Provence Ranska nähtävyydet

Provence Ranska nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Sisteron, Nimes Maison Carrée ja Arene, Avignon Paavien palatsi, Marseille Notre-Dame de la Garde, ja Cannesin la Croisette katu.

Sisteron (sisteron.com) on hyvä paikka aloittaa tutustuminen Provenceen, sillä kylää kutsutaan “Porte de la Provence” (Portti Provenceen) nimellä, johtuen sen sijainnista kahden vuorijonon (Baume/Gache ja Lure vuori/Moulard) välissä.

Sisteron on ollut asuttuna yli 4000 vuoden ajan, ja sen rakennuksissa ja linnoituksissa näkyy sen sijainti keskellä eri valtakuntia jotka ovat hallinneet Provencea.

Kylän nähtävyyksien kohokohtia ovat sen dramaattinen Sisteronin linnoitus sekä Cathédrale Notre Dame des Pommiers et Saint Thyrse kirkko 1100-luvulta.

Sisteronin viehätystä lisää myös sen suotuisa sää (300 aurinkoista päivää vuodessa), klassiset kapeat tiet, ja kuvankaunis ympäristö vuoren juurella.

Nimes Maison Carrée ja Arene (arenes-nimes.com/en/nimes/) kuuluvat Provencen muinaisen Roomalaisen periodin jäänteiden parhaimmistoon.

Näistä Nîmes Arena on kenties parhaiten säilynyt Rooman periodin amfiteatteri maailmassa. Sen rakennutti Rooman Keisari Augustus 70-luvulla j.Kr.

Voit tutustua amfiteatteriin mm. tarjolla olevien englanninkielisten audio-oppaiden avustamana, joka kertoo mm. rakennuksen käytöstä muinaisten gladiaattoritaisteluiden näyttämönä.

Maison Carrée on puolestaan parhaiten säilynyt Roomalainen temppeli maailmassa. Sen rakennutti vuonna 16 e.Kr. Marcus Vipsanius Agrippa, joka oli myös kuuluisan Rooman Pantheonin rakentamisen taustavaikuttajia.

Maison Carrée vierestä löytyy moderni taidegalleria, Carré d’Art, jonka suunnittelussa Sir Norman Foster lainasi monia Maison Carréen piirteitä, siirtäen ne moderniin teräs-lasi-muotoon rakennukseen.

Nimesin Roomalaisen periodin parhaimmistoa on myös Magne torni, jolla kannattaa käydä sen tarjoamien henkeäsalpaavien panoramisten näkymien yli Nimesin kaupungin takia.

Provence Ranska nähtävyydet parhaimmistoa on myös Avignonin Paavien palatsi (palais-des-papes.com), joka on suurin (15 000 m2 lattiatilan ansiosta) ja monien mielestä tärkein keskiaikaisen gotiikan arkkitehtuurityylin rakennuksista Euroopassa.

Palatsin nimi ja rakentamisen syy juontaa periodista, jolloin Avignonista tuli Paavien asuinpaikka vuodesta 1309, kun Paavi Clement V pakeni Roomassa vallassa ollutta kaaosta hänen valitsemisensa jälkeen Avignoniin.

Palatsin rakennutti Paavi Benedict XII valitsemisensa vuonna 1334 jälkeen, ja hänen seuraajansa laajensivat ja paransivat rakennusta aina vuoteen 1364.

Suurin osa Paavien palatsi rakennuksesta on avoinna vierailijoille, ja rakennuksessa on nykyään myös kongressikeskus.

Marseille Notre-Dame de la Garde (notredamedelagarde.com) basilika on yksi Provencen kuuluisimmista nähtävyyksistä, ja rakennus symboloiMarseillen kaupunkia samaan tapaan kuin Eiffel torni symboloi Pariisia.

Basilika sijaitsee kaupungin korkeimmalla kohdalla, noin 162 metriä korkealla kalkkivi kukkulalla Vieux-Port sataman eteläpuolella, ja sen merkittävin yksityiskohta, 60 metriä korkea kellotorni ja sen huipulla oleva patsas Neitsyt Mariasta ja lapsesta, näkyy suurimpaan osaan Marseillen kaupunkia.

Kirkko rakennettiin vuosien 1853 ja 1864 välillä neobysantiikan tyylisuuntaan, ja monet Ranskan kävijät käyvät lomallaan myös sen sisarkirkolla Pariisissa, Sacré-Coeur basilikassa (sacre-coeur-montmartre.com), jonka rakennustyöt aloitettiin kymmenen vuotta Notre-Dame de la Garden valmistumisen jälkeen.

Provence Ranska nähtävyydet kohokohtia on myös Cannesin Promenade de la Croisette katu, joka on rantapromenadi, joka kauneudessaan ja statukseltaan symboloi monille koko Ranskan Rivieraa.


VIDEO: Video vaihtoehtoisesta tavasta tutustua Provencen alueen nähtävyyksiin ja maisemiin, pyöräilykierroksen avulla.

Katua reunustavat kuvankauniit rannat, maailmanluokan lomahotellit, ravintolat, kahvilat, ja kuuluisien muotisuunnittelijoiden putiikit.


Vuotuisen Cannesin elokuvajuhlian aikaan La Croisettesta tulee “tähtien promenadi“, ja saatat törmätä suosikkinäyttelijääsi juuri tämän kadun varrella, sillä Palais des Festivals et des Congrès (palaisdesfestivals.com) kongressikeskus, jossa filmifestivaali varsinaisesti pidetään, on myös Promenade de la Croisetten varrella.