Portugali nähtävyydet

Portugali nähtävyydet parhaimmistoa ovat Hieronymuksen luostari, Belémin torni, Sintran kaupunki, Porton vanhakaupunki, sekä Lagoksen Dona Ana ranta.

Hieronymuksen luostari (mosteirojeronimos.pt) sijaitsee Belémin kaupunginosan alueella Lissabonissa.

Luostaria pidetään yhtenä merkittävimmistä Lissabonin monumenteista, ja myös yhdestä parhaista Manueline (Portugalin myöhäis-gotiikan) tyylisuunnan arkkitehtuurin esimerkeistä.

Luostarin aikainen versio oli paikka jossa Vasco da Gama miehineen vietti rukousyön ennen lähtöään Intiaan vuonna 1497.

Nykyään paikalla oleva versio luostarista valmistui vuonna 1520, ja rakennettiin muistomerkiksi Vasco da Gaman onnistuneesta paluusta Intiasta kunniaksi. Siitä tulikin suosittu rukoustalo merimiehille jotka olivat lähdössä tai tulossa satamasta.

Belémin Torni rakennettiin varhaisella 1500-luvulla Manueline tyyliin, myös Vasco da Gaman onnistuneen löytöretken kunniaksi.

Tästä puolustuksellisesta mutta elegantista rakennuksesta on tuulut yksi Lissabonin symboleista samaan tapaan kuin Tuomiokirkko symboloi Helsinkiä.

Tornia pidetään Portugalilaisen myöhäis-gotiikan, manueline tyylin, esimerkeistä. Sen kohokohtiin kuuluvat ensimmäisen kerroksen renesanssityylinen loggia, St Vincent ja St Michael patsaat, sekä Portugalilaisen Kristuksen veljeskunnan ritareiden kilvet.

Torni yhdessä Hieronymuksen luostarin ja Padrão dos Descobrimentos muistomerkin kanssa ovat merkittävimpiä symboleita Portugalin kultaisesta kaudesta, jota kutsutaan Löytöretkien Ajaksi.

Sintran kylä (cm-sintra.pt) Lissabonin läheisyydessä on osa UNESCO:n maailmanperintöluetteloa johtuen kylän rakennusten 1800-luvun luvun Romantiikan arkkitehtuurista.

Sintrasta on tullut erittäin suosittu turistikohde, koska se on helpon päiväkäynnin päässä läheisestä Lissabonista.

Kylän parhaimpiin nähtävyyksiin kuuluvat mahtava Pena Palatsi, Castelo dos Mouros linna, josta on upea näkymä Sintra-Cascais Luonnonpuistoon, sekä Portugalin kuninkaiden kesäpalatsi Palácio Nacional de Sintra 1400- ja 1500-luvuilta.

Porton vanhakaupunki (cm-porto.pt) on myös yksi UNESCO:n maailmanperintöluettelon kohteita, ja sen alueella on useita historiallisia maamerkkejä.

Oporto Katedraali on vanhin jäljellä oleva historiallinen rakennus Porton vanhassakaupungissa, yhdessä Cedofeitan kirkon, gotiikka-tyylisen Igreja de São Francisco kirkon, sekä kaupungin muurien kanssa.

Barokki rakennustyyli on erittäin hyvin esillä Portossa yleensäkin, kuin on myös neoklassinen ja romantiikan tyylisuunnatkin, esimerkkinä Porton mahtava Palácio da Bolsa pörssirakennus, jonka Arabi huone on merkittävä turistinähtävyys.

Portossa suosittuihin nähtävyyksiin kuuluu myös mm. Kristallipalatsin puutarhat.

Lagoksen Dona Ana ranta on ainutlaatuinen ranta-alue tässä usein Euroopan aurinkoisemmaksi kutsutussa Algarven alueeseen kuuluvassa kaupungissa.

Lagos (cm-lagos.pt) on merkittävä kaupunki sekä historiallisesti (Portugalin löytöretket) sekä turistikaupunkina rantojensa ansiosta.

Portugali nähtävyydet parhaimmistoon kuuluu myös Dona Ana, joka on Lagoksen rannoista suosituin ja hyvästä syystä. Sen hiekka on hieman tiheämpää kuin muilla alueen rannoilla, ja rantaa ympäröivät upeat kalliomuodostelmat.

Jokaisen rannalla kävijän sanotaan löytävän oman versionsa siitä miltä rantaa ympäröivät kivet näyttävät, jotkut löytävät syntymäpäiväkakun, toiset Titanicin, noin esimerkkeinä.


Dona Ana on itse asiassa jaettu kahteen erilliseen rantaan korkean vuoroveden aikaan, jolloin kallionkieleke on näiden kahden alueen välissä.