Riian nähtävyydet – 10 nähtävää Riiassa

Katsaus Riian nähtävyydet kohokohtiin, kymmeneen maan virallisen turistitoimiston suosittelemaan käyntikohteeseen vierailun aikana.

Riika, Latvian upea pääkaupunki, on kulttuurien, arkkitehtuurin ja historian sulatusuuni.

Kaupunki on suomalaisten keskuudessa tunnettu muun muassa vaikuttavista jugendrakennuksistaan, idyllisestä vanhastakaupungistaan, ja sekä herkullisesta ruokakulttuuristaan, sisältäen käyntikohteena jokaiselle jotakin.

Riika on vilkas ja jännittävä kohde, tarjoten monipuolisia elämyksiä aina vilkkaasta yöelämästä läheisten rantojen seesteiseen kauneuteen, kokonaisuudessa, jossa menneisyys kohtaa nykyisyyden ainutlaatuisella ja kiehtovalla tavalla.

Vanhakaupunki – Riian nähtävyydet

Riian vanhakaupunki, sijaiten Latvian pääkaupungin historiallisessa ja maantieteellisessä keskustassa, on suosittu viihdealue täynnä hienoja mukulakivikatuja ja erilaisia arkkitehtuurin helmiä.

Riian joulumarkkinat - vanhakaupunki.

Riian joulumarkkinat vanhassakaupungissa.

Käsityöläisten ja taiteilijoiden taloja

Riian vanhakaupunki on silmiinpistävä esimerkki siitä, kuinka kaupunkeja rakennettiin aikanaan, jossa väestöltään ja merkitykseltään kasvavan kaupungin rakennukset toteutettiin käsityöläisten ja taiteilijoiden kiltojen toimesta.

Riian vanhakaupunki Latvia - Riian nähtävyydet.

Hienoutta vanhankaupungin olemukseen tuo myös se, että rakennukset – yli 500 kappaletta – ovat arkkitehtuurin tyyleiltään vaihtelevia, rakennettuina eri historian aikakausina – mukana romanttinen periodi, gotiikka, manierismi, barokki, eklektisyys, modernismi jne.

Riika vanhakaupunki - Riian nähtävyydet.

Hyviä käyntikohteita ovat Dannenstern-rakennus, josta löytyy näyttely vauraiden Riian asukkaiden historiallisesta elämäntyylistä, “Kolmeksi veljeksi” kutsuttu historiallinen asuintalokokonaisuus, sekä Riian linna, Ruutitorni ja monet muut arkkitehtonisesti tärkeät rakennukset.

Vanhankaupungin kirkot – Riian nähtävyydet

Riian vanhakaupunki on ollut kautta aikain poikkeuksellista aluetta siinä mielessä, että sen suhteellisen suljetulla alueella saattoi elää jopa viisi uskonnollista uskontokuntaa rauhassa keskenään – ja jokaisella oli omat kirkkonsa.

Riian vanhakaupunki - Riika nähtävyydet.

Tunnetuimmat Riian vanhankaupungin kirkoista ovat:

  • Riian tuomiokirkko – Latvian luterilaisen kirkon arkkipiispan kotipaikka, jonka peruskivi muurattiin 1200-luvulla ja joka on tunnettu myös upeista, poikkeuksellisen äänentoiston omaavista uruistaan;
  • Pyhän Pietarin kirkko – sisältäem kaupungin korkeimman kirkontornin näköalatasanteineen; sekä
  • Pyhän Jaakobin kirkko – roomalaiskatolisen kirkon kardinaalin kotipaikka Latviassa.

