Porin taidemuseo

Porin taidemuseo toimii kaupungin ydinkeskustassa, Kokemäenjoen varrella olevassa vanhassa uusrenesanssihenkisessä pakka- ja vaakahuone rakennuksessa.

Taidemuseona toimiva rakennus valmistui viimeisen Porin suurpalon, vuonna 1852, jälkeisellä jälleenrakennus periodilla, vuosina 1858 – 1860, alkuun vaaka- ja pakkahuoneeksi.

Rakennuksen suunnitteli arkkitehti C.J. von Heideken, ja korttelin kokoinen uusrenesanssihenkinen talo on julkisivultaan harmoninen läheisen C.L. Engelin suunnitteleman raatihuoneen kanssa.

Porin taidemuseo

KUVA: Näkymä taidemuseon julkisivuun Eteläranta kadun varrella.

Rautatien tultua kaupunkiin vaaka- ja pakkahuonetta laajennettiin ja jälleenrakennettiin nykyiseen muotoonsa lisääntynyttä liiketoimintaa varten vuonna 1897, arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnitelmien pohjalta.

Kun Porin nykyinen satama, Mäntyluoto, otettiin käyttöön 1900-luvun alussa, suuri osa myös tullin toiminnoista siirtyi pois keskustasta ja pakkahuone jäi vaille käyttöä.

Ajatus tyhjillään olevan rakennuksen käytöstä taidemuseoksi tuli mesenaatti Maire Gullichsenilta, ja päätös taidemuseokäytöstä tehtiinkin vuonna 1967, mutta museo valmistui ja avattiin yleisölle vasta vuonna 1981.

Nykyään museossa on tilaa noin 2800 m², ja näyttelytiloina toimivat ajoittain myös rakennuksen aulatilat sekä museokahvio.

Taidemuseo tarjoaa kaksi pysyvää kokoelmaa, teosmäärältään yhteensä lähes 2800 taideteosta. Peruskokoelmat ovat Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma, jossa on 545 teosta sekä Porin kaupungin taidekokoelma, jossa on 1534 teosta.

Merkittävän osan teoksista muodostavat myös Suomen Säästöpankki -kokoelman 60 etupäässä satakuntalaisen taiteilijan tekemää teosta.

Museon kokoelmista löytyy teoksia muun muassa mestareilta kuten Magnus Enckell, Tyko Sallinen, Helena Schjerfbeck, Ellen Thesleff, Akseli Gallen-Kallela, Victor Westerholm, sekä Berndt Lindholm.

Taidemuseo Pori
Eteläranta
28100 Pori
www.poriartmuseum.fi

Voit tutustua perusnäyttelyihin sekä ajankohtaiseen vaihtuvaan näyttelyyn paikan virallisten nettisivujen kautta, osoitteessa www.poriartmuseum.fi.


Museon rakennuksesta löytyy kahvio sekä museokauppa, jossa myynnissä on muun muassa laaja valikoima taidekirjallisuutta, ainutlaatuisia t-paitoja, sekä taiteilija Kaisu Koiviston, Studio Karotin ja taidemuseon yhteistyönä suunnittelema astiasto.