Pittsburghin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Pittsburghin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Carnegie tiedekeskus, Mt. Washington näköalatorni, sekä Carnegie taidemuseo.

Jos olet ensimmäistä kertaa Pittsburghissa, kaupungista löytyy kattava joukko nähtävyyksiä ja kokemuksia, joita ei kannata jättää väliin.

Voit esimerkiksi ottaa Duquesne Incline funikulaariajelun ylös Mount Washington vuorelle, matkan varrelta ja ylhäältä tarjolla ollessa mahtavat näkymät Pittsburghin siluettiin.

Pittsburgh on urheilukaupunki, ja vierailu Heinz Field areenalla hurraamassa kaupungin amerikkalaisen jalkapallon NFL-sarjan kotijoukkueelle, Pittsburgh Steelersille, on ainutlaatuinen kokemus itsessään.

Jos pidät enemmän baseballista, MLB-sarjan Pittsburgh Pirates pelaa kotiottelunsa PNC Park areenalla.

Näiden kohokohtien ohella Pittsburgh tunnetaan koulutuksen, oppimisen, ja luonnon arvostamisen keskuksena.

Perheille suosittuja tapoja nauttia näistä elementeistä kaupungissa käydessään ovat mm. käynti Pittsburghin eläintarhassa sekä valtavan kokoinen Carnegie tiedekeskus, joka sisältää yli 250 erilaista interaktiivista näyttelyä ja historiallisen USS Requin -sukellusveneen.

Samaan organisaatioon tiedekeskuksen kanssa kuuluvat museot, Carnegie taidemuseo, Carnegie luonnonhistoriallinen museo, sekä Andy Warhol museo ovat myös tarkistamisen arvoisia kohteita.

1) Carnegie tiedekeskus (Carnegie Science Center)

Carnegie tiedekeskus Pittsburgh Yhdysvallat.

Carnegie tiedekeskus on jättimäinen, noin 3716 m2 kokoinen kokonaisuus, jossa on helppo viettää koko päivä.

Tiedekeskus sisältää yhteensä yli 250 interaktiivista näyttelyä, mukaanlukien Buhl-planetaarion, miniatyyri-rautatie näyttelyn…

…Omnimax-teatterin, toisen maailmansodan aikaisen USS Requin sukellusveneen, sekä terveystieteen keskuksen.

Kaikkiin näihin nähtävyyksiin pääsee yhdellä ja samalla lipulla.

Carnegie tiedekeskukseen kuuluu myös toisen kerroksen tiedeteemaisia tuotteita myyvä XPLOR Store sekä sisäänkäyntikerroksen kahvila, River View Cafe.

2) Duquesne Incline funikulaari

Duquesne Incline funikulaari-köysiratajuna, joka rakennettiin Pittsburghiin myöhäisen 1800-luvun aikana, tarjoaa upeat, panoramiset näkymät kaupunkiin.

Funikulaarin alempi asema sijaitsee West Carson Street kadulla lähellä Station Square aukiota ja Smithfield Street Bridge siltaa, kun taas ylempi asema on osoitteessa 1220 Grandview Avenue.

Ylhäälle saapuessasi löydät aseman yhteydestä näköalatasanteen, pienen museogallerian, sekä muistoesinekaupan.

3) Allegheny County Courthouse and Jail

Allegheny County Courthouse and Jail Pittsburgh Yhdysvallat.

Allegheny Countyn oikeustalo ja vankila on historiallinen, arkkitehtuurillinen Pittsburghin nähtävyys, joka on otettu mukaan Yhdysvaltojen kansalliseen historiallisten maamerkkien luetteloon.

Rakennusta, jota pidetään kuuluisan arkkitehti Henry Hobson Richardson tärkeimpänä työnä, edustaa mahtavaa romaanista tyyliä kahden kaupungin korttelin puitteissa.

Oikeustaloon ja sen vankilaan kuuluu Venetsian vastaavan sillan inspiroimana nimetty “Huokausten silta”, jota pitkin tuomitut vangit kävelivät oikeussalista vankilaan.

Kokonaisuuteen pääsee tutustumaan sekä opastettujen kiertokäyntien avulla, joita organisoi paikallinen History and Landmark Foundation, kuin myös omatoimisesti, paikan esitteen antamien ohjeiden mukaisesti.

4) Cathedral of Learning & Nationality Rooms

Cathedral of Learning Pittsburgh Yhdysvallat.

42-kerroksinen, gotiikan tyylisuunnan Cathedral of Learning pilvenpiirtäjä ja sen Nationality Rooms osio kuuluvat Pittsburghin yliopiston organisaatioon, ollen sekä kulttuurillinen että arkkitehtuurillinen nähtävyys.

