Portlandin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Oregonin osavaltion Portlandin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Oregonin tiede- ja teollisuusmuseo, Portlandin taidemuseo, sekä Multnomah Falls.

Maltillisen säänsä ja vehreän luontonsa ansiosta Portland, Oregon, on hieno käyntipaikka etenkin ulkoilusta nauttiville turisteille.

Kaupungin läpi löytyvät puutarhat esittelevät monipuolisesti paikallisesti menestyvää kasvistoa kuin myös Portlandissa esiintyvää puutarhasuunnittelun korkean luokan osaamista.

Portlandin kiinalainen puutarha (Chinese Garden) on puolestaan kansallisesti tunnustettu kokonaisuus, jonka luonnissa on pitäydytty perinteissä sekä luovassa kauneudessa.

Tarjolla on lisäksi International Rose Test Garden -puutarha, joka on kuuluisa yli 400:n erilaisen ruusun valikoimastaan.

Oma lukunsa on Tom McCall Waterfront Park -puisto, joka toimii kotipaikkana Portlandin lauantaimarkkinoille, ja joka tunnetaan yhtenä parhaista urbaaneista viheralueista Yhdysvalloissa.

Puutarhojen ohella Portland omaa menestyvän paikallisen taidekulttuurin, jonka osana Portlandin taidemuseo pitää sisällään vaikuttavan kokoelman sekä klassista että nykyaikaista taidetta kulttuureista kautta maapallon.

Vierailijat, jotka nauttivat kirjallisesta kulttuurista käyvät Portlandin matkallaan yleensä Powell’s kirjakaupassa, joka on yksi maapallon suurikokoisimmista ja kaikkein kattavimmista kirjakaupoista, josta on ajan myötä tullut yksi kaupungin maamerkeistä.

Oregonin eläintarha on myös erittäin vaikuttava nähtävyys tuhansine eläimineen.

Keskisuureksi amerikkalaiseksi kaupungiksi Portland on poikkeuksellisen täynnä taidetta ja kulttuuria, tarjoten kaiken ikäisille kävijöille monipuolisesti erilaisia nähtävyyksiä ja koettavaa.

Läheisistä nähtävyyksistä alle 90 minuutin ajomatkan päässä on vuoristoalueista Mount Hood (itään) sekä rannoista Canon Beach (länteen).

Toisaalta kaupungin rajojen sisällä on vielä Forest Park, joka on kooltaan Yhdysvaltain suurin kaupunkimetsikkö. Forest Park pitää sisällään yli 160 km verran patikointi- ja polkupyöräilypolkuja.

Portlandin kokemukseen kuuluu nykyisin oleellisesti myös sen tarjoama olutkulttuuri, jota edustaa kaupungin rajojen sisältä löytyvä yli 30 pienpanimon valikoima, tehden kaupungista yhden johtavista pienpanimokulttuurin kohteista maailmassa.

1) Multnomah Falls -vesiputoukset

Multnomah Falls vesiputous Portland Yhdysvallat.Columbia-joen Multnoman Falls -vesiputoukset ovat majesteetillisuutensa ja valokuvauksellisuutensa ansiosta yksi koko Oregonin osavaltion suosituimpia nähtävyyksiä.

Vuoren ja vesiputouksen äärelle kulkee patikointipolkuja, ja paikan päällä oleva vesiputouksen ylittävä silta antaa upean näkökulman nähtävyyteen.

Vesiputoukseen tutustuminen on kokemuksena monille pariskunnille myös melko romanttinen kokemus.

Legendan mukaan vesiputoukset luotiin kunnioittamaan intiaaniheimon päällikön tytärtä, joka heittäytyi jyrkänteeltä lepyttääkseen jumalia ja lievittääkseen hänen heimoaan vaivannutta sairautta.

Läheinen Multnomah Falls Lodge -rakennus tarjoaa kävijöille pikkupurtavaa ja virkistysjuomia, kuin myös levähdyspaikan patikoinnin lomaan.

2) Powell’s City of Books -kirjakauppa

Viisikerroksisessa rakennuksessa toimiva Powell’s City of Books kattaa kokonaisen kaupungin korttelin, joten Powellin slogani, suomennettuna “kirjojen kaupunki”, ei ole millään lailla liioittelua.

Powell’s on merkittävällä marginaalilla suurikokoisin kirjakauppa Portlandissa, ollen yhtiön itsensä mukaan myös koko Yhdysvaltojen suurin itsenäinen kirjakauppa, jopa suurempi kuin New York Cityn kuuluisa The Strand.

Löydät kirjakaupan hyllyiltä sekä uusia että käytettyjä teoksia, kaikista mahdollisista kategorioista kirjallisuutta, myytynä erinomaisiin hintoihin.

