Pyhän Markuksen kirkko

Pyhän Markuksen kirkko (italiaksi virallisesti Basilica Cattedrale Patriarcale di San Marco), joka on kaupungin kuuluisin hengellinen rakennus, kuuluu Venetsian “pakko nähdä” nähtävyyksiin.

Nykymuodossaan vuodelta 1617 oleva kirkko, jonka löydät aivan Venetsian historiallisen keskustan ytimessä olevalta Piazza San Marco aukiolta, on yksi maailman parhaista Bysanttilaisen arkkitehtuurin esimerkeistä…

…sekä muisto siitä Venetsian historiallisesta voimasta ja vallasta, josta se nautti vuosisatojen ajan, roolissaan yhtenä tärkeimmistä maailmankauppaa käyneistä valtioista.

Kirkko on itse asiassa niin häikäisevä kultaisine mosaiikkeineen ja taideteoksineen, että siitä on käytetty 1100-luvulta saakka lempinimeä “Chiesa d’Oro” eli “Kultainen kirkko“.

St Mark's church Venice

KUVA: Pyhän Markuksen basilika osana Pyhän Markuksen aukiota. Oikeassa reunassa näkyvä torni on kirkon Campanile torni, jolta on upeat näkymät yli kauneimman Venetsian.

Löydät kirkon julkisivusta ja sisätiloista useita tutustumisen arvoisia yksityiskohtia, jotka ovat jo sinällään kirkolla käynnin arvoisia.

Näihin kuuluvat pääsisäänkäynnin päällä olevat Pyhän Markuksen hevoset.

Hevoset ovat olleet osa kirkkoa neljännestä ristiretkestä (1204) saakka (johon Venetsialaiset rakensivat kuljetusveneet), ja ne kuuluivat tuolloin Konstantinopolin valloituksesta saatuun saaliiseen.

Hevosten vaikuttavuudesta kertoo se, että Napoleon, valloitettuaan Venetsian ja syöstyään viimeisen itsenäisen Venetsian hallitsijan, viimeisen Dogen, vallasta, antoi yhtenä ensikäskynään valloituksen jälkeen siirrättää hevoset Pariisiin.

Pariisissa hevoset olivat osana Arc de Triomphe du Carrousel riemukaarta, kunnes Waterloossa Napoleonin lyöneen armeijan kapteeni Dumaresq palaututti ne takaisin paikalleen Venetsiaan.

Genovan kaupunkivaltion hallitsijoiden sanotaan puolestaan aikanaan vannoneen, ettei Venetsian ja Genovan välillä voi olla rauhaa niin kauan, kuin Pyhän Markuksen kreikkalaiset hevoset ovat paikallaan.

Saint Mark's horses Venice Italy

KUVA: Pyhän Markuksen kreikkalaiset hevoset, jotka tuotiin Venetsiaan Konstantinopolista, osana neljättä ristiretkeä (1204).

Muita basilikan ulkoisia kohokohtia, joihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota ovat mm. kreikkalaisten hevosten päällä oleva siivellinen leijona (Pyhän Markuksen symboli), joka pitää käpälissään kirjaa.

Kirjassa näkyy latinankielinen teksti: ““Pax Tibi Marce Evangelista Meus” eli suomeksi “Rauha sinulle Markus evankelistani“.

Saint Mark's lion Venice Italy

KUVA: Lähikuva Pyhän Markuksen leijonasymbolista kirkon torin puoleisessa julkisivussa.

Sisätiloissa yksittäisistä hienouksista silmäänpistävin ovat kirkon yläosan kultaiset, pronssiset, ja jalokivin koristellut mosaiikit.

Bysanttilaiseen tyyliin tehdyt mosaiikit kattavat kaikkiaan noin 8 500 m2 alan, ja kertovat eri osissaan muun muassa tarinoita evankelista Johanneksen, pyhän Leonardin, ja Jeesuksen elämästä.

Saint Mark's church golden mosaics Venice

KUVA: Näkymä kirkon kultaisiin mosaiikki kattokoristeisiin.

Mosaiikkien taideteoksia ovat kuvittaneet vuosisatojen varrella sellaiset mestaritaiteilijat kuten

 • Paolo Uccello,
 • Andrea del Castagno,
 • Paolo Veronese,
 • Jacopo Tintoretto, sekä
 • Domenico Tintoretto.

