Place du Chatelet Pariisi

Place du Chatelet Pariisi on entisen Grand Châtelet linnoituksen paikalla oleva aukio, jonka keskeltä löytyy dramaattinen, sfinksien ympäröimä La Fontaine du Palmier suihkulähde.

Place du Châtelet on yksi kuuluisimmista aukioista Pariisissa, ja sijaitsee Pont au Change sillan pohjoispuolella, lähellä Palais de Justice jaConciergerie rakennuksia, kohdassa, jossa vuoteen 1810 saakka oli Grand Châtelet linnoitus, joka antoi aukiolle sen nykyisen nimen.

Place du Chatelet Paris France

KUVA: Yleiskuva Place du Châtelet aukiosta ja sen François-Jean Brallen suunnittelemasta “La Fontaine du Palmier“, eli “Palmupuu-suihkulähde” monumentista.

La Fontaine du Palmier Place du Chatelet Paris France

KUVA: La Fontaine du Palmier suihkulähteen pylvään alkupäätä kiertävät neljä vertauskuvallista hahmoa ovat Louis-Simon Boizotin tekemiä, ja kuvaavat käytännöllistä viisautta, kohtuullisuutta, oikeamielisyyttä, sekä mielenlujuutta.

Victoria statue Fontaine du Palmier Place du Chatelet Paris France

KUVA: Lähikuva pylvään huipulla olevaan, antiikin Rooman mytologiasta olevaanvoiton jumalatar Victoriaan, joka pitää käsissään laakeriseppeleitä. Hahmon alustaa kiertävät kotkia esittävät kohokuvateokset.

La Fontaine du Palmier Sphinx Place du Chatelet Paris France

KUVA: Yksi monumentin upeimmista yksityiskohdista on sen pohjaa kiertävät neljä Gabriel Davioudin suunnittelemaa sfinksiä, jotka ovat monumentissa Napoleonin Egyptissä saavuttaman sotilaallisen voitonkunniaksi.

Aukion keskustaa hallitsee sen Napoleonin toimeksiannosta vuonna 1806 rakennettu ja François-Jean Brallen suunnittelema ja vuonna 1808 valmistunut La Fontaine du Palmier (Palmupuu-suihkulähde).

Monumentti rakennettiin juhlistamaan Ranskan sotilaallisia voittoja, varsinkin…

  • Danzigin piiritystä (1807),
  • Ulmin taistelua (1805),
  • Marengon taistelua (1800),
  • Pyramidien taistelua (1798), sekä
  • Lodin taistelua (1796).

Sen palmupuun muotoinen pylväs on kaikkiaan 18 metriä korkea, ja pylvään huipulla oleva hahmo on voiton jumalatar Victorian kultainen patsas, pitäen käsissään voittoa symboloivia laakeriseppeleitä.


Pylväs muistomerkkiä ympäröivät Henri-Alfred Jacquemartin suunnittelemat sfinksit, jotka lisättiin monumenttiin vuonna 1858 Napoleonin Egyptin sotilaallisten voittojen kunniaksi.