Prahan parhaat nähtävyydet

Katsaus Tsekin tasavallan pääkaupungin Prahan parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Prahan linna, Kaarlensilta-museo, sekä Pyhän Vituksen katedraali.

Praha on kaupunkina kuin ulkoilmamuseo täynnä muistomerkkejä ja nähtävyyksiä.

Praha Tsekin tasavalta.

Turistien suosimaa osiota ovat etenkin paikkakunnan historiallisen keskuksen kohokohdat mukulakivisine, sokkeloisine katuineen.

Praha on erittäin kompakti kokonaisuus, ja yksi harvoista koko Euroopan alueella siinä suhteessa, että siihen on helppo tutustua jalkaisin.

Voit aloittaa kierroksen esimerkiksi Prahan linnalta, joka on rakennettu korkealle Vltava-joen ylle. Kukkulalta voi jatkaa esimerkiksi Mala Strana -kadulle, kortteliin, joka on täynnä upeita barokkipalatseja.

Mala Stranalta on vain lyhyt matka Kaarlensillalle ja vanhankaupungin aukion astronomiselle kellolle. Täältä voit jatkaa Vltava-jokea myöten aina Tancící dum – “tanssivalle talolle” – saakka, joka on rohkea esimerkki modernista arkkitehtuurista.

Kävijöillä on usein houkutus mahduttaa kaikki mahdollinen yhden Prahan vierailun yhteyteen. Saat kuitenkin enemmän irti lomastasi tekemällä itsellesi lupauksen palata uudellen kaupunkiin useampia käyntikertoja varren, joka antaa tilaa tutustua kuhunkin nähtävyyteen koko sydämellä.

1) Tancící dum (Tanssiva talo)

Tanssiva talo Praha.

Tanssiva talo, tsekiksi Tancící dum, on rakennettu kohtaan, jonka toisen maailmansodan aikaiset pommitukset aikoinaan jättivät aukon.

Kun rakennus valmistui vuonna 1996, se aiheutti ristiriitaisia tunteita modernin arkkitehtuurinsa vuoksi.

Talo luokin tyyliltään voimakkaan kontrastin sen Art Nouveua arkkitehtuuria edustaviin naapureihinsa.

Tämä uusi rakennus kohoaa Vltava-joen yläpuolelle, ja sisältää kaksi tyylikästä, yhdeksänkerroksista tornia, jotka muistuttavat kahta tanssijaa.

Rakennusta käytetään toimistoina, eikä sen sisätiloihin ole siten julkista pääsyä.

2) Prahan linna

Prahan linna, Prazský Hrad, on yksi koko maailman suurimmista linnakomplekseista.

Se ei ole ainostaan Tsekin tasavallan presidentin virallinen toimipaikka, vaan myös koko Prahan suosituin nähtävyys.

Linnakompleksiin sisältyy kohokohtina muun muassa Pyhän Vituksen katedraali, kuninkaanlinna, Pyhän Yrjön basilika, sekä ruutitorni.

Voit viettää helposti kokonaisen päivän linnaan ja sitä ympäröivään alueeseen tutustumiseen, esimerkiksi ihaillen Alphons Muchan lasimaalaustöitä Pyhän Vituksen katedraalissa ja seuraten linnan vartioiden vaihtoseremoniaa (joka tapahtuu tunnin välein).

Prahan linnan yhteydessä voit käydä kävelemässä ns. kultaista väylää pitkin, jonka varrella on rivi idyllisiä mökkejä, jotka on aikoinaan rakennettu linnan vartijoita ja tykkimiehiä varten, mutta jotka on muunnettu nykyisiksi matkamuistomyymälöiksi.

3) Pyhän Vituksen katedraali

Pyhän Vituksen katedraalin korkeuksiin nousevat tornit dominoivat olemuksellaan Prahan kaupunkisiluettia.

Katedraali ei ole pelkästään pyhiinvaelluksen kohde, vaan myös museo, aarrekammio, sekä huippusuosittu nähtävyys.

Kirkko on paikka, jossa Prahan arkkipiispa kruunasi Böömin kuninkaat ja josta löytyvät näiden hallitsijoiden viimeiset leposijat.

