Pietari nähtävyydet

Pietari nähtävyydet parhaimmistoa ovat Eremitaaši, Talvipalatsi, Pietarhovin suuri palatsi, Iisakin kirkko, sekä Vaskiratsastaja patsas.

Eremitaaši (hermitage.ru) on maailman suurin taide- ja kulttuurihistoriallinen museo, joka toimii toisen Pietarin kuuluisan nähtävyyden, Talvipalatsin, yhteydessä.

Eremitaasin kokoelma sisältää yli kolme miljoonaa taide-esinettä, joista noin viisi prosenttia on kerrallaan näytillä museon tiloissa.

Eremitaašin kokoelmiin kuuluvat laajat kokoelmat mm. muinaisen Kreikan ja muinaisen Rooman taidetta, kuin myös kokoelmia aasialaisesta perinteestä.

Erityisen tunnettu museo on Rembrandt-kokoelmastaan, joka on maailman laajin lajissaan. Muita kokoelmia, joista museo on myös tunnettu ovat mm. Michelangelon, Leonardo da Vincin, Pierre Rodinin, Jean Renoirin, Vincent van Goghin ja Paul Gauguinin työt.


VIDEO: Esittelyvideo talvipalatsista.

Talvipalatsi (hermitagemuseum.org/html_En/index.html), jonka osa Eremitaasi on, oli vuodesta 1732 vuoteen 1917 Venäjän Tsaarien virallinen pääasuinpaikka.

Palatsi rakennettiin monumentaaliseen skaalaan, jonka tarkoituksena oli heijastaa imperiaalisen Venäjän voimakkuutta. Tämän vision arkkitehteina toimivat useat kuuluisat suunnittelijat, joista kuuluisin on Bartolomeo Rastrelli.

Palatsi pitää sisällään mm. 1,786 ovea, 1,945 ikkunaa, 1,500 huonetta, sekä 117 portaikkoa. Sen pääjulkisivu on noin 150 metriä pitkä ja 30 metriä korkea.

Palatsin lukuisista kohokohdista mieleenpainuvimpia ovat mm. Imperiaalinen (Jordan) Portaikko, St George’s Halli (pääasiallinen kruunuhuone), Malachite huone, sekä Nicholas Halli (tärkein vastaanottohuone).

Nykyisin palatsi toimii yhtenä maailman tunnetuimmista museoista jossa käy yli 3 miljoonaa kävijää vuosittain.


VIDEO: Pietarinhovin suuren palatsin esittelyvideo.

Pietarhovin Suuri Palatsi (peterhofmuseum.ru) sijaitsee noin 30 km päässä Pietarin keskustasta, ja se on Talvipalatsin ohella yksi upeimmista, ei vain Venäjän, vaan myös koko Euroopan palatseista.

Tsaari Pietari I:sen ihastuttua alueeseen vuoden 1705 käynnin aikana, Pietarhovin alueesta muodostui nopeasti, 1700–1800-lukujen aikana, yksi maan suurimmista palatsi- ja puistoalueista, jonka kohokohtiin kuuluvat Suuren Palatsin lisäksi myös Aleksandrian puiston talot, Strukovin huvila, sekä Novyi Petergofin asema.

Suuren Palatsin keskipisteenä toimii vuosina 1714–1721 rakennettu suuri suihkulähdekaskadi, jonka kohokohtia ovat kullatut pronssipatsaat.

Palatsia rakentaneisiin arkkitehteihin kuului myös Talvipalatsista tuttu Bartolomeo Rastrelli, jonkä jäljiltä näistä kahdesta suuresta palatsista löytyy yhtäläisyyksiä arkkitehtuuriltaan.

Suuren palatsin alueen puistoista Yläpuisto on kuuluisa säännöllisistä käytävistään, lammistaan, ja veistoksistaan ja Suuren palatsin ja Suomenlahden väliin jäävä Alapuisto varsinkin useista suihkulähteistään ja paviljongeistaan.

Iisakin kirkko (eng.cathedral.ru/isaac) on ortodoksinen kirkko, jonka rakentaminen kuuluisasti kesti pitkät 40 vuotta 1818–1858.

Tästä pitkästä rakennusajasta on jäänyt suomen kieleen ikuisuushanketta tarkoittava ilmaisu: “rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa”.

Kirkko on yksi maailman vaikuttavimmista kirkkorakennuksista, ja se on mm. maailman neljänneksi korkein kupolirakennus 101,5 metrin korkeudellaan, ollen valmistuessaan Venäjän korkein kirkko, ja sen kohokohtaan, kultakupoliin, on käytetty 100 kiloa kultaa.

Kirkon yksityiskohtiin kuuluvat mm. sen pääalttarin kuninkaanovet sekä graniitista ja marmorista tehdyt kolumnit, lattiat, ja Montferrandin patsas.

Pietari nähtävyydet parhaimmistoa on myös Vaskiratsastaja patsas vuodelta 1782, joka on kenties koko Pietarin kuuluisin monumentti, ja esittää tsaari Pietari Suurta ratsailla, sijaiten aivan Iisakin kirkon edustalla.

Patsas on koko Pietarin symboli samaan tapaan kuin esimerkiksi Vapaudenpatsas symboloi New Yorkin kaupunkia.


Legendan mukaan niin kauan kuin Vaskiratsastaja patsas vahtii Pietarin kaupunkia, kaupunki pysyy valloittamatta. Tästä legendasta johtui mm. se, että patsasta ei toisen maailmansodan aikana kuljetettu turvaan Leningradin piirityksen aikana.