Planetaario Tampere

Vuonna 1969 valmistunut Planetaario Tampere on 139:n istumapaikan kokoinen, ja toimii osana Särkänniemen Huvipuistoa.

Planetaario sijaitsee keskeisellä paikalla Särkänniemen huvipuistoa, aivan huvipuiston pääsisäänkäynnin lähellä, Näsinneulan näkötornin kupeessa.

Planetaario, joka sijaitsee rakennuksensa toisessa kerroksessa, Akvaarion yläkerrassa, on sisätiloiltaan puolipallon muotoinen.

Planetaario Tampere

KUVA: Näkymä Planetaarion sisältämään rakennukseen, josta pääsee myös Näsinneulan näköalatornin huipulle vieville hisseille sekä Särkänniemen Akvaarioon.

Sen 139 istumapaikkaa on järjestelty perinteisen auditorion muotoon, siten että penkkien edessä on esiintyjätila, mahdollistaen planetaarion käytön myös musiikki- ja teatteriesityksiin sekä erilaisiin presentaatioihin ja kokous- ja seminaarikäyttöön.

Planetaarion ohjelmisto, jossa kukin ohjelma kestää noin 25 minuuttia, koostuu avaruuteen liittyvien esityksien lisäksi mm. maailmankaikkeudesta kertovista dokumenttielokuvista ja animoiduista 3D elokuvista.

Tekniikaltaan planetaario on digitaalinen FullDome (koko taivaan) elokuvateatteri, jonka ohjelmat näytetään käyttäen modernia HD-projektoria, täyttäen koko valkokankaana olevan planetaarion kupolin.

Äänijärjestelmänä planetaariossa on monikanavainen, elokuvateattereista tuttu Dolby Surround -laitteisto.


Särkänniemen Planetaario on avoinna ympäri vuoden, ja esitettävä ohjelmisto uusiutuu vuosittain. Voit tutustua sen ohjelmistoon ja ajankohtaisiin aukioloaikoihin paikan virallisten nettisivujen kautta, osoitteessa www.sarkanniemi.fi.