Pori nähtävyydet – top 5 nähtävää Porissa

Pori nähtävyydet parhaimmisto, top 5 nähtävää Porissa joukkoon kuuluvat mm. Porin raatihuone ja kaupungintalo, Promenadi, Kirjurinluoto, Juseliuksen mausoleumi, sekä Yyterin hiekkarannat.

Porin raatihuone ja kaupungintalo ovat kaksi Porin hallinnon ylläpitämää, arkkitehtuurillisesti merkittävää rakennusta kaupungin keskustassa.

Rakennuksista raatihuone on uusklassista arkkitehtuurityyliä edustava palatsimainen kokonaisuus, joka valmistui vuonna 1841 Suomen historiallisiin kansallisarkkitehteihin kuuluvan Carl Ludvig Engelin suunnitelmien pohjalta.

Porin raatihuone - Pori nähtävyydet - top 5 nähtävää Porissa.

Porin raatihuone nähtynä raatihuoneenpuistosta.

Raatihuoneeseen, joka toimi kaupungintalona vuoteen 1961 saakka, suunniteltiin myös keskustan suuntaan avautuva muodollisten puutarhojen upea raatihuoneenpuisto.

Talon ulkoisiin kohokohtiin kuuluvat mm. J.E. Stenbergin suunnittelemat, rakennuksen julkisivussa olevat kolme patsasta (mukana antiikin Rooman lain ja oikeudenmukaisuuden jumalattaren, Justitian, kuvaus), sekä raatihuoneen edustalla oleva Satakunnan Karhu patsas.
Junneliuksen palatsi Pori

Porin kaupungintalo eli Junneliuksen palatsi nähtynä hallituskadulta.

Porin venetsialaistyylinen, kolmikerroksinen renesanssipalatsi-rakentamista edustava kaupungintalo, joka tunnetaan myös Junneliuksen palatsin nimellä, sijaitsee aivan raatihuoneen läheisyydessä, ja on toiminut kaupungin hallintorakennuksena vuodesta 1968.

Arkkitehti August Krookin suunnittelema palatsi, joka valmistui vuonna 1895 apteekkari Robert Junneliuksen henkilökohtaiseksi asuinpalatsiksi, tarjoaa yhden hienoimmista kavalkadeista arkkitehtuurillisia yksityiskohtia.

Krook kävi hakemassa inspiraatiota talon suunnitteluun paikan päällä Firenzessä ja Venetsiassa, ja hän innostui näkemistään palatseista niin, paljon, että otti mukaan lopulliseen suunnitelmaansa jopa venetsialaisten gondoliveneiden kiinnitysrenkaat.

Promenadi Pori

Porin Promenadi (eteläinen pääty Itäpuiston / Yrjönkadun kulmauksessa).

Pori nähtävyydet kohokohdista Promenadi on puolestaan kaupungin keskustan merkittävin shoppailu alue, tarjoten noin 4 kilometrin pituisen kävelykadun, jonka varrelta löytyvät mm. useat kaupungin parhaista ostospaikoista ja ravintoloista.

Porin kaupunki on rakentanut Promenadia määrätietoisesti alueen tärkeimmäksi shoppailukaduksi vuodesta 1995, ja sen varrelta löytyvät nykyisin tässä suhteessa mm. BePOP (bepopkeskus.fi), ostoskeskus Isokarhu, sekä Porin Sokos tavaratalo.

Shoppailun ohella Porin kävelykatu on erinomainen paikka viettää vapaa-aikaa, sillä tarjolla on laaja kirjo erilaisia ravintoloita, baareja, ja suosittuja kesäterasseja, kuin myös kulttuuripalveluja (mukaanlukien Finnkinon elokuvateatterin) tarjoava Promenadikeskus / Promenadisali (pori.fi/promenadisali).

Kirjurinluoto suihkulähde vierasvenelaituri Pori

Porin Kirjurinluodon Kokemäenjoen itäistä rantaa. Alueelta löytyvät mm. Kirjurinluodon vierasvenelaituri, 1700-luvulta oleva massiivinen ankkuri, sekä 17-metrin korkeuteen nouseva suihkulähde.

Kirjurinluoto tulee useimmille kaupungissa turistina vieraileville tutuksi Pori Jazz (porijazz.fi) festivaalin pitopaikkana.

Kirjurinluoto on nähtävyytenä kuitenkin Pori Jazzin ohella myös paikallisten ja matkailijoiden suosima kesäinen piknikpuisto, tarjoten Pelle Hermannin leikkipuiston (merirosvolaivoineen), luodon eläimet ja linnut, minigolf-radan, uimarantoja, sekä luontopolkuja.

Kirjurinluodon puistosuunnitelma valmistui aikanaan kaupunginpuutarhuri H. Söderbergin suunnitelmien pohjalta englantilaiseen tyylisuuntaan, ja alue on ollut julkisessa käytössä vuodesta 1886.

Juseliuksen mausoleumi Pori - Pori nähtävyydet - top 5 nähtävää Porissa.

Juseliuksen mausoleumi nähtynä Käppärän hautausmaalta.

Juseliuksen mausoleumin rakennutti Poriin teollisuusmies Fritz Arthur Juselius, mausoleumiksi edesmenneelle tyttärelleen vuonna 1903.

Uusgotiikan tyylisuuntaa edustavan mausoleumin suunnitteli arkkitehti Josef Stenbäck, ja sen ulkoisiin kohokohtiin kuuluu mm. rakennuksen pronssinen, Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema ovi, joka sisältää taideteokset “Vironkangas kastaa Jeesus-lapsen” sekä “Lemminkäinen ja hänen äitinsä Tuonelan joella”.

Gallen-Kallela teki myös kappelin sisäosiin freskomaalauksia, mutta nämä maalaukset tuhoutuivat vuoden 1931 tulipalossa, joista osa on tosin palautettu alkuperäiseen kuntoonsa Gallen-Kallelan pojan, Jorma Gallen-Kallelan, toimesta.

Pori nähtävyydet suosituimpiin kohteisiin kuuluvat Yyterin hiekkarannat (visityyteri.fi), joka on kaikkiaan 6 km pituinen, Suomen oloissa ainutlaatuinen hiekkarantojen ja dyynien alue, joka on tehnyt Porista yhden maan suosituimmista kesäkaupungeista.

Hiekkarantojen alue, joka muodostaa yhden Porin kaupunginosista, on hyvää uimarantaa, jonka ohella alueella voi harrastaa monenlaista muutakin liikuntaa, kuten golfia, ratsastusta, rantalentopalloa, ja surffausta.


Yyteri on myös erinomaista aluetta luontoon ja paikalliseen linnustoon tutustumista varten, sillä alueelta löytyy yli 30 kilometriä luontopolkuja sekä yli kymmenen lintutornia.