Rialton silta

Rialton silta Venetsiassa on yksi maailman kuuluisimpia ja romanttisimpia siltoja, ja se on yksi neljästä sillasta, jolla pääset Grande Canalen yli lomasi aikana.

Kohta, jossa silta sijaitsee, on ollut tärkeä Grande Canalen ylityskohta vuodesta 1181, jolloin siihen rakennettiin ensimmäinen versio sillasta, puinen Ponte della Moneta, läheisen rahapajan mukaan.

Kun nykyistä siltaa varten järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, siihen osallistui ehdotuksillaan useita historian kuuluisimpia nimiä, mukaanlukien

  • Jacopo Sansovino,
  • Palladio,
  • Michelangelo, ja
  • Vignola.

Voittavan tarjouksen kivisillasta jätti kuitenkin Antonio da Ponte, ja rakennelma valmistui vuonna 1591.

Rialto bridge in Venice Italy

KUVA: Rialton sillan ympäristö on yksi suosituimpia paikkoja ottaa romanttinen gondoli ajelu.

Sillasta, joka muistuttaa ulkonäöltään aikaisempaa paikalla ollutta puusiltaa, on tullut aikojen muodossa kenties tärkein Venetsiaa symboloivista maamerkeistä, samaan tapaan kuin Eiffel torni kuvastaa Pariisia.

Ponte di Rialto oli myös ainoa tapa ylittää Grande Canale ennenkuin Accademian silta valmistui vuonna 1854.

Sillalla on kolme kävelyväylää, joista kaksi menee ulkoisia reunoja pitkin. Lisäksi tarjolla on leveämpi keskusväylä.

Voit ostaa katetun sillan alla olevista kaupoista erilaisia tuliaisia ja muistoesineitä, kuten koruja ja Venetsian Muranon saarella tehtyjä lasituotteita.

Väylä muutamalle maamerkille Venetsiassa on tarjolla merkittyinä väylinä, ja Ponte de Rialto on yksi näistä maamerkeistä.

Nuolilla varustettuja kävelyväyläkylttejä, joissa lukee “Rialto” löytyy sekä juna-asemalta, Piazzale Romalta, että Pyhän Markuksen torilta.

Vesibusseista linja nr. 1 vie sinut nopeasti esimerkiksi juna-asemalta Rialton pysäkille, pitkin Grande Canalea, upeiden Renesanssi palazzojen ohitse.

Venetsian sillat

Venetsian sillat ovat olennainen osa elämää tässä 118:sta saaresta koostuvassa kaupungissa. Aina kun ylität sillan, käytännössä siirryt saaresta toiseen.

Viimeisten laskujen mukaan Venetsian 177 kanaalia ylittää kaikkiaan 354 siltaa (eikä siten ihme että paikkaa kutsutaan myös “Siltojen kaupungiksi”), joista vain muutama on noussut nähtävyydeksi.

Kuuluisia Venetsialaisia siltoja, Rialton lisäksi, ovat etenkin

  • Huokausten silta (Ponte dei Sospiri),
  • Accademia silta (Ponte dell’Accademia), sekä
  • Scalzi silta (Ponte degli Scalzi).

Näistä ensimmäisenä Venetsiaan tullessasi näet yleensä Scalzin sillan, sillä se on aivan Santa Lucia (Ferrovia) rautatieaseman sekä Piazzale Roman bussiaseman vieressä.

Vuodelta 1602 peräisin olevalla Huokausten sillalla on puolestaan yhteys Rialtoon, sillä sen suunnitteli Antoni Contino, jonka setä oli Rialton kivisillan arkkitehti, Antonio da Ponte.

Accademia silta tulee puolestaan Venetsiassa lomailijalle tutuksi etupäässä sen sijainnin takia, aivan neljän Accademia museon gallerian vieressä.

Rialton silta kartta

Väylät Rialton sillalle on merkitty selkeästi tärkeimmiltä nähtävyyksiltä, kuten Pyhän Markuksen torilta, mutta on hyvä silti pitää varalta karttaa mukana löytääksesi perille sokkeloisessa Venetsiassa.

KARTTA: Googlen 45-asteen kulmasta näkyvä kartta Rialton kivisillasta ja ympäröivästä Venetsian San Polon sestieristä (kaupunginosasta).

KARTTA: Kävelyreitti kartta Venezia S. Lucia rautatieasemalta Rialton kivisillalle. Reitti on noin 1,6 km pituinen ja ylittää Grande Canalen Scalzin sillan kohdalta. Vaihtoehtoinen tapa kulkea matka on vaikkapa vesibussilinjalla nr. 1 pitkin Grande Canalea. Vesibussimatka vie noin 16 minuuttia.

KARTTA: 600 metrin pituinen kävelyreitti Pyhän Markuksen kirkolta Rialtolle, noin 7 minuutin matka.

Rialto Venetsia

Rialto, jossa Rialton silta sijaitsee ja josta Venetsia sai alkunsa 400 luvulla j.Kr., on ollut vuosisatojen ajan kaupungin taloudellinen ja kaupunkäynnin keskus. Nykyäänkin löydät alueelta vilkkaan markkinapaikan ja useita mahdollisuuksia shoppailuun.

Hyviä käynnin kohteita Rialtossa sillan ihailun ohella ovat myös päivittäiset Erberia maalaismarkkinat, kuin myös kalamarkkinat “Campo della Pescheria“.

Kalamarkkinoita käytettiin kuvauspaikkana Johnny Deppin ja Angelina Jolien Venetsiaan sijoittuvassa, vuoden 2010 Hollywood filmissä “The Tourist”.

Rialto on toiminut kautta aikain useiden taiteilijoiden inspiraation lähteenä, ja muun muassa Shakespearen “Venetsian kauppias” näytelmässä on useita viittauksia Rialtoon.

Kaupunginosan (osana San Polon sestieriä) merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat ikuistaneet historian varrella maalauksiin muun muassa Canaletto sekä Vittore Carpaccio.


Voit ihailla näitä mestaritaiteilijoiden töitä muun esimerkiksi Venetsian Gallerie dell’Accademia (www.gallerieaccademia.org) taidemuseossa.