Rentoudu ja viihdy vanhassakaupungissa

Vanhakaupunki tarjoaa jo itsessään elämyksiä ja kokemuksia vaikkapa koko loman ajaksi. Voit esimerkiksi:

  • Levittää kätesi Rozena-kadulla, Riian kapeimmalle kadulla, koskettaen vastakkaisia seiniä;
  • Syödä aterian yhdessä Riian vanhankaupungin historiaa havisevissa ravintoloissa;
  • Katsella vanhankaupungin kirkkoja ja näkymiä Riikaan 72-metriä korkeasta Pietarinkirkon tornista;
  • Vierailla yhdessä Skarnu-kadun taide- ja käsityötaloista tai matkamuistokojuista, joissa on lisäksi mahdollista tutustua kaupungin tarunhohtoiseen kauppahistoriaan; ja
  • Kokea upean rauhallisuuden tunteen aivan Riian keskustassa käymällä joko Jāņa sēta tai Konventa seta aukioilla.

Riian keskustori

Vain muutaman sadan metrin päässä vanhastakaupungista, Daugava-joen rannalla sijaitseva Riian keskustori (facebook.com/RigasCentraltirgus) on sekä pinta-alaltaan yksi Itä-Euroopan suurimmista kauppapaikoista että yksi vierailluimmista, sillä siellä tekee ostoksia keskimäärin 80 000-100 000 ihmistä päivässä.

Keskustorin puitteissa voit sen massiivisen arkkitehtuurin ohella vaikkapa maistella pikamarinoituja kurkkuja, shoppailla vihanneksia suoraan tiloilta ja taimitarhoista, tai vaikkapa hemmotella itseäsi savuankerias-aterioilla.

Riian keskustori - Riika nähtävyydet.

Riian keskustorin maailmanlaajuisesti tunnetuin käyntikortti ovat kuitenkin sen 1920-luvulla rakennetut, arkkitehtonisesti vaikuttavat paviljongit, joita alun perin käytettiin sotilasilmalaivahangaareina.

Riian keskustori on ainutlaatuinen paviljongiensa lisäksi myös vanhoista varastorakennuksistaan tai niin sanotuista spikereistä (saksankielen sanasta “Spéicher”), joista on vuosien varrelta muodostunut trendikäs taide- ja viihdekortteli.

Riian keskusmarkkinat Latvia.

Lisähuomionosoituksena alueen merkityksestä, vuonna 1998, Riian keskusmarkkinoiden laaja alue lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon.

Maista ja osta herkullisia ruokia – Riian nähtävyydet

Riian keskustorilta, jossa maksuvälineenä käy vain käteinen, voit ostaa etenkin Latviassa kasvatettuja ja kotitekoisia tuotteita, eksoottisia hedelmiä, sekä mausteita ja teollisuustuotteita.

Riian keskustori - Riian nähtävyydet.

Markkinoilla on kaikkiaan 5 paviljonkia, joissa kussakin on omat erikoiskategoriansa: vihannekset, meijerituotteet, lihatuotteet, kala- ja gastronomiatuotteet, sekä ulkoalue myyntikojuineen ja yömarkkinoineen.

Koska torin alue on aukioloaikoinaan usein tupaten täynnä kävijöitä, se houkuttelee valitettavasti paikalle myös huijareita ja taskuvarkaita, joten muista olla varovainen siellä vieraillessasi.

Vapaudenpatsas – Riian nähtävyydet

Riian vapaudenpatsas on näyttävä graniitti- ja kuparimonumentti aivan kaupungin ydinkeskustassa, symboloiden Latvian valtiollisuutta, kansallista yhtenäisyyttä, itsenäisyyttä, sekä vapautta.

Muistomerkki, joka rahoitettiin kokonaisuudessaan asukkaiden antamilla lahjoituksilla, rakennettiin Latvian itsenäisyystaistelussa kaatuneiden muiston kunniaksi.

Vapauden monumentti paljastettiin 18. marraskuuta 1935, osana kuvanveistäjä Karlis Zalen “Mirdzi kā zvaigzne!” -projektia (suomennettuna “Loista kuin tähti!”).

Vapaudenpatsas Riika - Riian nähtävyydet.

Nykyään vapaudenpatsas ja muistomerkki kokonaisuutena heijastavat ajatusta itsenäisyydestä.

42,7-metriä korkea teos koostuu 56 veistoksesta jaettuna 13 veistosryhmään neljällä tasolla, joista kukin kuvaa Latvian historiaa ja kulttuuria.

