Prahan matkat

Prahan matkat ovat Euroopan tasolla kuudenneksi suosituin kaupunkilomakohde, ja yksi suosituimmista myös suomalaisten keskuudessa.

Kaupunki on Tsekin tasavallan pääkaupunki ja maan suurin kaupunki (1,3 miljoonalla asukkaalla), joka on kooltaan 14. suurin Euroopan Unionin sisällä. Paikka, joka sijaitsee lounas (pohjois-länsi) osassa maata, Vltava joen varrella, tunnetaan lämpimistä ja miellyttävistä kesistä mutta kylmistä talvista.

Praha on ollut merkittävä Keski-Euroopan poliittinen, kulttuurillinen, ja taloudellinen keskus koko sen yli 1100-vuotisen historian aikana.

Kaupunki perustettiin Romaanisen periodin aikana, ja nousi kukoistukseensa Gotiikan ja Renesanssin aikakausilla, ja se on ollut historiansa aikana mm. Pyhän saksalais-roomalaisen valtakunnan pääkaupunki.

Kulttuurillisesti Praha muokkasi Euroopan historiaa myös olemassa tärkeä kaupunki Habsburgien monarkian valtakunnassa, ja se näytteli roolia myös kristinuskon protestantti-uudistuksissa, sekä 30 vuoden sodassa.

Prahan viehätykseen kuuluvat joukko kuuluisia kulttuurinähtävyyksiä, kuten Prahan linna, Kaarlensilta, vanhankaupungin tori, juutalainen kortteli, ja Petrín kukkula.

Vuodesta 1992 koko Prahan laaja historiallinen keskus on ollut myös osa UNESCO:n maailmanperintölistaa.

Kaupungista löytyy yli 10 merkittävää museota, lukuisia teattereita, taidegallerioita, elokuvateattereita, ja joukko pienempiä historiallisia museoita.

Arkkitehtuurillisesti, kaupungista löytyy yksi maailman tärkeimmistä kokoelmista Gotiikan, Renesanssin, Barokin, Rococon, Neorenesanssin, Neogotiikan, Art Nouveaun, Cubismin, Uusklassisen, ja ultramodernin rakennuksia.

Nämä nähtävyydet houkuttelevat kaupunkiin yhteensä yli 4,1 miljoonaa kävijää vuosittain, joka tekee Prahasta kuudenneksi suosituimman kaupunkilomakohteen Euroopassa, Lontoon, Pariisin, Rooman, Madridin, ja Berliinin jälkeen, ja merkittävän turistikohteen myös maailman skaalassa.

Suosituin ajankohta vierailla Prahassa on kesäkausi, joka tuo mukanaan lämpimiä päiviä ja lämpötiloja, jotka nousevat keskimäärin noin 25 asteeseen. Yöt voivat olla tosin viileitä myös kesällä.

Prahassa sataa keskimäärin vuoden mittaan vähemmän kuin esimerkiksi Roomassa tai Pariisissa, mutta kesäkaudella esiintyy usein voimakkaita myrskyjä ja sadekuuroja.

Suomalaisten suosituin tapa päästä Prahaan on lentää Václav Havel lentokentälle Helsingistä. Lentokenttä on Tsekkien tärkein ja myös yksi koko Keski-ja Itä-Euroopan kiireisimmistä.

Lentokenttä on pääkenttä maan isoimmalle lentoyhtiölle, Czech Airlinesille, mutta myös halpalentoyhtiöille Smart Wings ja Wizzair, jotka lentävät kohteisiin ympäri Euroopan.

Maahan pääsee myös erinomaisia raitatielinkkejä pitkin esimerkiksi Saksasta, johon puolestaan pääset ensin vaikkapa Finnlinesin lautoilla Helsingistä tai halpalennoilla saksalaisen Air Berlinin avulla.

Prahasta on ilman vaihtoja olevia rautatieyhteyksiä eurooppalaisista kohteista muun muassa Muncheniin (Saksa), Berliiniin (Saksa), Wieniin (Itävalta), Varsovaan (Puola), Kööpenhaminaan (Tanska), Budapestiin (Unkari), Zurichiin (Sveitsi), Moskovaan (Venäjä), sekä Amsterdamiin (Hollanti).

Esimerkiksi Berliinistä pääset junalla Prahaan 4,5 tunnissa, ja Varsovasta noin 8 tunnissa.

Prahan päärautatieasema, jolle kansainväliset junayhteydet pysähtyvät, on Hlavní nádraží, joka sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Prahan vanhastakaupungista.

Suurin osa suomalaisten matkatoimistojen suosittelemista hotelleista sijaitsee lähellä vanhaa kaupunkia, Kaarlen siltaa tai Vàclav-aukiota, joka on kaupungin ydinkeskustaa.


Voit helposti ottaa hotellin myös kauempaa keskustasta, sillä Praha tarjoaa erittäin toimivan paikallisen julkisen liikenteen, junilla, busseilla, raitiovaunuilla, sekä metrolla.