Myymälä kattaa yhteensä 6475 m2 verran liiketilaa, joten voit käyttää navigointiin apuna tarjolla olevaa karttaa (jonka saa ilmaiseksi sisääntulon yhteydestä) värikoodattuihin alueisiin.

Kirjakaupan kahvila on yksi Portlandin parhaita paikkoja nauttia erinomaisesta kahvista ja paikallisista kahvilaruoista välipalana.

Powell’s City of Books on yhtiön lippulaivakirjakauppa, mutta sillä on muitakin myymälöitä kautta kaupungin, mukaanlukien Portlandin lentokentällä olevat kirjakaupat.

3) Klassinen kiinalainen puutarha (Classical Chinese Garden)

Lan Su Chinese Garden Portland Yhdysvallat.

Portlandin klassinen kiinalainen puutarha, jonka virallinen nimi Lan Su Yuan tarkoittaa “heräävien orkideoiden puutarha”, on yksi aidoimmista kiinalaisista puutarhoista Kiinan ulkopuolella.

Vuonna 2000 avattu puutarha on Portlandin kaupungin ja sen kiinalaisen sisarkaupungin, Suzhoun, yhteisprojekti.

Seinän takana sijaitseva puutarha tarjoaa rauhallisen, urbaanin keitaan, kattaen kokonaisen kaupunkikorttelin alueen.

Elävänä taideteoksena puutarha sisältää tasapainoisesti viittä perinteistä puutarha-elementtiä: kiviä, vettä, kasveja, arkkitehtuuria, sekä kirjallisia omistuskirjoituksia.

Puutarhan, sen sisäpihojen, paviljonkien, sekä siltojen läpi kulkee joukko kävelypolkuja.

Puutarhan “Tao of Tea” tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden kokea perinteinen kiinalainen teepalvelu, luotuna Ming-dynastian tyylisen teetalon puitteisiin.

4) Forest Park

Forest Park on Portlandin ikioma lumottu metsäpuisto, joka on kooltaan Yhdysvaltojen suurin kaupungin rajojen sisällä oleva urbaanimetsä.

Puistoon kuuluu yhteensä yli 2020 hehtaarin verran tiheää metsää, jokia, vesiputouksia, ja siltoja.

Kokonaisuudessa on yhteensä yli 64 km verran patikointiin, polkupyöräilyyn, ja ratsastamiseen soveltuvia polkuja. Suurin osa poluista on leveitä ja hyvässä kunnossa olevia, tehden niistä erinomaisia esimerkiksi juoksijoille ja polkupyöräilijöille.

Puisto sijaitsee Portlandin Northwest Hills kaupunginosan itäisellä puolella, jonne on noin 10 minuutin ajomatka keskustasta.

Forest Parkissa käynti antaa sinulle mahdollisuuden arvostaa Oregonin luonnon kauneutta sen hienoimmissa puitteissaan. Yksi hyvä aloituspaikoista puiston kiertämiseen on McCleay Park (29th & Upshire).

5) International Rose Test Gardens

Rose Test Gardens on kaikista Portlandin julkisista puutarhoista kaikkein suurenmoisin, vaikkakin monet pitävät Peninsula Rose Gardensia arkkitehtuuriltaan kauneampana kohteena.

Test Gardens on testipaikka yli 400 eri lajille hybridiruusuja, ennenkuin ne laitetaan myyntiin kaupallisille kukkamarkkinoille.

Portland, johon viitataan usein lempinimellä “Rose City” (“Ruusukaupunki”), tarjoaa täydellisen ilmaston ruusujen kasvatukseen, ja ne kasvavat täällä erinomaisen hyvin.

Test Gardens puutarha, joka on rakennettu West Hills alueelle lähelle keskustaa ja sen yläpuolelle, tarjoaa dramaattiset näkymät Portlandin kaupunkiin.

Puutarhalla käynti on kaikkein antoisin kesäkuukausien läpi, jolloin nähtävillä olevat ruusut luovat täyden kirjon erilaisia värejä ja tuoksuja.

Paras kukintakausi alkaa jo myöhäisen kesäkuun puitteissa. Tuolloin tarjolla olevat kesäkonsertit ja muut lähellä olevat Washington Parkin nähtävyydet tekevät Test Gardensista turistikauden suosituimpiin kuuluvan kohteen.

6) Oregonin tiede- ja teollisuusmuseo (Oregon Museum of Science and Industry)

Oregon Museum of Science and Industry Portland Yhdysvallat.

Oregon Museum of Science and Industry (OMSI), eli Oregonin tiede- ja teollisuusmuseo, on sekä paikallisten perheiden kuin turistienkin suosima päivänähtävyyskohde.

