Puolan nähtävyydet kohokohtia ovat Lichenin Neitsyt Maria basilika, Krakovan keskusmarkkina-aukio, Varsovan Wilanów palatsi, Kuninkaanlinna, ja Zakopane.
Lichenin Neitsyen Basilika (www.lichen.pl) on Puolan suurin kirkko ja yksi suurimmista kirkoista maailmassa.
Kirkko, jonka suunnitteli Barbara Bielecka, rakennettiin vuosien 1994 ja 2004 välillä, täysin pyhiinvaeltajien rahoittamana.
Kirkon keskuskupu on 98 metriä korkea, kirkko on parhaimmillaan 120 metriä pitkä, ja 77 metriä leveä, ja sen tornin korkeus on 141.5 metriä, joka tekee siitä yhden korkeimmista kirkkotorneista Euroopassa.
Kirkko sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Konin kaupungista 1,100 asukkaan Lichen Staryn kylässä, ja kirkossa vierailee arvioiden mukaan noin miljoona kävijää vuosittain.
Krakovan keskusmarkkina-aukio on historiallisen vanhankaupungin pääaukio, peräisin pääosiltaan 1200-luvulta. Aukio on itse asiassa Euroopan suurin keskiaikainen kaupunginaukio.
Aukion ympäriltä löytyvät useimmat Krakovan tärkeimmistä rakennuksista, kuten Neitsyt Marian basilika, Sukiennice, ja St. Adalbertin kirkko.
Aukio on keskeinen osa muinaista kuninkaiden kruunajaisreittiä, kulkien Krakóvan vartiotornilta aina Wawel linnalle. Markkina-aukiota on alkuajoistaan saakka pidetty tärkeimpänä kaupungin keskuksista.
Wilanów palatsi (www.wilanow-palac.art.pl) Varsovassa on rakennettu 1600-luvulla Puolan kuninkaalle John III Sobieskille, ja se on tunnettu varsinkin erikoisesta arkkitehtuuristaan.
Arkkitehtuuri on ainutlaatuinen fuusio Eurooppalaista taidetta vanhan Puolalaisen rakennustradition kanssa. Lisäksi rakennuksen yksityiskohdat viittaavat sekä Italialaiseen puutarhahuvila rakentamisen että Ranskalaisen Louis XIV ajan palatsien arkkitehtuurin traditioihin.
Palatsin kohokohtiin kuuluvat esimerkiksi sen puistojen puoleisen julkisivun Barokki aurinkokello, jonka taustalla olivat 1681-82 kuuluisat astronomit Johannes Hevelius ja Adam Adamandy Kochanski.
Lisäksi sisätiloista nousevat esiin rakennuksen monipuoliset freskot, jotka on tehnyt Michelangelo Palloni Puolan kuningas John III:n toimeksiannosta.
Puolan nähtävyydet parhaimmistoa on myös Varsovan Kuninkaanlinna (zamek-krolewski.pl), joka luo dramaattisen arkkitehtuurillisen kontrastin tultaessa Varsovan modernista keskuksesta jälleenrakennettuun vanhaankaupunkiin.
Rakennus edustaa 1300-luvun goottilaistyylistä arkkitehtuuria, ja se rakennettiin hallintopalatsiksi Masovianin herttuaiden toimesta. Linnaa kuitenkin jälleenrakennettiin renesanssityyliin myöhemmin kuningas Sigismund Augustuksen toimesta.
Linnoituksen, joka toimii nykyään museona, parhaimmistoon kuuluu sen 60 metriä korkea Sigismundin Torni, tehty kuuluisien Smolenskin tornien inspiroimana.
Rakennuksen edessä on Linna Aukio, jolta löytyy yksi Varsovan symboleista, Zygmuntin kolumni, vuodelta 1644. Muistomerkki on tehty kuningas Zygmunt III:lle, joka siirsi vuonna 1596 Puolan pääkaupungin Krakóvasta Varsovaan.
Zakopane (www.um.zakopane.pl) tunnetaan liikanimellä “Puolan talvipääkaupunki”, ja se sijaitsee eteläisessä osassa Puolaa, Podhalen alueella, Tatra vuorien juurella.
Kaupunki on Puolan keskus sekä hiihtoharrastusten että vuoristo-urheilujen suhteen, ja yli 3 miljoonaa ihmistä vierailee vuosittain tässä lomakaupungissa.
Jos tulet alueelle talvella, tärkeimpiin laskettelu alueisiin kuuluvat Kasprowy Wierch, Nosal ja Gubalówka.
Lasketturinteiden lisäksi Zakopanen viehätykseen kuuluvat sen kesäiset vuoristokävely reitit, jotka tekevät paikasta suositun ympärivuotisesti.
Kaupungin tarjonta sinällään on rakentunut näiden ulkoilumahdollisuuksien ympärille, ja tarjolla on mm. vaateliikkeitä, suksi- ja polkupyörävuokraamoja, ja oscypek (paikallinen herkku) katukauppiaita.
Laskettelupaikoista suosituin on Kasprowy Wierch, jonka vuoren huippu on 1987 metrin korkeudessa. Kasprowy Wierchissä on myös köysirata vuoren huipulle, joka on käytössä vuoden ympäri, joten voit nauttia sen tarjoamista Tatra vuorten näkymistä myös kesäisin.