Lisäksi muistomerkin juureen on kaiverrettu tunnuslause, suomennettuna “Isänmaan ja vapauden puolesta”.

Vapaudenpatsas Riika Latvia.

Muistomerkin obeliskin huipulla sijaitsee yhdeksänmetrinen vapauden symboli – nuori nainen, joka pitää päänsä yläpuolella kolmea tähteä, kuvaten Latvian kolmea historiallista maakuntaa ja kansallista yhtenäisyyttä.

Nykyään muistomerkkiä valvoo kahden miehen kunniavartio, osoituksena Latvian itsenäisyydestä ja sen puolesta taistelleiden kunnioituksesta. Monumentin aukio on paikka, jossa latvialaiset kokoontuvat juhlistamaan sankareitaan vaikkapa urheilun saralla, samaan tapaan kuin suomalaiset menevät “torille!”.

Art Nouveau (Jugend) rakennukset

Art Nouveau nimellä tunnettu taiteellinen tyyli, suomalaisittain Jugend-tyyli, ilmestyi parrasvaloihin ensimmäisen kerran 1800-luvun loppuvaiheessa, ja se oli tuolloin hämmästyttävä monimuotoisuudessaan – koristeellisista sisäänkäynneistä ja rakennusten julkisivuista minimalistisiin yksityiskohtiin.

Jugendissa pidettiin toimivuutta keskeisenä johdinlankana uuden tyylin luonnissa – kattaen myös sisustussuunnittelun ja kalusteet, joihin lähestymistapa toi uusia, innovatiivisia yksityiskohtia.

Jugend Riika - Riian nähtävyydet.

Riika oli yksi Jugendin eturintaman kaupungeista, ja periodilta jäljelle jääneet rakennukset ovat nähtävyyksinä ikimuistoisia. Pääkaupungin ohella tyylisuunta levisi moniin muihinkin Latvian kaupunkeihin ja jopa maaseudulle.

Latvian pääkaupungista löytyy yli 800 mahtavaa jugendrakennusta, suurimpana yksittäisenä ryppäänä Alberta iela kadun varrella, kiitos yhden arkkitehdin, Mikhail Eisenstein, luovan ja tuottavan periodin.

Riika – Pohjois-Euroopan jugendpääkaupunki – Riian nähtävyydet

Riian ydinkeskusta on nykyään osa Unescon maailmanperintöluetteloa, kohteena, jossa saumattomasti yhdistyvät keskiaikaiset asuinrakennukset, viehättävät 1800-luvulta peräisin olevat puurakenteet, ja häikäisevän kauniit, vertaansa vailla olevat jugend-arkkitehtuurin kohokohdat.

Jugendtyylisistä rakennuksista löytyy monia kohokohtia, jotka kannattaa käydä katsomassa loman aikana.

Esimerkiksi kaupungin ensimmäisenä valmistunut (1899) jugendtyylinen rakennus sijaitsee osoitteessa Audēju iela 7, nykyisin toimien vuokrakiinteistönä liikkeineen.

Vierestä, osoitteissa Elizabetes iela 10a ja 10b, löytyvät puolestaan Latvian kansallisarkkitehti Mihails Eizenšteinsin suunnittelemat Jugend-rakennukset.

Alberta iela 8.

Osoitteessa Smilšu iela 8 oleva näyttävä rakennus sisältää omalta osaltaan julkisivussaan mm. tunnelmallisia naishahmoja, maalatun kasviston, kierrettyjä punoksia, ja dramaattisia naamioita.

Eižens Lauben suunnittelema kerrostalo osoitteessa Alberta iela 11 kuvastaa latvialaisten arkkitehtien pyrkimyksiä luoda omaa kansallistyyliään Jugend-taideliikkeen puitteissa. Tämä näkyy monina luonnon elementteinä, kuten travertiinina ja puuna, sekä etnografisilla koristuksissa.

Näkemisen arvoinen on lisäksi Riian latvialaisen seuran talo (Merķeļa iela 13) ja sen julkisivu, jota koristavat latvialaisen taiteen mestari Jānis Rozentālsin piirtämät näyttävät hahmot.

