Rio de Janeiron parhaat nähtävyydet

Katsaus Brasilian Rio de Janeiron kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Kristus Vapahtaja -patsas, Tijucan kansallispuisto, sekä Santa Teresa.

Jos etsit lomaltasi yön yli tanssimista, päivän läpi auringonottoa, vuoristoissa patikointia, tai maailmankuulujen nähtävyyksien kokemista, Rio de Janeiro on täydellinen kohde näitä tarkoituksia varten.

Rio sisältää useita maailmanlaajuisesti arvostettuja nähtävyyksiä, kuuluisimpina jättimäinen Kristus Vapahtaja -patsas, Sokeritoppa-vuori, sekä upean kauniit Ipaneman ja Copacabanan rannat.

Urheilufaneille yksi pääkäyntikohteista on Rion Maracana jalkapallostadioni, joka on maailmanluokan areena etenkin vuoden 2014 FIFA:n maailmancupia varten tehtyjen perusparannusten jälkeen.

Kaupunki on täynnä kohteita seikkailullisempaa matkaa hakeville, alueen karujen vuoristojen sekä tiheiden sademetsien luodessa tilaisuuksia vuoristokiipeilyn, patikointiin, kalliolaskeutumisiin, ja jopa riippuliitoon, kun taas Rion rannikon aallokot tuovat surffaajia paikan päälle vuoden ympäri.

Jos haluat vain rentoutua, Jardim Botanicon (kasvitieteellisen puutarhan) ja Parque Lage -puiston puitteet tuovat tervetullutta vaihtelua kaupungin kiireiseen elämään.

Rio de Janeiro on tietysti tunnettu myös juhlistaan, joista tunnetuin, neljä päivää kestävä Rion karnevaali on kokemisen arvoinen kokonaisuus.

1) Escadaria Selaron (Selaronin askeleet)

Escadaria Selaron on ainutlaatuinen, suuren mittakaavan taideteos Rion keskustan alueella.

Teos on nimetty chileläisen taiteilija Jorge Selaronin mukaan, joka omisti elämänsä viimeiset vuosikymmenet työskennelläkseen väsymättömästi tämän brasilialaisille ihmisille omistetun taideteoksen parissa.

Escadaria Selaron, jota usein kutsutaan myös nimellä “Selaronin askeleet”, on pitkä, jyrkkä, kirkkaansävyisten ja yksityiskohtaisesti kuvioituja tiilejä eri puolilta maailmaa sisältävä portaikko, joka yhdistää boheemit Lapan ja Santa Teresan kaupunginosat toisiinsa.

Portaikon tiilien lomassa on Selaronin itsensä tekemiä taiteilijalle ominaisia taideteoksia, joita hän lisäsi kokonaisuuteen aina kuolemaansa, vuoteen 2013 saakka.

2) Arcos da Lapa

Hienoimpiin maalauksellisiin Rion nähtävyyksiin kuuluvat kaupungin mammuttimaiset valkoiset kaaret, Arcos da Lapa, jotka löytyvät historiallisen keskustan alueelta.

Yötä kaupungilla viettävät juhlijat kerääntyvät etenkin perjantaisin kaarien alle katujuhlan merkeissä, tarjoten yhden uniikin näkökulman Rion rentoon elämään.

Kaarien alueelta löytyy satoja myyntikojuja, jotka kauppaavat kaikentyyppistä juotavaa ja syötävää, aina tuoreesti valmistetuista pizzoista koillis-brasilialaiseen acarajé-katuruokiin sekä vahvoihin hedelmänmakuisiin cocktaileihin saakka.

Seutua ympäröivät lisäksi baarit ja yökerhot, joissa musiikki vaihtelee hip hopista favela funkiin, sambaan, ja pagodeen, tehden Arcos da Lapasta erinomaisen lähtöpisteen Rion yöelämään tutustumiselle.

3) Tijucan kansallispuisto

Tijucan kansallispuisto on maailman suurin kaistale urbaania viidakkoa, jonka puitteista löytyy Corcovado-vuori ja Kristus Vapahtaja -patsas, kuin myös monipuolinen valikoima tilaisuuksia ulkoilmaharrastuksien viettoon.

Kansallispuistoon ei kuitenkaan kannata mennä ilman paikkaa tuntevaa opasta, sillä alueella eksyminen on aivan liian todennäköistä.

Tämän vuoksi vierailijoita varten on olemassa laaja valikoima sekä oppaita että matkanjärjestäjiä, jotka operoivat kaikkea aina hop-on, hop-off nähtävyyskierroksista vuorikiipeily-seikkailuihin asti.

Puiston luonnolliset lammikot ja vesiputoukset tuovat mahdollisuuksia viilennellä käynnin puitteissa, jonka ohella sinun kannattaa varata runsaasti juomavettä koko käynnin ajaksi.

4) Santa Teresa

Rio de Janeiro on paljon muutakin kuin sen kuuluisat rannat, josta hyvänä esimerkkinä on kaupungin taiteellinen keskus, joka löytyy Santa Teresan viidakkomaisilta kukkuloilta.

Santa Teresan pastellinväriset siirtomaa-ajan huvilat on muunneltu maalaismaisiksi baareiksi, ystävällisiksi vierasmajoiksi, taiteilijoiden studioiksi, sekä Rion parhaimpiin lukeutuviksi ravintoloiksi, alueen tarjotessa myös seudun hienoimpiin kuuluvia näkymiä kaupunkiin.

