Place des Pyramides Pariisi

Place des Pyramides Pariisi on aukio, joka pitää sisällään yhden kaupungin kuuluisimmista monumenteista, kultaisen Jeanne d’Arc ratsastajapatsaan.

Aukio on nimetty siihen päättyvän Rue des Pyramides kadun mukaan, joka omalta osaltaan on nimetty Napoleonin Egyptissä saavuttaman vuoden 1798 pyramidien taistelun voiton kunniaksi.

Place des Pyramides aukion ylivoimaisin kohokohta on sen Jeanne d’Arcia esittävä kullattu pronssinen ratsastajapatsas, jonka on tehnyt Emmanuel Frémiet vuonna 1874.

Place des Pyramides Paris France

KUVA: Näkymä aukion Jeanne d’Arc patsaaseen joka toimii päätöspisteenä Rue des Pyramides kadulle.

Place des Pyramides aukio sijaitsee aivan Pariisin ydinkeskustassa, ja sen läheltä löytyy muun muassa Saint-Roch kirkko sekä Louvren museo.

Patsas teetettiin nykyiselle paikalleen tarkoituksena jälleenluoda ranskalaisten luottamus itseensä tuhoisan vuosien 1870-71 Ranskan-Preussin sodan (fi.wikipedia.org/wiki/Ranskan-Preussin_sota) tappion jälkeen.

Toimeksiannon patsaan rakentamiseksi antoi vuonna 1874 kuningas Napoleon III:s, ja siitä tuli ranskalaisen kansallistunnon symboli aina ensimmäiseen maailmansotaan saakka, sekä pyhiinvaelluspaikka Jeanne d’Arcin kanonisoinnin jälkeen vuonna 1920.

Patsaan tekijä, Fremiet, jonka erikoisalaa olivat eläimiä kuvaavat teokset, ei ollut tyytyväinen valmistuneeseen kuvaelmaansa, ja hän piti varsinkin monumentin hevosta liian pienenä suhteessa sen ratsastajaan.


Hevonen korvattiinkin isommalla, Fremietin tekemällä uudella versiolla vain kymmenen vuotta alkuperäisen valmistumisen jälkeen.