Rīgas Jūgendstila Centrs – Riian jugendmuseo

Riian kaupungista löytyy yksittäisten rakennusten ohella jugend-tyylille omistettu museo, Rīgas Jūgendstila Centrs (jugendstils.riga.lv/eng/muzejs/).

Osoitteessa Alberta iela 12 sijaitseva monikerroksinen museorakennus ja nähtävyys valmistui vuonna 1903 alunperin latvialaisen arkkitehti Konstantīns Pēkšēnsin yksityiskodiksi. Museon on näyttelyidensä ohella kuuluisa mahtipontisesta keskuskierreportaikostaan.

Museon kokoelmiin kuuluu, kerättyinä lahjoituksina latvialaisista kodeista vuosien varrella, huonekaluja (1900-luvun alusta), astioita, maalauksia ja veistoksia, kelloja, vaatteita, koruompeluksia jne.

Lisäbonuksen ja hyvän mielen päivään antaa ihastuttavaan jugendtyyliin pukeutuneet museon henkilökunnan jäsenet.

Latvian kansallisooppera ja -baletti

Riika on musiikkisieluinen kaupunki ja tämä tulee parhaiten esille upeassa, uusklassisessa vuodelta 1882 peräisin olevassa Latvian kansallisoopperassa ja -baletissa (opera.lv/en/), joka on ollut tähtien syntymäpaikka aina tanssija Mihail Baryshnikovista diiva Elīna Garančaan.

Voit kokea kansallisoopperan ja -baletin käymällä katsomassa esitystä, ottamalla opastetun kierroksen kulissien taakse, sekä rentoutumalla oopperatalon hienon suihkulähteen äärellä aurinkoisena päivänä.

Latvian kansallisooppera ja -baletti - Riian nähtävyydet.

Mikäli käyt katsomassa jotain Latvian kansallisoopperan ja -baletin tuotannosta, tarjolla on tyypillisesti huippuluokan klassista oopperaa, moderneja ooppera- ja balettiesityksiä, lastenoopperoita, sekä alkuperäisiä latvialaisia tuotantoja.

Oopperan ja baletin kotipaikka Riiassa

Yksi tapa tutustua Riian oopperataloon on osallistua opastettuun kierrokseen tämän 1800-luvulta peräisin olevan arkkitehtonisen helmen läpi.

Oppaan johdolla tehty kierros vie vierailijat läpi rakennuksen, kertoo sen vilkkaasta historiasta ja jokapäiväisestä toiminnasta, sekä esittelee, miltä paikan kulissien takana tapahtuu.

Latvian kansallisooppera ja -baletti opastettu kierros.

Suurikokoinen oopperarakennus otettiin käyttöön vuonna 1863, alunperin Riian kaupunginteatterin rakennukseksi pietarilaisen arkkitehti Ludwig Bohnstedtin suunnitelman mukaisesti.

Paikka on ollut Latvian kansallisoopperan päätalo vuodesta 1919, ja vuonna 1922 Latvian ensimmäinen ammattibalettiseurue liittyi sen käyttäjiin.

Esitykset oopperatalossa – Riian nähtävyydet

Latvian kansallisooppera ja -baletti on tunnettu halustaan säilyttää klassisen ja romanttisen oopperan ja baletin perinteet voimissaan, mutta myös taidelajien nykymuodot ovat nykyään osa ohjelmistoa. Joka vuosi valmistuu noin viisi upouutta ooppera- ja balettituotantoa.

Latvian kansallisooppera ja -baletti.

Useat maailmankuuluista tähdistä on aloittanut uransa Latvian kansallisoopperassa ja -baletissa, mukaanlukien kapellimestari Andris Nelsons, diivat Kristine Opolais, Elina Garanca, ja Marina Rebeka, sekä tenori Aleksandrs Antonenko.

Aina kun nämä maailmankuulut latvialaiset tähdet palaavat esiintymään kotimaahansa, sitä juhlistetaan paikallisesti todella suurena tapahtumana.