Katedraalin kohokohtiin sisältyvät mm. Johannes Nepomukilaisen hopeinen hautakammio, jonka katosta tukee ryhmä enkeleitä, kruunauskammio, jossa säilytetään maan kruununjalokiviä, kuin myös Venceslaus kappeli seinämaalauksineen (jotka esittävät Johannes Nepomukilaisen elämää) sekä Art Nouveau taiteilija Alfons Muchan lasimaalauksineen.

4) Kaarlensilta-museo

Kaarlensilta-museo kertoo Kaarlensillan, Prahan kuuluisimman nähtävyyden, historian.

Museon pysyvä näyttely kertoo sen, kuinka tulvat veivät mennessään Judith-sillan, ensimmäisen sillan, joka ylitti Vltava-joen. Voit nähdä museossa 1100-luvulta peräisin olevaa Judith-sillan kivityötä.

Voit oppia näyttelyissä niistä muuraustöistä ja puusepäntyön tekniikoista, joita hyödynnettiin Kaarlensillan toteuttamisessa.

Museo kertoo myös sillan rakentamiseen liittyvistä legendoista, kuten siitä tarinasta, jonka mukaan Kaarle IV määräsi munankeltuaisia lisättäväksi muurauslaastiin sen vahvemmaksi tekemiseen.

Yksi näyttelyiden kohokohtia on pienoismalli sillasta itsestään, jossa on mukana kaikki 350 rakentamiseen osallistunutta työläistä alkuperäisissa työvaatteissaan.

Näyttelyssä on lisäksi mustavalkoinen valokuvasarja, joka esittää vuoden 1890 dramaattisia tapahtumia, kun tulvat veivät mennessään kolme sillan kaarta, lähes romahduttaen koko rakenteen.

5) Prahan Art Nouveau arkkitehtuuri

Prahan läpi kävellessäsi näet runsaasti Art Nouveau arkkitehtuurityyliä edustavia rakennuksia.

Parhaat esimerkit tästä tyylistä sijaitsevat kaupungin ydinkeskustassa, lyhyen kävelymatkan etäisyydellä toisistaan.

Art Nouveau on koristeellinen ja arkkitehtuurillinen tyylisuuntaus, joka oli suosittu 1900-luvun alkuaikoina.

Tyylisuuntausta kuvaavat aistikkaat, virtaavat maalaukselliset tai veistokselliset muodot ja koristelut, usein naishahmojen kautta esitettynä.

Lähes kaikki Prahan Art Nouveau rakennukset ovat pysyneet vahingoittumattomina, koska kaupunki ei kärsinyt juuri lainkaan tuhoja toisen maailmansodan aikana.

Useimmat Prahan Art Nouveau rakennuksista on lisäksi entisöity huippukuntoon.

Kohokohtia näiden rakennuksen osalta ovat esimerkiksi Obecní Dum (nám. Republiky 5), Grand Hotel Evropa (Venceslauksen aukio), sekä U Novaku tavaratalo (Vodickova 699/30).

6) Venceslauksen aukio

Venceslauksen aukio, Václavské námestí, on Prahan näyttävä, aina turisteja tupaten täynnä oleva alue.

Aukion laitamilta löytyy matkamuistomyymälöitä vieri vieressä kirjakauppojen ja kahviloiden kanssa.

Paikan nimi on tavallaan virheellinen, koska Václavské námestí on olemukseltaan kalteva, noin 750 metriä pitkä ja 60 metriä leveä bulevardi, jonka keskellä kulkee jalankulkuväylä.

Aukion korkeinta osaa dominoi Pyhän Venceslauksen ratsastajapatsas, jonka takaa löytyy monumentaalisen kokoinen kansallismuseo.

Parhaat näkymät koko aukiolle saakin museon koristeellisilta portailta.

Kokonaisuutena Venceslauksen aukio on pikakurssi Prahan kaupungin arkkitehtuurisiin tyyleihin, näytillä ollessa uusrenessanssia, Art Nouveauta, sosialistista realismia, ja modernistista tyylisuuntaa.

Kohokohtia ovat mm. Hotel Evropan Art Nouveau julkisivu, joka kimaltelee auringossa, ja jota vastapäätä löytyy Wiehl-talo värikkäillä sgraffito koristeluilla.

Aukion sosialistista realismia edustava Hotel Jalta on osa UNESCO:n maailmanperintöluetteloa, kun taas virtaviivainen Bata-kenkäkauppa on mainio esimerkki Prahan funkkis-arkkitehtuurista.