Lähemmän tutustumisen arvoinen on myös kirkon alttarikaappi “Pala d’Oro” suomeksi “Kultainen kangas“, jonka nähdäksesi joudut kuitenkin ostamaan erillisen lipun (hinta: EUR 2).

Alttarikaappia pidetään maailman parhaana esimerkkinä Bysantin valtakunnan käsityö-ammattitaidosta, ja sen molemmat puolet ovat upeasti koristeltuja.

Pyhän Markuksen kirkko kiertokäynnit

Yksi hyvä tapa osallistua (englanninkieliselle) Pyhän Markuksen kirkko kiertokäynnit retkelle on Patriarcato di Venezian järjestämien ryhmäkierrosten kautta.

Patriarcato di Venezian (www.veneziaupt.org) kiertokäyntejä järjestetään kaikkiaan noin 40:nen vapaaehtoisen oppaan voimin.

Näissä kierroksissa, jotka kestävät 1 tunnin, pääpaino on varsinkin kirkon kultaisten mosaiikkien taustojen esittäminen ja niiden taideteosten tulkinta.

Kierroksia järjestetään vain suosituimpien turismikuukausien aikaan,heinäkuussa ja elokuussa.

Ilmaisten Patriarcato di Venezia kirkon kiertokäyntien kalenteri maanantaista perjantaihin:

 • Englanniksi: 11:00, 14:30, 16:00
 • Italiaksi: 11:00, 14:30, 16:00
 • Ranskaksi: 11:00, 14:30, 16:00
 • Saksaksi: 11:00, 14:30, 16:00
 • Espanjaksi: 11:00, vain perjantaisin

Lauantaisin kullakin kielellä kiertokäynti on tarjolla vain kello 11:00.

Opastettuja Patriarcato di Venezia kiertokäyntejä ei järjestetä sunnuntaisin tai muina Katolisen kirkon pyhäpäivinä.

Tapaamispaikkana kierron alkamiselle on kirkon sisääntulo-aula, lähellä pääovea. Jos olet yksittäisenä turistina liikkeellä, sinun ei tarvitse varata paikkaa kierroksella. Ryhmien suhteen osallistuminen on mahdollista vainvarauksen kautta.

Varaukset voi tehdä nettilomakkeen kautta, joka on täytettävissä osoitteessa:

www.veneziaupt.org/index.php?page=147&lang=en

Huomaa, että et voi ohittaa jonoa kirkkoon (suosituimpina turistikuukaisina kirkkoon on keskimäärin noin 45 minuutin jono) vaikka olet varannut paikan kierrokselle. Yksi tapa ohittaa jono on ostaa liput kirkkoon jo ennakolta Veneto Inside (www.venetoinside.com/en/saint_mark_s_basilica/) palvelun avulla.

Veneto Inside tarjoaa VIP pääsylippujen ohella myös kahta erilaistaenglanninkielistä kiertokäyntiä basilikaan (hinnat: 15 EUR ja 16 EUR), joista voit valita sinulle mielenkiintoisimman.

Veneto Insiden ohella Venetsian sinun kannattaa tutustua Viatorin (www.viator.com) kautta tarjolla oleviin 43:een erilaiseen kiertokäyntiin, useissa joissa on mukana Pyhän Markuksen katedraaliin tutustuminen.

Ota huomioon ennen kierroksille osallistumista, että kirkkoon ei voi mennä sisälle selkärepun kanssa, eikä siellä ei voi ottaa valokuvia/videokuvaa, ja vaatetuksen tulee olla kirkkoon sopivaa.

Voit jättää ylimääräiset laukkusi aivan kirkon vieressä olevalle “Ateneo San Basso” (joka löytyy Piazzetta dei Leoncinilta) pisteelle.

Pyhän Markuksen kirkko liput

Jos matkustat Venetsiaan varsinkin heinä-elokuussa, Pyhän Markuksen kirkko liput on hyvä varata etukäteen, niin vältät keskimäärin noin 45 minuutin basilikaan sisällejonottamisen.

Venetsian Patriarcato di Venezia (Venetsian virallinen kirkkoturismia edistävä toimisto) suosittelee näiden lippujen hankkimiseen nettipalvelua nimeltään Veneto Inside.

