Place de la Concorde Pariisi

Place de la Concorde Pariisi on isoin, ja yksi upeimmista kaupungin merkittävistä aukioista, jonka kohokohtiin kuuluvat hienot suihkulähteet ja kuuluisa Luxorin obeliski.

Place de la Concorde Pariisi on 86 400 neliömetrin koollaan kaupungin suurin aukio, ja muodostaa sen tärkeimmän paraatikadun, Avenue des Champs-Élysées kadun, itäisen päädyn.

Aukion suunnitteli alunperin Ange-Jacques Gabriel vuonna 1755, ja se nimettiin “Place Louis XV” nimellä senaikaisen kuninkaan kunniaksi.

Place de la Concorde Paris France

KUVA: Yleisnäkymä Place de la Concorde aukiolle, Hôtel de Crillonin (en.wikipedia.org/wiki/Hôtel_de_Crillon) edestä, kohti Palais Bourbon rakennusta, jossa Ranskan Kansalliskokous (Assemblée nationale) kokoontuu.

Luxor obelisk Place de la Concorde Paris France

KUVA: Aukion kohokohtana on vuodesta 1836 ollut Egyptin Ottomaani varakuninkaan, Mehmet Alin, Ranskalle vuonna 1829 lahjoittama 23 metriä (alustansa kanssa) korkea obeliski, joka oli aikanaan yksi Luxorin temppelin sisääntulolla olleista rakenteista. Ranskan kuningas Louis-Philippe antoi laitattaa obeliskin Place de la Concorde aukion keskustaan, kohtaan, jossa giljotiini sijaitsi Ranskan vallankumouksen aikana.

Fontaine de la Concorde Paris France

KUVA: Lähikuva toisesta Place de la Concorde aukion monumentaalisesta, Jacques Ignace Hittorffin suunnittelemasta ja vuonna 1840 valmistuneesta Fontaines de la Concorde suihkulähteestä. Kuvan eteläinen suihkulähde symbolisoi Ranskan merellistä teollisuutta ja kaupankäyntiä, kun vastaanvan tyyppinen suihkulähde aukion pohjoisella osalla symbolisoi navigaatiota ja kaupankäyntiä Ranskan joissa.


VIDEO: Esittely Place de la Concorde aukiosta.

Aukiolle rakennettiin tuolloin myös kaksi monumentaalista kivirakennusta, joita erottaa rue Royale, joista läntinen rakennus on pitänyt lähes alusta saakka (ja edelleen) Hõtel de Crillon (www.crillon.com) luksushotellin, jossa kuningatar Marie Antoinette vietti iltapäiviä rentoutuen ja pianotuntien parissa. Itäisessä rakennuksessa sijaitsee Ranskan meriministeriö.

Aukio näytteli keskeistä roolia Ranskan vallankumouksen vuosina 1789–1799, jolloin se uudelleennimettiin väliaikaisesti “Place de la Révolution” aukioksi, ja vallankumouksellinen hallitus asetti sen keskelle giljotiinin, jonka ensimmäinen uhri oli kuningas Ludvig XVI (fi.wikipedia.org/wiki/Ludvig_XVI), vuonna 1793.

Giljotiinin tilalla on nykyään massiivinen egyptiläinen obeliski, joka oli alunperin Luxorin temppelin sisäänkäynnin rakenteita, ja jonka hieroglyfit kertovat faarao Ramses II:sen hallinnosta.

Aukion suihkulähteet, Fontaines de la Concorde, ovat yhdet Pariisin kuuluisimmista, symboloiden Ranskan jokien ja merellisen vaikutusvallan mahtavuutta, osittain johtuen aukion läheisyydestä Meriministeriön rakennuksiin, osittain Seine-joen läheisyyden vuoksi.

Suihkulähteiden suunnittelija Hittorff oli viettänyt elämästään kaksi vuotta Italian suihkulähteiden ja rakennusten arkkitehtuuria opiskellen, joka näkyy varsinkin suihkulähteiden sijainnin valinnassa ja niiden muodoista.

Niissä on otettu inspiraatiota varsinkin Rooman Piazza Navona (fi.wikipedia.org/wiki/Piazza_Navona) ja Piazza San Pietro (fi.wikipedia.org/wiki/Pietarinaukio) aukioista, joissa molemmissa on obeliskit, jotka on kohdistettu suihkulähteiden kanssa.


Muita merkittäviä nähtävyyksiä aivan Place de la Concorde aukion lähellä ovat esimerkiksi Eglise de la Madeleine kirkko, Palais Bourbon, sekäLouvren museo.