia.

Savon radan museo - Pieksämäki nähtävyydet.

Savon radan museon rakennus.

Museo on ollut avoinna vierailijoille asemarakennuksen satavuotisjuhlista saakka, 1.10.1989 alkaen, eli päivälleen sata vuotta siitä ajankohdasta, kun ensimmäinen juna kulki Kouvolasta Savon rataa pitkin Kuopioon.

Vierailun aikana voit kokea höyryveturi- ja lättähattuaikojen rautatietunnelmaa noin 300 esineen ja 100 valokuvan perusnäyttelyn kautta, yksittäisinä kohokohtina mm. junahenkilökunnan virkapukuja, asemien sisustusta, radanrakennustyökaluja, höyryveturin osia, liikenteenohjausvälineitä, sekä pienoisrautatie.

Savon radan museo - Pieksämäki nähtävyydet.

Museon näyttelyn “Opastimet, viestintä ja merkinanto” osiota (Savon radan museo).

Sisätiloissa on myös mahdollista nähdä rautatieaiheisia lyhytfilmejä ja ulkotiloista löytyy rakennusta ympäröivä asemapuisto, jossa on näytteillä esimerkiksi dieselkäyttöinen, vuonna 1937 rakennettu vaihtotyöveturi Vk12, rautatie-opastimia, avotavaravaunu, ja käsikäyttöinen juntta. Lisäksi museon lähistöllä on esillä höyryveturi Tk3 numero 852 vuodelta 1929.

Pienoisrautatie - Savon radan museo - nähtävää Pieksämäellä.

Museon näyttelyyn kuuluva pienoisrautatie (Savon radan museo).

Matkamuistoksi museolla käynnistä voit shoppailla paikan myymälästä erilaisia viehättäviä rautatieaiheisia tuotteita, kuten leluvetureita, postikortteja, kirjoja, veturiaiheisia kynänteroittimia, ja junan vihellystä matkivia vihellyspillejä.

Höyryjuna-ajelu Pieksämäki.

Pieksämäen Höyryveturiyhdistyksen järjestämä höyryjuna-ajelu.

Ikimuistoinen tapa yhdistää Pieksämäki nähtävyydet käynti Savon radan museolla on osallistua samalla kesäaikaan ajoittain (usein erilaisten seudun tapahtumien yhteydessä) tarjolla oleviin höyryjunamatkoihin, joita järjestää Pieksämäen Höyryveturiyhdistys (pmk-hoyryveturiyhdistys.fi).

Haapakosken ruukki (haapakoskenruukki.fi) on Pieksamäki nähtävyydet kohteena vuonna 1842 perustettu järvimalmiruukki ympäristöineen, nykyään arvokas teollisuushistoriallinen aarreaitta.

Haapakosken ruukki - Pieksämäki nähtävyydet.

Haapakosken ruukki.

Noin 20 km päässä Pieksämäen keskustasta sijaitseva ruukkimiljöö sisältää hyvin säilyneen kokonaisuuden, jossa esimerkiksi ruukin tehdashallissa koneet ja erilaiset laitteet eri aikakausilta ovat edelleen kattavasti tallella, luoden tunnelman, jossa työmiesten arki on yhä elävästi aistittavissa, aivan kuin työt olisivat päättyneet eilen.

Vuoteen 2011 asti suljettuna tehdasympäristönä olleeseen, mutta nykyisin historiallisena nähtävyytenä toimivaan paikkaan pääsee tutustumaan vain osana noin 1 – 1,5 tunnin pituista opastettua, etukäteen tilattavissa olevaa ryhmäkierrosta, ryhmäkoon miniminä toimiessa vähintään 7 henkilöä.

Haapakosken ruukki Pieksämäki - nähtävää Pieksämäellä.

Opastettu kierros Haapakosken ruukkiin.

Haapakosken ruukki on yksi kolmesta Museoviraston määrittelemästä Savon järvimalmiruukit – kulttuuriympäristöt kohteesta, muiden kahden ollessa Vieremän Salahmin rautaruukki ja Sonkajärven Jyrkkäkosken ruukki (sonkajarvi.fi/jyrkkakosken-ruukki), molemmat hieman yli 200 km päässä pohjoiseen Pieksämäeltä.

Pieksämäen kauppatori (facebook.com/PMKkauppatori/) on nähtävyytenä kesäkauden ajan kaupungin sydän, johon on mukava tulla viettämään aurinkoista päivää ostoksille ja nautiskelemaan kahviloissa sekä ruokapaikoissa.

Pieksämäen kauppatori - Pieksämäki nähtävyydet.

Pieksämäen kauppatori.

Kesäkuusta elokuuhun torilla on päivittäin paikalla runsaasti vakituisia ja kiertäviä torimyyjiä, joiden oheen Pieksämäki järjestää erilaisia kausimarkkinoita ja muita tapahtumia (pieksamaki.fi/tapahtumat/).

Pieksämäen kauppatori konsertti - Duo OuJee.

Duo Oujeen (duooujee.fi) konsertti iltatorin yhteydessä (Pieksämäen kauppatori).

Kauppatorin tapahtumista esimerkkejä viime vuosilta ovat olleet mm. kesämarkkinat, kalamarkkinat, Kauppatori Soi, yhteislauluillat, Kartsan Kiertäjät -iltama, Harmonikka Soi, sekä Kultakurkku-karaokekilpailu.