Lapsiperheitä varten museossa on laaja valikoima interaktiivisia näyttelyitä, jotka sekä kouluttavat että viihdyttävät vierailijoita.

Perheen nuorempia lapsia (6-vuotiaat ja sitä nuoremmat) varten on kokonainen The Science Playground, eli tiedeleikkipuisto, alue.

Läpi museon tarjolla olevat tiedelaboratoriot kannustuvat vierailijoita kokeilemaan tieteen ihmeitä interaktiivisten näyttelyiden kautta, joissa oppii lisää elämästä, maapallosta, ja universumista.

Aloittelevia tähtitieteilijöitä varten keskus sisältää Kendall planetaarion, Luoteis-Amerikan suurimman ja edistyneimmän planetaarion.

Museon viisikerroksinen Omnimax-elokuvateatteri tarjoaa omalta osaltaan mahdollisuuden kokea mukaansatempaavia IMAX-esityksiä paikan tiedeteemaan liittyen.

Osana museokierrosta voit käydä lisäksi tutustumassa klassiseen Yhdysvaltain laivaston sukellusveneeseen, joka on ankkurissa Willamette-joen varrella välittömästi museon takana.

7) Portlandin taidemuseo (Portland Art Museum (PAM))

Portlandin taidemuseo Yhdysvallat.

Portland taidemuseo on seitsemänneksi vanhin taidemuseo Yhdysvalloissa ja vanhin lajissaan maan itärannikon alueella.

Museon pysyvään kokoelmaan kuuluu teoksia aina antiikin periodilta post-moderniin aikakauteen saakka, joiden ohella taidemuseo omistaa yhden maan suurimmista Amerikan intiaanien taiteen kokoelmista.

Näyttelyt sisältävät töitä kaikilta mantereilta, mukana siipi, joka on omistettu nykytaiteelle, sekä valokuvaustaiteen galleria.

Portlandin taidemuseoon kuuluvassa Northwest Film Center keskuksessa järjestetään säännöllisesti filmiesityksiä sen Whitsell Auditorium tiloissa, jotka löytyvät museorakennuksen alemmalta tasolta.

8) Oregonin eläintarha (Oregon Zoo)

Portlandilaisten lapsiperheiden suosimien vapaa-ajanviettotapojen joukossa päivä kaupungin eläintarhassa on yksi suosituimmista vaihtoehdoista.

Kaupungin yläpuolella olevassa Washington Park puistossa sijaitseva eläintarha on kotipaikkana yli 1000:lle eläimelle.

Eläintarhan työntekijät tekevät parhaansa jatkuvasti parantaakseen eläinten elinoloja ja rikastaakseen tiloissa olevien eläinlajien elämänlaatuja.

Näyttelyt on rakennettu kutakin seitsemää mannerta matkiviin olosuhteisiin, lisäten kävijöiden luonnollisen maailman ymmärtämystä ja tarjoten mahdollisuuden nähdä aitoa eläinten käyttäytymistä.

Kesäaikaan eläintarhan päänurmikko toimii suosittuna live-musiikin esityspaikkana erilaisten iltakonserttien muodossa.

9) Voodoo Doughnut

Voodoo Doughnut Portland Yhdysvallat.

Voodoo Doughnut on maankuulu portlandilainen donitsikauppa, jossa voit tilata uniikkeja donitsiteoksia aina coco puffs päällysteisistä suklaadonitseista jättimäisiin omenamunkkidonitseihin saakka.

Voodoo donitsit ovat aito portlandilainen instituutio, jonka puitteissa ei pelkästään pysty valitsemaan omalaatuisia seoksia makuja ja päällysteitä, mukaanlukien vegaanidonitsit, vaan myös menemään naimisiin virallisten pappien vihkimänä.

10) Portlandin lauantaimarkkinat (Portland Saturday Market)

Portlandin lauantaimarkkinat Yhdysvallat.

Nimestään huolimatta Portlandin lauantaimarkkinat ovat avoinna myös sunnuntaisin kunakin viikonloppuna maaliskuusta joulukuuhun asti.

Willamette-joen läntisellä rannalla sijaitseva markkinapaikka on Burnside-sillan tuntumassa, ja sen suljettava lasikattoinen rakenne tarjoaa suojaa sateelta huonon sään vallitessa.

Markkinapaikan alueella on lukuisia myyjiä tarjoamassa taideteoksia ja käsitöitä, joista kaikki ovat alkuperäisiä luomuksia, joita on mahdollista ostaa vain täältä.

Mukana on lisäksi tuoreesti valmistettua ruokaa, joita voit ostaa myös mukaan, vaikkapa tarjolla olevan live-musiikin seuraamisen kyytipojaksi.


Markkinapaikan katusoittajat tarjoavat lisäviihdykettä paikan kiertämisen yhteyteen.