Hyvä paikka aloittaa Santa Teresan kierros on Largo do Guimaraes, vilkkaasti liikennöity aukio, josta voit seurata jyrkkiä, mukulakivisiä katuja, joiden varrella on vintage-vaatekauppoja, baareja, ja vieraanvaraisia paikallisia.

5) Rio de Janeiron kasvitieteellinen puutarha (Jardim Botanico)

Rio de Janeiron kasvitieteellinen puutarha, Jardim Botanico, sisältää samannimisen ravintolan, joka on yksi kaupungin viehättävimmistä paikoista nauttia kevyestä ateriasta.

Tämä varjoisa kasvitieteellinen puutarha on ehdoton käyntikohde etenkin Rion kiehtovasta kasvistosta ja eläimistöstä kiinnostuneille turisteille, mutta myös kohde, jossa on mukava viettää rentoa iltapäivää.

Puutarhan 6500 erilaisen kasvilajiston puitteissa lentelee värikkäitä perhosia, tunnelmaa tuodessa lisäksi alueen marmosetti-apinat.

Rönsyilevä puutarha kattaa kokonaisuutena yli 22 hehtaaria, polkujen johtaen yhdestä kohokohdasta toiseen.

Puistossa on helppo viettää kokonainen päivä, joten kierros paikkaan kannattaa aloittaa jo aamusta.

6) Copacabanan ranta

Copacabanan ranta on kuuluisa maailman joka kolkalla, ja vaikka sen 1950-luvun aikainen huippukausi on takanapäin, ranta on edelleen huippunähtävyys.

Hyökyvät aallot, vähäpukeiset rannallakävijät, sekä taitavat rantajalkapallon pelaajat ovat osa Copacabanan ilmapiiriä, Sokeritoppa-vuoren luodessa upean taustakankaan näkymille.

Rannalla myydään sen suosion ansiosta erilaisia muistoesineitä turisteille, kauppaajien toimesta, jotka käyskentelevät rantaviivaa pitkin asiakkaalta toiselle. Tarjolla on mm. hattuja, t-paitoja, miniatyyriversioita Kristus Vapahtaja -patsaasta, ja sarongeja.

7) Ipaneman ranta

Vaikka Copacabana voittaa Ipaneman kauneudessaan, Ipanema on paljon trendikkäämpi näistä kahdesta lähellä toisiaan sijaitsevasta kuuluisasta rannasta.

Ipanema sisältää vähemmän reunustavia tornitalohotelleja kuin naapurinsa, ollen ideaali paikka rentoutua auringonpalvonnan parissa.

Rantaan kuuluu oheispalveluina lukuisia kioskeja, joista saa ostettua rannalla vietetyn päivän aikana ruokaa ja juomia.

Ipanema, jonka taustakankaan muodostavat Dois Irmaos -vuorten kaksoishuiput, sisältää eri joukkojen suosimia alueita. Esimerkiksi nuori ja trendikäs rannallakävijäjoukko löytyy yleensä Posto Noven (hengenpelastajapiste 9) luota.

8) Maracana stadion

Maracana kuuluu maailman kuuluisimpiin jalkapallostadioneihin, ja vaikka areena ei olekaan enää maailman suurin lajissaan, sen 78 000 kapasiteetti on edelleen jättimäinen urheilukeskusten kategoriassa.

Stadion, jonka virallinen titteli on Estadio Jornalista Mario Filho, tunnetaan paremmin sen Maracanan kaupunginosan nimestään.

Areenalla nähtäviä urheiludraamoja tiivistävät tunnelmaltaan stadionin taustakankaana toimivat, korkeuksiin kohoavat dramaattiset vuoret.

Mikäli käyt katsomassa paikallisottelua stadionilla, tunnelmaan kuuluvat keskeisesti hurjat rummutukset, erilaiset kannustuslaulut, sekä (suomalaisesta näkökulmasta) ylitsevuotava eläytyminen otteluun.

9) Sokeritoppa-vuori (Pao de Acucar)

Sokeritoppa-vuori Rio de Janeiro Brasilia.

Rion Sokeritoppa-vuori (brasilianportugaliksi Pao de Acucar) lukeutuu planeetan tunnetuimpiin vuorenhuippuihin.

Pääset ylös vuorelle köysirataa pitkin, reittiä, jonka varrelta ovat suurenmoiset, ainutlaatuiset näkymät Rion kaupunkisiluettiin.

Köysirata tekee kaksi pysähdystä, ensimmäisen ollessa Morro da Urca, Sokeritopan pienempi sisarvuori. Jälkimmäinen pysähdys on päätepiste korkealla sijaitsevalla näköalapaikalta.

Sokeritoppa-vuori nousee korkeuksiin suoraan Atlantin valtamerestä, ja siltä on henkeäsalpaavat, laajamittaiset näkymät Rion valkohiekkaisille rannoille, viidakkoisille vuorille, sekä majesteettiselle merelle.

10) Kristus Vapahtaja -patsas ja Corcovado-vuori

Kristus Vapahtaja -patsas Rio de Janeiro Brasilia.

Lomakäynti Rio de Janeirossa ei olisi täydellinen ilman vierailua kaupungin kuuluisimman monumentin, Kristus Vapahtaja -patsaan, luona, jonka juurelta on huikeat näkymät ympäröivään alueeseen.

Christo Redentor, joka on yksi modernin maailman seitsemästä ihmeestä, on rakennettu Corcovado-vuoren huipulle, koko kaupungin korkeimmalle kohdalle.


Vaikka tarjolla onkin minibussi-kyytejä ylös patsaalle, paras tapa suorittaa nousu on funikulaari-köysiradan kyydissä.