Rakennuksen 30 huoneen kokoinen Nationality Rooms -osio esittelee erilaisten etnisten ryhmien kulttuurillisia huonekaluja ja esineistöä, mukana myös suomalaiselle kulttuurille omistettu huone.

Vaikuttavan näköinen, indianalaisesta kalkkikivestä ja teräsrakenteesta valmistettu pilvenpiirtäjä on hieno nähtävyys itsessään, ollen maailman mittakaavassa toiseksi korkein koulutuksellinen pilvenpiirtäjä 163 metrin korkeudellaan (korkeimman ollessa osana Moskovan yliopiston rakennuksia).

5) Fallingwater

Fallingwater Pittsburgh Yhdysvallat.

Fallingwater on yksi maailman kuuluisimmista modernin arkkitehtuurin töistä, Frank Lloyd Wrightin mestariteos, jota ylläpitää Western Pennsylvania Conservancy -organisaatio.

Kivestä, betonista, ja lasista tehty porrastettu monikerroksinen kotitalo on rakennettu ulokkeineen yli oikean vesiputouksen.

Peruskierroskäynnit taloon kestävät noin 45 minuuttia, kun taas kattavammat opastetut kierrokset ovat noin kahden tunnin pituisia.

Tarjolla on myös lapsille suunnattu opastettu kierros sekä kolmituntinen yhdistelmäkierros Fallingwater-taloon ja sitä ympäröivään maastoon.

Huomaa, että Fallingwater on suljettu huoltotöitä varten vuosittain tammi-helmikuun ajan.

Kiertokäynnit on varattava etukäteen ja hyvissä ajoin. Varsinkin suositut viikonlopun pidemmät kiertokäynnit on varattava neljästä kuuteen viikkoa ennen toivomaasi ajankohtaa.

6) Pittsburghin eläintarha & PPG Aquarium

Pittsburghin eläintarha Yhdysvallat.

Yli 28 hehtaarin kokoinen Pittsburghin eläintarha sisältää luonnollisia asuinympäristöjä noin 6000 eläimellä, edustaen Aasian metsien, Afrikan savannien, Cheetah Valleyn, ja trooppisten metsien eläimistöä.

Eläintarhan kokonaisuuteen kuuluu lisäksi PPG Aquarium -meriakvaario, jossa on yli 40 näyttelyä muun muassa haikaloista, pingviineistä, meduusoista, keihäsrauskuista, ja sähköankerioista.

Kid’s Kingdom osiossa perheen nuorimmat vierailijat voivat puolestaan käydä paijaamassa eläintarhan lempeimpiä eläimiä valkohäntäpeurasta kenguruun saakka, sekä tutustua eläinteemaiseen leikkipuistoon.

7) Carnegie taidemuseo (Carnegie Museum of Art)

Carnegie Museum of Art Pittsburgh Yhdysvallat.

Teräspohatta Andrew Carnegie aloitti nimeään kantavan museon kokoelmien keräämisen vuonna 1896, painotuksena moderni taide.

Museon galleriat esittelevät monipuolisesti maailmankuulujen mestareiden teoksia, joukossa töitä mm. taiteilijoita kuten Degas, Van Gogh, Durer, Cassatt, sekä Hopper.

Monet uudemmista museon näyttelyistä sisältävät valokuvataidetta ja video-teoksia, ja joukossa on lisäksi kokoelma veistosteoksia sekä arkkitehtuurillisia pienoismalleja.

Museossa käydessäsi muista tutustua hienoon veistosteosten marmorisaliin, joka on rakennettu Kreikan Parthenon esikuvana.

Taidemuseon sisäänpääsylipulla pääsee käymään myös Carnegie luonnonhistoriallisessa museossa (Carnegie Natural History Museum).

8) Senator John Heinz History Center


Senator John Heinz History Center on Chautauqua Ice Warehouse rakennukseen tehty museokeskus, joka säilöö ja esittelee suurta kokoelmaa esineistöä, arkistoja, ja valokuvia liittyen Pittsburghin seudun historiaan.

Museorakennus pitää sisällään lisäksi Historical Society of Western Pennsylvanian ja Western Pennsylvania Sports Museum tilat, kahvilan, ja lapsille suunnatun museo-osion.

9) National Aviary

National Aviary Pittsburgh Yhdysvallat.

National Aviary, eli Kansallinen lintuhuone pitää sisällään yli 600 lintua eri puolilta maailmaa, joita esitellään niiden luonnollisissa elinympäristöissään.

Lintuhuoneen asukkeihin lukeutuvat esimerkiksi flamingot, pingviinit, arat-papukaijat, kolibrit, sekä pöllöt.

Monet paikalliset tulevat syömään lounasta lintujen seurassa, ihaillen lintujen elämää sandwich-leipien ja kahvin kera.


Lintuhuoneen kokonaisuuteen kuuluu myös muisto- ja lahjatavaraesineitä myyvä kauppa.