Saadaksesi etuoikeutetun, jonon ohittavan lipun kirkkoon, voit ostaa tälläisen pääsylipun netin kautta Veneto Insidelta, hintaan €1 per henkilö.

Voit varata pääsyn sisään San Marcon basilikaan haluamallesi päivälle sekä ajankohdalle.

Lipunvarauspalvelu on tarjolla 7 kuukauden ajan vuodesta, huhtikuun alusta lokakuun loppuun, eli kuukausiin, jolloin suurin osa turisteista käy Venetsiassa.

Yksi hyvä puoli palvelussa on se, että voit tehdä varauksen jopa 10 minuuttia ennen haluamaasi ajankohtaa nähtävyydessä käynnille. Siten sinun ei tarvitse tietää jo viikkoja etukäteen tarkkaa ajankohtaa milloin käyt katsomassa tämän upean kirkon sisältäpäin.

Tehdessäsi varausta, sinun tulee täyttää lomakkeeseen…

 • ajankohta ja aika jolloin aiot käydä kirkossa, sekä
 • mukana olevien henkilöiden lukumäärä (mennessäsi sisään kirkkoon, ryhmäsi lukumäärän tulee täsmätä näiden tietojen kanssa).

Jos kirkkoon on tilaa haluamallesi ajankohdalle, lomakkeeseen täytetään henkilökohtaiset tietosi. Näitä tietoja käytetään voucherissa, joka sinun tulee näyttää päästäksesi sisään basilikaan.

Lipun maksaminen Veneto Insiden palvelussa tapahtuu luottokorttia käyttäen.

Voucher lippu lähetään lomakkeeseen laittamaasi sähköposti-osoitteeseen, josta voit printata sen (varmistu että voucherin viivakoodi tulostuu kunnolla).

Muista ottaa voucher mukaan kirkkoon mennessäsi.

Ilman jonon ohittavaa voucherin ostoa sisäänpääsy kirkkoon on ilmaista.

Mikäli haluat nähdä kirkkoa osana olevia muita nähtävyyksiä, niihin myydään lippuja erikseen:

 • Pyhän Markuksen museo: EUR 5
 • Pala d’oro: EUR 2
 • Aarrekammio: EUR 3
 • Kellotorni: EUR 8

Kuhunkin näistä nähtävyyksistä on tarjolla myös alennettuja ryhmälippuja, yli 15 henkilön ryhmille.

Pyhän Markuksen kirkko aukioloajat

Pyhän Markuksen kirkko aukioloajat riippuvat vuodenajasta, siten, että suosituimpina turismikuukausina paikka on avoinna pidempään sunnuntaisin ja lomapäivinä.

Pääset basilikaan pääsesongin ulkopuolella, marraskuusta maaliskuuhun/huhtikuuhun (pääsiäiseen) saakka maanantaista perjantaihin klo 9:45 – 17:00.

Sunnuntaisin ja lomapäivinä kirkko on tällä periodilla avoinna klo 14:00 – 16:00.

Suosituimpina lomakuukausina, maaliskuusta/huhtikuusta (pääsiäisestä) lokakuuhun, kirkko on avoinna kävijöille ma-pe klo 9:45 – 17:00, mutta pidempään sunnuntaisin, klo 14:00 – 17:00.

Jos aikomuksenasi on käydä kirkon oheisnähtävyyksissä, kuten Pyhän Markuksen museossa tai kellotornissa, huomaa että niillä on omat aukioloaikansa (omien pääsylippujensa ohella).

Esimerkiksi Pala d’oro kirkkokaappi nähtävyys sulkeutuu marraskuusta maaliskuuhun/huhtikuuhun ma-pe tuntia aikaisemmin kuin kirkko itsessään, klo 16:00.

Kellotorni, jolta on upeat panoramiset näkymät yli kauneumman Venetsian, on avoinna täysin omien kellonaikojensa mukaisesti.


Kellotornin aukioloajat on jaoteltu seuraavasti:

 • Lokakuu: klo 9:00 – 19:00
 • Marraskuu – maaliskuu/huhtikuu (pääsiäinen): klo 9:30 – 15:45
 • Maaliskuu/huhtikuu (pääsiäinen) – kesäkuu: klo 9:00 – 19:00
 • Heinäkuu – syyskuu: klo 9:00 – 21:00