Myös Riiassa syntynyt baletin supertähti Mihail Baryshnikov palasi syntymäseuduilleen viimeksi vuonna 2015, osallistuakseen tuolloin “Brodsky/Baryshnikov” -elokuvan tuotantoon.

Oopperataidetta juhlitaan Riian kaupungissa Riian oopperajuhlien muodossa, joita on järjestetty vuodesta 1998, ja nykyisin siitä on tullut tärkein taidelajin tapahtuma koko Itä-Euroopassa ja arvostettu perinne latvialaiselle yleisölle ja ulkomaisille oopperaystäville. Festivaali päättää kesän Latvian kansallisooppera- ja -balettikauden esittelemällä uusimpia tuotantoja.

Riian tuomiokirkko ja tuomiokirkon aukio – Riian nähtävyydet

Riian tuomiokirkko (doms.lv/en), rakennuksena lähes yhtä vanha kuin kaupunki itse, on maan henkinen sydän.

Kaupungin ensimmäisen piispan Albertin vuonna 1211 aloittamista rakennustöistä lähtien kirkon jälleenrakentaminen on jatkunut lähes näihin päiviin saakka, mistä johtuen siitä löytyy goottilaisia, romaanisia, barokin, ja jopa jugendtyylisiä elementtejä yhtenä harmonisena kokonaisuutena.

Riian tuomiokirkko - nähtävää Riiassa.

Tuomiokirkon sisätiloissa on useita merkittäviä taideteoksia, kun taas viereisessä luostaripuutarhassa on esillä kiehtovia esineitä liittyen Riian historiaan.

Hieno ajankohta vierailla kirkon tiloissa on jonkin sen puitteissa järjestettävän kirkkomusiikin konsertin yhteydessä, joissa pääset ihastelemaan tuomiokirkon kuuluisia urkuja, jotka rakennettiin vuonna 1884 ja joita pidetään edelleen yhtenä maailman hienoimmista soittimista.

Riian tuomiokirkko Latvia - Riian nähtävyydet.

Hengellisenä rakennuksena Riian tuomiokirkko on Latvian evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispan kotipaikka, Riian tuomiokirkon seurakunnan kirkko, ekumeenisten jumalanpalvelusten pitopaikka, sekä yksi Riian urkumusiikkikeskuksista.

Tuomiokirkon aukio

Tuomiokirkon aukio on omalta osaltaan vanhankaupungin suurin aukio. Riian nähtävyydet kohteena sitä pidetään kaupungin ytimenä, koska kaikki kaupungin toiminnot kohtaavat täällä, ihmisten kulkiessa aukiolle seitsemältä siihen tulevalta kadulta.

Aukiolla on viimeisen 20 vuoden aikana nähty monia Latvialle merkittäviä tapahtumia. Lisäkokemuksena aukiolle on merkitty kohta, jossa voit seisoa ja nähdä kaikki kolme kultaista kukkoa vanhankaupungin kirkkojen päällä.

Riian tuomiokirkon aukio.

Tuomiokirkkoa ympäröivät useat arkkitehtoniset monumentit: Riian tuomiokirkko ja Riian ensimmäinen eklektistinen rakennus — Riian pörssitalo (arkkitehtinaan Harald Bose) — Jēkaba ielan kulmassa.

Aukion kehitys kohti nykytilaansa alkoi 1800-luvun lopulla, kun useita alueen rakennuksia purettiin, avaten näkymiä suhteessa Riian tuomiokirkon sisäänkäyntiportaaleihin. Tätä seuranneesta kehityksestä, vuonna 1885, aukio sai nykyisen nimensä.

Latvian etnografinen ulkoilmamuseo – Riian nähtävyydet

Riiassa ei tarvitse matkustaa kauas päästäkseen pakenemaan suurkaupungin hälinästä.

Latvian ulkoilmaetnografinen museo (brivdabasmuzejs.lv), joka sijaitsee aivan kaupunkialueen kynnyksellä, on rehevä järvenrantapuisto, sisältäen rakkaudella säilytettyjä hienoja esimerkkejä kansanomaisesta arkkitehtuurista eri puolilta Latviaa.