7) Malostranské námestí aukio

Malá Strana kaupunginosa on rakennettu Prahan linnan kukkulan rinteille, tarjoten henkeäsalpaavat näkymät Vltava-joelle ja vanhaankaupunkiin.

Alueen keskus on vilkkaasti liikennöity Malostranské námestí, jota käyttävät sekä autot että Prahan raitiovaunut.

Aukio, jolla turistit käyvät tyypillisesti osana matkaansa ylös Prahan linnalle, sisältää myymälöitä, kahviloita, ja ravintoloita.

Tärkein aukion kohokohta on Pyhän Nikolauksen kirkko, johon kannattaa tutustua yksityiskohtaisesti niin sen julkisivun kuin sisätilojenkin suhteen. Kirkon kupoli ja kellotorni ovat Malá Stranalle luonteenomaisia maamerkkejä.

8) Kommunismi-museo

Kommunismi-museo on jaettu kolmeen huoneeseen, teemoiltaan “kommunistinen unelma”, “kommunistinen realiteetti”, ja “kommunistinen painajainen”.

Museon esittelemät väläykset Prahan kommunismin ajan arkielämästä ovat aavemaisen realistisia. Voit nähdä muun muassa luokkahuoneen liitutaululla, jossa on venäjänkielistä kirjoitusta, lähes tyhjän ruokakaupan, sekä kuulusteluhuoneen.

Yksi mielenkiintoinen näyttely-esine on vanha kuva Stalin-muistomerkistä, joka löytyi aikoinaan kaupungin Letna-puistosta.

Alkuperäinen muistomerkki kuvasi Josef Stalinia johtamassa tietä eteenpäin, takanaan työväestön edustajia.

Muistomerkki oli aikanaan koko Euroopan suurin ryhmää esittävä muistomerkki 15,5 metrin korkeudellaan ja 22 metrin leveydellään.

Kun Nikita Khrushchev syytti Stalinia joukkomurhasta, Moskova päätti että muistomerkki on parasta tuhota. Siten, vuonna 1962, muistomerkki tuhottiin 800 kilolla räjähteitä.

9) Mucha-museo

Alphonse Mucha tuli kuuluisaksi julisteillaan, jotka mainostivat erilaisia teatterituotantoja.

Hänen parhaiten tunnettu työnsä on mainos Gismonda-näytelmää varten, jossa Sarah Bernardt, juhlistettu ranskalainen näyttelijätär, esitti pääroolia.

Mucha suunnitteli myös koristeellisia paneeleja, lehtien kansia, ruokalistoja, postikortteja, kalentereita, postimerkkejä, sekä seteleitä.

Hänen korujen, ruokailuvälineidensä, ja ruokailuastioidensa designit olivat niin suosittuja, että hän julkaisi teoksen “Käsikirja käsityöläisille”.

Museo kattaa kaikki Muchan uran periodit, sisältäen useita hänen tuottamistaan julisteista, seteleistä, ja postimerkeistä.

Yksi museon osioista on omistettu epämuodollisille valokuville Muchasta ja hänen malleistaan. Museo tarjoaa lisäksi 30 minuutin pituisen englanninkielisen johdantovideon, joka luo hyvän pohjan taiteilijan elämän ja hänen töidensä arvostamiseen.

10) Obecní dum (Kunnallinen talo)

Obecní dum, eli Prahan kunnallinen talo, on yksi kaupungin parhaista esimerkeista Art Nouveau arkkitehtuuria.

Jo talon sisäänkäynti on ylenpalttinen, jossa takorautainen portti ja lasimaalauksista koostuva kuomu täydentävät ilahduttavaa mosaiikkiteosta “Kunnianosoitus Prahalle”.

Mosaiikkiteoksen kullattu omistuskirjoitus on otettu Svatopluk Cechin 1900-luvun loppupuolen Prahaa ylistävästä runosta.

Voit tutustua talon tiloihin opastetulla kiertokäynnillä, ihaillen yksityiskohtia, joihin kuuluvat mosaiikit, filigraani-metallityöt, Alphonse Muchan taideteokset, ja monet muut mahtipontiset Art Nouveau kohokohdat.


Kiertokäynti on mukava päättää talon Grand Kavarna kahvilassa levähtämiseen, josta löytyy lisää Art Nouveau yksityiskohtia luomassa ainutlaatuista ilmapiiriä.