Pohjois-Espanja

Pohjois-Espanja tunnetaan varsinkin viheriäistä maisemistaan, erinomaisesta ruokakulttuuristaan, nähtävyyksistään, ja viileämmästä ilmanalastaan.

Poliittisesti ottaen Pohjois-ja Etelä-Espanja ovat samaa maata, mutta ne poikkeavat toisistaan useimmissa kategorioissa.

Verrattuna pohjois-osiin, Etelä-Espanja tunnetaan paremminkin kiihkeästä elämänrytmistään, kuumasta ilmanalasta, flamencosta, turisti-rannikoista, sekä kuivasta maanperästä.

Espanjan sää ei ole niin turistiystävällinen kuin eteläisen Espanjan, ja esimerkiksi Galicia alueen Atlantin valtameren rannikon myötäisen Costa da Morten säätä pidetään yleisesti maan huonoimpana.

Tällä alueella kesälämpötilat ovat 20-30 Celsius asteen välillä ja talvisin lämpötilat voivat laskea nollaan, mutta lumen tulo on kuitenkin harvinaista.

Pohjoisen Asturian alue osana Costa del Cantabrico rannikkoa on miedompien kesien ja talvien aluetta, kun taas pohjoisen Cantabria ja Baskimaa ovat suurempien lämpötilavaihteluiden aluetta ja niiden alueella on vähiten aurinkoisia päiviä koko maan alueella.

Baskimaan ilmasto voi olla hyvinkin kosteaa, siten että kesälämpötila on keskimäärin noin 21 Celsius astetta ja talvisin keskilämpötila on noin 8 astetta.

Baski alueen vuotuinen keskimääräinen sademäärä on melko suuri, ja sateista suurin osa tulee alueella keväisin ja syksyisin. Talvisin myös kevyet lumisateet ovat mahdollisia.

Pohjoisen Espanjan turismista suuri osa tulee kotimaisista vierailijoista, mutta ulkomaiset vieraat ovat harvinaisempia, johtuen osittain siitä, että suuri osa Pohjois-Espanjaa on vähiten markkinoitua turismi-aluetta maassa.

Turismin sijasta suuri osa pohjoisen alueen taloudesta perustuu muihin teollisuuden aloihin kuten hiilen tuotantoon, laivanrakentamiseen, ja kemialliseen teollisuuteen.

Pohjoisen osan satamat toimivat myös merkittävinä tuonti-vienti satamina erilaisten raaka-aineiden suhteen.

Asumisen suhteen asunnot ja talot ovat yleensä halvempia Espanjan pohjois-osissa, ja varsinkin Galician alueen kiinteistöjä pidetään maan halvimpiin kuuluvina.

Pohjoisen Espanjan kalleimpiiin paikkoihin asuntojen oston suhteen kuuluvat varsinkin Baskimaa, Bilbao ja San Sebastian.

Pohjoisten alueiden kulttuuri on puolestaan monilta osiltaan hillitympää kuin eteläisen Espanjan, jossa elämää eletään flamencon rytmeihin.

Maan luonnonmukaisimmat rannat löytyvät Pohjois-Espanjasta, varsinkin Atlantin valtameren ja Biskajan lahden myötäisesti. Tämän alueen maisemiin kuuluvat luonnonmukaiset pienet poukamat, korkeat rantakalliot, ja vihreät maisemat, kuin myös aidot espanjalaiset kalastajasatamat.

Pohjoisen alueilla saatat törmätä myös kieliongelmiin, jos tarkoituksenasi on pärjätä englanninkielellä. Alueista Galicialaiset puhuvat usein espanjan kielen sijasta keskenään paikallista Gallego-kieltä ja samoin baskimaalaiset puhuvat keskenään usein baskia espanjan kielen sijaan.

Espanjan pohjoisten osion keitiö on saavuttanut maailmanmainetta, ja sen on ottanut vaikutteita oman maan perinteiden lisäksi varsinkin Ranskasta sekä Italiasta.

Ruokakulttuurista löytyvät maan parhaisiin kuuluvat versiot pastaruoista, muhennoksista, jokikala-ruoista, ja merikaloista.

Alueista varsinkin Galicia tunnetaan merellisistä ruoistaan, joista maailmanmainetta on saavuttanut esimerkiksi mustekalaruoka “Pulpo A la Gallega”.

Merkittäviin pohjoisen Espanjan kaupunkeihin kuuluvat esimerkiksi San Sebastian, kuuluisa yhdestä maan suurimmista elokuvafestivaaleista, Bilbao. joka tunnetaan upeasta Guggenheim museostaan, ja merkittäviä kaupunkeja ovat myös Santander, Gijon, Vigo, ja A Coruña, josta löytyy joukko maan parhaita kaupunkirantoja.

Pääset käymään Pohjois Espanja alueella helposti lentokoneella, sillä alueelta löytyy joukko hyviä lentokenttiä kaupungeista kuten Vigo, La Coruña, Santander, Bilbao, ja Victoria. Pohjoiseen Espanjaan pääsee helposti myös vaikkapa junalla Ranskan puolelta.