Vierailemalla tässä ulkoilmamuseossa, pääset astumaan ajassa taaksepäin ja tutustumaan perinteisiin talonpoikien koteihin, työpajoihin, tuulimyllyihin, ja erilaisiin korvaamattomiin aarteisiin, esimerkiksi rikkaasti koristellussa Usman kirkossa.

Latvian ulkoilmaetnografinen museo - Riian nähtävyydet.

Juglajärven rannalla oleva nähtävyys on kohteena yksi Euroopan vanhimmista ja suurimmista ulkoilmamuseoista, vain 30 minuutin ajomatkan päässä Riian keskustasta.

Museo on monella tapaa ainutlaatuinen verrattuna vastaaviin ulkoilmamuseoihin eri puolilla maailmaa sen johdosta, että se aloitti suojeltavien rakennusten keräämisen hyvissä ajoin ennen sotia, joten monet sen näyttelykohteista ovat erittäin hyvässä kunnossa.

Yhteensä Latvian ulkoilmaetnografisessa museossa on esillä 118 erilaista historiallista rakennusta kaikista neljästä Latvian maakunnasta – Kurzemesta, Vidzemestä, Zemgalesta, ja Latgalesta. Rakennukset ovat eri ikäisiä, kattaen periodina ajanjakson 1600-luvulta aina 1930-luvulle asti.

Latvian etnografisen ulkoilmamuseon näyttelyt

Ulkoilmamuseo on ainoa nähtävyys Latviassa, jossa pääset todistamaan ihmisten yhtäläisyyksiä ja eroja maan eri historiallisten alueiden välillä.

Paikalla vieraillessasi voit mm. nähdä, millaisissa saunoissa latvialaiset aikoinaan peseytyivät, miten ihmiset sisustivat maatilojaan, sekä millaisia peittoja latvialaiset muinoin kutoivat sänkyihinsä.

Latvian ulkoilmaetnografinen museo - Riika nähtävyydet.

Voit myös esimerkiksi tutustua Latvian eri uskontojen historiallisiin kirkkoihin, ihailla aikanaan käytettyjä arjen esineitä, sekä vierailla perinteisillä maatiloilla ja maanviljelijöiden, käsityöläisten ja kalastajien asuintaloissa – mukana Latgalen vanhauskoisten venäläisten maatiloja ja Kurzemen liivien rannikon kalastajakylän rakennuksia.

Lisätapoja tutustua ulkoilmamuseoon

Mikäli varaat ajan etukäteen, ulkoilmamuseossa pääsee tutustumaan siihen osaan kokoelmia, jotka eivät ole esillä, sekä paikan laajaan etnografiseen arkistoon.

Alueella kävellessäsi elämyksiin kuuluvat perinteisten käsityöläisten työnteko askareidensa parissa, jonka suhteen pääset myös itse kokeilemaan keramiikan tekoa, korien kutomista, hunajan tekemistä, kolikoiden takomista, sekä osallistumaan perinteisiin latvialaisiin peleihin.

Ulkoilmamuseo järjestää vuoden mittaan erilaisia tapahtumia alueella ja se osallistuu vuosittain järjestettäville perinteisille taide- ja käsityömessuille, joita on järjestetty vuosittain Latviassa yli 45 vuoden ajan-

Myöskään lapsia ei ole unohdettu palvelutarjonnassa, sillä heitä varten löytyy museon oma leikkikenttä. Koko perhe voi nauttia vierailun päätteeksi runsaan latvialaisen aterian museon ravintolassa, majesteetillisella paikalla mäntymetsässä Juglajärven rannalla.

Riian moottorimuseo

Vuodesta 1989 avoinna ollut Riian moottorimuseo (motormuseum.com) on Riian nähtävyydet kohde, joka tarjoaa mukavan lomapäivän koko perheelle.

