Puu-Juuka

Puu-Juuka on Juuan kirkonkylän historiallinen keskusta, jossa on ollut asutusta aina 1500-luvulta saakka.

Puujuuka on varsin ainutlaatuinen historiallinen kyläkeskusta sen kokonaisuuden hyvin säilyneisyyden takia, kun vastaavat kyläkeskustat on lähes järjestelmällisesti muusta Suomen kylistä purettu uusrakennuksien tieltä.

Vanhimmat Puu Juuan alueella olevista rakennuksista ovat aina 1800-luvun loppupuolelta ja 1900-luvun alku-kymmeniltä, ja nuorimmat puolestaan 1960-luvulta.

Puu-Juuka

KUVA: Näkymä Puu-Juuan alkupäähän, josta pääsee myös Juuan Myllymuseonalueelle, josta löytyy mm. 193 m pitkä historiallinen tukkien uittoränni.

Puu-Juuka Vikilä

KUVA: Puu-Juuan yksi kohokohdista ovat Vikilän talot (Vanhatie 4 ja 6, joissa myydään nykyisin mm. hienoa paikallista keramiikkaa), jotka on rakennettu 1800–1900-luvun vaihteessa, ja joiden pihapiirin rakennukset on nykyään suojeltu rakennussuojelulain nojalla.

Taitokartano Puu-Juuka

KUVA: Kuvan Juuan entisessä kunnantalossa, joka rakennettiin vuonna 1887 pitäjäntuvaksi, toimii nykyään käsityöläistaitoja ylläpitävien paikallisten yrittäjien, kuten Ompelimo Lankasuoran, kotipaikka Taitokartano (Vanhatie 14).

Juuan uusrakentaminen siirtyi 1970-luvulla vähitellen tien toiselle puolen, ja puu-Juuan alue on ollut rakennuskaavan puitteissa hyvin suojeltua vuodesta 1997 alkaen.

Puu-Juuan alueella olevista rakennuksista suurin osa on liikerakennus tai asuinrakennus käytössä, mutta osa kylän julkisista rakennuksista on myös edelleen alueella.

Käydessäsi alueella, varsinkin Vikilän-taidetaloihin tutustumiseen kannattaa varata tovi, sillä niiden tarjoamassa näyttely-ja myyntitiloissa mukana on mm. paikallisia taidemaalareita, kuvanveistäjiä, keraamikkoja, lasitaiteilijoita, ja ikonitaidetta.


Jos haluat tietää Puu-Juuan historiasta ja osallistua opastettuun kävelyretkeen sen alueelle, sellaisia on tarjolla mm. Pielisen-Karjalan oppaiden järjestäminä.