Katsaus rokotukset Thaimaa suosituksiin Kansanterveyslaitoksen Matkailijan terveysopas teoksen tietojen pohjalta.
Matkailijan Terveysopas on Duodecim terveydenhoito yhtiön ja Kansanterveyslaitoksen vuosittain julkaisema teos, jossa luetellaan rokotussuositukset kunkin suomalaisten matkojen kohdemaan suhteen, mukaanluettuna Thaimaa.
Matkailijan Terveysopas on osa valtion kansanterveyden edistämisen palvelua, ja luettavissa kokonaisuudessaan ilmaiseksi netin kautta, Thaimaan rokotetietojen osalta osoitteessa:
www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00055#s198
Voit tutustua koko oppaaseen osoitteessa:
www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/oppaat_ja_kirjat/matkailijan_terveysopas
Teoksen lisäksi hyvä opas erilaisiin rokote-aiheisiin Thaimaan ja muiden matkustuskohteiden suhteen on GlaxoSmithKline lääkeyhtiön ylläpitämä portaali osoitteessa www.rokote.fi.
Alla katsaus Matkailijan Terveysoppaan rokotetietoihin vuoden 2009 version pohjalta.
Rokotukset Thaimaa – Kaikille Suositeltava Rokotesuoja
Matkailijan Terveysopas suosittelee kaikille Thaimaahan matkustaville rokotesuojan suhteen voimassa olevia kurkkumätä-jäykkäkouristus (dT), MPR, ja hepatiitti A rokotuksia.
Riskinarvion Perusteella Harkittava Rokotesuoja
Kaikille suositeltavien rokotusten ohella Matkailijan Terveysoppaan riskiarvion perusteella harkittavaan rokotesuojaan kuuluvat Hepatiitti B, Japanin aivotulehdus, kolera, sekä lavantauti.
Näistä Japanin aivotulehdus on hyperendeeminen pohjoisessa, ja epidemioita tapahtuu vuosittain Chiang Main laaksossa, joiden lisäksi yksittäisiä tapauksia esiintyy etelässä Bangkokin esikaupunkialueilla, varsinkin touko-lokakuussa ja sadekautena.
Keltakuume
Matkailijan Terveysoppaan mukaan Thaimaassa ei esiinny keltakuumetta.
Todistus keltakuume-rokotuksesta vaaditaan kuitenkin yli 9 kk:n ikäisiltä matkailijoilta, jotka saapuvat keltakuumeen esiintymisalueilta.
Koska Suomessa ei esiinny keltakuumetta, jos saavut Thaimaahan suoraan Suomesta, et tarvitse rokotustodistusta.
Malaria
Malariariski vaihtelee suuresti alueittain, Matkailijan Terveysoppaan mukaan, mutta sen riski on yleensä ottaen pieni.
Malariaa ei tavata suurissa kaupungeissa eikä turistialueilla ja riski on vähäinen myös maan keskiosassa, Malesian niemimaalla sekä saarilla turistialueiden ulkopuolella (mm. Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Hua Hin, Cha-Am, Pattaya, Phuket, Krabi, Koh Samui, Koh Chang, Koh Phangan).
Näistä alueista poiketen Thaimaan maaseutu, ja erityisesti raja-alueet Myanmarin ja Kambodzan kanssa pitävät sisällään malariariskin, ympäri vuoden.
Malariatyypeistä yleisin on P. falciparum -malaria, ja lisäksi Kambodzan ja Myanmarin rajojen läheisyydessä on raportoitu myös meflokiini- ja kiniiniresistenssistä.
Matkailijan Terveysoppaan (2009) mukaan malariaa ehkäisevää lääke-ehkäisyä ei tarvita oleskeltaessa vain suurissa kaupungeissa tai rantalomakohteissa.
Maaseudulla riskialueilla suositeltava estolääkitys on teoksen mukaan meflokiini (Lariam) tai atovakoni + proguaniili (Malarone) tai doksisykliini, metsäalueilla Kambodzan ja Myanmarin rajaseuduilla estolääkitykseksi Matkailijan Terveysopas suosittelee doksisykliinia tai atovakoni + proguaniilia (Malarone).
Tarkista aina viimeisimmät suositukset malarian (ja muiden tautien) estolääkityksen ja riskialueiden suhteen ajankohtaisista tietolähteistä, mukaanlukien oma lääkärisi, Ulkoministeriön Thaimaa-matkustustiedotteet (formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15735&contentlan=1&culture=fi-FI), rokote.fi, sekä viimeisin versio Kansanterveyslaitoksen Matkustajan Terveysoppaasta.