Museo, joka sijaitsee Riian esikaupunkialueella (15 minuutin ajomatkan päässä keskustasta) olevan kilparadan vieressä, auton etuosaa muistuttavassa rakennuksessa, sisältää monia upeita otteita autoilun historiasta aina Model T Fordeista Stalinin, Hruštšovin, ja Brežnevin aikoinaan omistamiin ajoneuvoihin saakka.

Riian moottorimuseo.

Kokonaisuutena museon näyttelytila on luotu uniikiksi tarinaksi ainutlaatuisista moottoriajoneuvoista, autoilun ja autourheilun maailman merkkihenkilöistä, sekä automaailman tärkeimmistä historiallisista tapahtumista.

Moottorimuseo, sisältäen Baltian suurimman antiikkimoottoriajoneuvojen kokoelman, on tehty interaktiiviseksi, lapsiystävälliseksi erilaisilla näytöillään, jotka avaavat lisätarinoita näyttelyesineistä.

Yksittäisinä museon kohokohtina ovat muun muassa kopio Benz Patent Motorwagenista, maailman vanhimmasta patentoidusta autosta, vertaansa vailla oleva kokoelma neuvostoautoja ja Kremlin-kokoelma, erikois-, rahti- ja sotilaskoneita, kuin myös erilaisia kilpa- ja ennätysautoja.

Oheispalveluina museo tarjoaa kahvilan, opaspalvelun ryhmille, ja matkamuistomyymälän.

Riian eläintarha – Riian nähtävyydet

Riian eläintarha (rigazoo.lv) on kaupungin omistama eläintarha upealla paikalla, Mežaparks-puiston vieressä, Ķīšezers-järven länsirannalla.

Vierailusi aikana vuodesta 1912 avoinna olleeseen eläintarhaan, jossa vierailee noin 300 000 kävijää vuosittain, voit nähdä noin 4 000 erilaista eläintä lähes 500 eri lajista.

Riian eläintarha - Riian nähtävyydet.

Eläintarha on lajissaan Baltian vanhin ja monien mielestä yksi Euroopan kauneimmista.

Tarhan asukkaisiin kuuluu mm. nisäkkäitä, lintuja ja matelijoita, kohokohtinaan esimerkiksi afrikkalaisia leijonia, amurintiikereitä, lumipöllöjä, valkoisia haikaroita, sarvikuonokäärmeitä, äärmekaulakilpikonnia, kaksikyttyräisiä kameleita, Grévyn seeproja, Etelä-Amerikan tapiireja, ja monia muita.

Vierailu eläintarhassa yhdistyy täydellisesti kävelyyn Mežaparksissa, viereisessä kulttuuriperintöpuutarhassa.

Latvian kansallismuseo

Latvian kansallismuseo (lnmm.lv/en/latvian-national-museum-of-art) on hieno paikka tutustua Latvian kansalliseen taiteelliseen perintöön erilaisten pysyvien ja vaihtuvien näyttelyiden kautta.

Kansallismuseon alunperin vuonna 1905 rakennettu uusklassinen, upea rakennus yhdistää mestarillisesti alkuperäiset suuret pylväät, laajat portaat, ja vaikuttavat seinämaalaukset tilojen postmoderneihin elementteihin, kuten valoa ympäröivään lasikupoliin, näköalatasanteeseen ja läpinäkyviin säilytystiloihin.

Itse kokoelmiiin tässä Latvian suurimmassa taidemuseossa kuuluu yli 52 000 balttilaisen ja venäläisen taidemaalarin ja kuvanveistäjän teosta.

Museon viehätykseen kuuluvat sen säännöllisesti vaihtuvat näyttelyt, joiden ohella vierailijat voivat osallistua erityisopetusohjelmiin ja kävelykierroksiin ajankohtaisten näyttelyiden läpi museon työntekijöiden opastamana.

Lisäelämys taidemuseossa vierailuun tulee (all inclusive -museolipun tai pysyvän näyttelyn lipun ostaneille) pääsy tämän vaikuttavan rakennuksen kahdelle kattoterassille.


Oheispalveluina museosta löytyvät kahvila ja matkamuistoja kauppaava museomyymälä.