Promenade des Anglais Nizza

Promenade des Anglais Nizza on yksi maailman kuuluisimmista ja kauneimmista rantabulevardeista, joka täyttyy varsinkin sunnuntaisin paikallisista asukkaista ja turisteista.

Promenade des Anglais, suomeksi “Englantilaisten promenadi”, sijaitsee Nizzan Välimerellisen Baie des Anges eli “Enkeleiden lahden” rannalla.

Nimensä katu on saanut siitä, että sen tilalla oli vielä 1800-luvun alkupuolella, ennen Nizzan kaupungin voimakasta laajenemista, englantilaisten kaupungissa talvia viettäneen yhteisön rakentama rantakävelypolku, jota pitkin pääsi aina Paillon joelta “La Croix de Marbre” (Marmoriristi) monumentille saakka.

Promenade des Anglais Nice France

KUVA: Näkymä promenadille läheltä “Petits Trains Touristiques” (trainstouristiquesdenice.com) turistikiertoajelu-minijunien lähtöpaikkaa.

Työt rantabulevardia varten aloitettiin vuonna 1836, kun Nizzan kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunkiarkkitehti Antoine Scoffierin suunnitelman kadun rakentamiseksi.

Varsinainen rakentaminen pääsi käyntiin vuonna 1844, ja nykyisen nimensä promenadi sai vuonna 1856. Nykyisen pituutensa katu sai vuonna 1903, kun siihen liitettiin osuus Var:iin saakka.

Nykyisellään promenadilla sijaitsevat kaupungin parhaat luksus hotellit, kasinoita, ja tasokkaimmat ja kalleimmat yksityisasunnot.

Paikalliset, jotka kutsuvat promenadia usein lyhennyksellä “La Prom”, viettävät varsinkin sunnuntai päiviä rantabulevardilla, usein koko perheen voimin.

Niin turistit kuin paikallisetkin harrastavat myös mm. rullaluistelua ja lenkkeilyä tämän kuvankauniin rantakadun myötäisesti.

Promenade des Anglaisin varrella pidetään vuoden mittaan useita erilaisia tapahtumia, kuten Nizzan Karnevaalit (www.nicecarnaval.com), jonka osana on myös promenadia pitkin tapahtuva Kukkaparaati (Bataille de Fleurs).

Kadun kohokohtiin kuuluvat sen useiden ostos-, ruokailu-, ja viihdyke-mahdollisuuksien ohella mm. rannan kuuluisat siniset penkit (“chaises bleues”) ja cabanat, joiden avulla voi viettää rennon hetken yhdessä välimeren upeimmista kohdista, ja ihailla Nizzan rannan sinisiä vesiä.


Jos haluat vinkkejä siihen, miten saada kaiken mahdollisen irti lomastasi Nizzasta, kannattaa vierailla rantabulevardin OTCN (Office de Tourisme et Congress de Nice, www.nicetourisme.com) turisti-informaatiopisteessä osoitteessa 5, Promenade des Anglais.