Mustikkakukko - Konttiravintola Morton - Pieksämäen kauppatori.

Morton-konttiravintolan (morton.fi/pieksamaki/) mustikkakukkoa vaniljakastikkeella ja kardemumma-keksimuruilla (Pieksämäen kauppatori).

Toriruokailuun ja kahvitteluun soveltuvia suosittuja paikkoja ovat puolestaan muun muassa Torikahvila Mailuska (facebook.com/mailuska/) sekä vuodesta 2013 kauppatorilla kesäisin toiminut Mortonin konttiravintola terasseineen.

Vuonna 1804 rakennettu Iso-Pappila (pieksamaenisopappila.fi) on käyntikohteena yksi tärkeimmistä Pieksämäen kulttuurielämän keskuksista ja yksi harvoista maan alueella olevista kustavilaisista pappila­rakennuksista.

Iso-Pappila Pieksämäki - Pieksämäki nähtävyydet.

Iso-Pappila.

Mansardikattoinen kulttuuripappila, avoinna vuoden ympäri, tarjoaa etenkin kesäkauden läpi suosittuja taidenäyttelyitä, kesäteatterinäytöksiä, sekä konsertteja ja kesäkahvilan. Talvisin tiloissa toimii Seutuopiston kuvataidekoulu.

Kulttuuripappila Sylvi - nähtävää Pieksämäellä.

Ulla Holopaisen ja Hannele Haataisen “Hevoset; kuvia ja maalauksia” taidenäyttelyä rakennuksen ullakkohuoneessa vuodelta 2019 (Iso-Pappila).

Paikka on kuuluisa myös siitä, että nykyisen päärakennuksen edessä on aikoinaan sijainnut apupapin asunto, johon presidentti Urho Kekkosen puoliso, kirjailija Sylvi Kekkonen syntyi 12.3.1900 apupappi Kauno Uinon tyttärenä.

Sylvi Kekkosen puiston paviljonki - Iso-Pappila.

Jazz ja blues konsertti Sylvi Kekkosen puiston paviljongilla (Iso-Pappila).

Pappilarakennusta ympäröivä puutarha on nimetty Sylvi Kekkosen mukaan ja sen puitteista löytyy hänelle omistettu muistokivi sekä Sylvin aforismipolku, jonka varrella on kesäisin tauluja mietelauseilla Sylvi Kekkosen esikoisteoksesta, Kiteitä-aforismikokoelmasta.

Sylvi Kekkosen aforismipolku - Pieksämäki nähtävyydet.

Iso-Pappilan vuoden puitteissa järjestettäviin tapahtumiin on yleensä kuulunut mm. Sylvin päivän (8. elokuuta) lauluilta – puutarhajuhla, maalausta Suomen Kuvataiteen päivänä (Helene Schjerfbecin syntymäpäivänä – 10. heinäkuuta), sekä Seutuopiston orkestereiden ja kuorojen, kuten Pieksämäen Puhaltajien ja Naiskuoro IhanNaiset -harrastajakuoron, esityksiä.

VedenjakajaReitistö (vedenjakajareitisto.fi) on Pieksämäki nähtävyydet listan kohteista aktiivilomaa viettävän unelmapaikka, retkeilyalueena, johon kuuluu kaikkiaan 35 km patikointiin ja 40 km maastopyöräilyyn suunniteltuja (sinisin viitoin) merkittyjä reittejä, sekä 45 km verran melontaväyliä.

Maastopyöräily Pieksämäki - Pieksämäki nähtävyydet.

VedenjakajaReitistö.

Vuonna 2017 avattujen reittien varrella on hieno otos kauneimpia etelä-savolaisia maisemia, kuten harjuja, kangasmetsää, hiekkakankaita, suoluontoa, sekä erikoisia luonnon nähtävyyksiä.

Kukkarojärvi Pieksämäki - Pieksämäki nähtävyydet.

SUP-lautailua Kukkarojärvellä (VedenjakajaReitistö).

Helpoksi luonnossa patikoinnin ja maastopyöräilyn seudulla (vedenjakajareitisto.fi/reittikartta/) tekee toisaalta se, että suuri osa alueen erimittaisista lenkeistä on rengasreittejä, tarkoittaen, että reitti päättyy samaan paikkaan josta se alkoi.

Paltasen esteetön suopuisto - Pieksämäki nähtävyydet.

Lisäksi noin kahden kilometrin päässä keskustasta alkavaan Pieksämäki nähtävyydet kokonaisuuteen sisältyy yhteensä 20 erilaista taukopaikkaa, 18 parkkipaikkaa eri puolilla reitistöä, laavuja, telttapaikkoja, varauskota, ja kaluston (maastopyörät, kajakit, kanootit, jne) vuokrausta (vedenjakajareitisto.fi/palvelut/).


Voit piipahtaa retkeilyn puitteissa myös tunnelmallisessa, munkeistaan kuuluisassa Paltasen kahvilassa (facebook.com/paltasenkahvilajalohikalastus/), joka löytyy aivan suositun Paltasen esteettömän suopuiston patikointireitin tuntumasta.