Rooman parhaat nähtävyydet

Katsaus Italian pääkaupungin Rooman parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Piazza Navona, Pietarinkirkko, sekä Colosseum.

Roomaa ei rakennettu päivässä, eikä se ole nähtävissä parhaimmilta kohokohdiltaan päivän aikana.

Rooma Italia.

Muistomerkeistä museoihin ja kirkkoihin sekä uskomattoman hyvin säilyneisiin arkeologisiin kohteisiin saakka, Rooma tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa pitkänkin loman puitteisiin.

Museoista pitäville kaupungissa on yksi maailman parhaista kokoelmista barokki- ja renessanssiperiodien taidetta, varsinkin upeiden Vatikaani museoiden tiloissa.

Jos pidät enemmän modernista ja nykytaiteesta, sinun kannattaa käväistä puolestaan esimerkiksi Rooman MAXXI museossa.

Historian ystäviä varten seudulla on useita antiikin Rooman parhaiten säilyneitä monumentteja, listan huipulla kohteet kuten Colosseum ja Pantheon.

Pyhistä kohteista useimman turistin nähtävyyksien kiertolistalla on etenkin maailman kaikista kirkoista tärkein, Rooman Pietarinkirkko.

Lomapäivien varteen Rooma tarjoaa monipuolisen valikoiman paikkoja ruokailla, ja voit osallistua myös vaikkapa Eating Italy Food Tours -kierroksille, jonka aikana (4 tunnin kuluessa) pääsee tutustumaan turisteille vähemmän tunnettuihin ravintoloihin ja uniikkeihin makunautintoihin.

Kokonaisuutena Rooma on yksi koko planeetan kauneimmista kaupungeista, jonka puitteissa kannattaa aika ajoin vain pysähtyä ja ottaa kaikki irti kaupungin upeudesta ja ainutlaatuisesta ilmapiiristä.

1) Vatikaanin museot

Vierailu Roomaan ei ole monessakaan mielessä täydellinen ilman käyntiä Vatikaanin museoissa, sillä niiden kokoelmat sisältävät useita maailman tärkeimmistä taideteoksista.

Vatikaanin museot ovat varsinaisesti osa Vatikaanin palatseja, joissa katolisen kristinuskon paavit ovat asuneet 1200-luvulta saakka.

Museoiden sisältä löydät muun muassa egyptiläisiä muinaisjäänteitä, etruskilaisia esineitä, renessanssin maalauksia sekä kreikkalaisia ja roomalaisia veistosteoksia ja pystejä, kaikki näytillä huoneistojen, gallerioiden, ja palatsien sokkeloissa.

Kenties kaikkein tärkein Vatikaanin museoiden kohokohta on Sikstuksen kappeli, jonne Michelangelo maalasi kuuluisan Viimeisen tuomionsa.

Museoihin on ilmainen sisäänpääsy jokaisen kuukauden viimeisenä sunnuntaina (klo 9-14), viimeisten sisäänpääsyjen tapahtuessa sunnuntaisin 90 minuuttia ennenkuin museot sulkevat ovensa. Maanantaista lauantaisin viimeinen sisäänpääsy tapahtuu kahta tuntia ennen sulkemisaikaa.

2) Piazza Navona

Piazza Navona on henkeäsalpaavan kaunis barokki-aukio, jolta löytyy kaikkea: kolme upeaa suihkulähdettä, Berninin veistoksia, viehättävä ulkoilmakahvila, ja mahtava Chiesa di Sant’Agnese in Agone -kirkko.

Aukio rakennettiin ensimmäisellä vuosisadalla jKr., stadionin kohdalle, jossa keisari Domitian oli isännöinyt hevosvaunukilpailuja ja muita tapahtumia.

Kaikkein huomattavin aukion suihkulähteistä on Fontana dei Quattro Fiumi, jonka Bernini loi paavi Innocent X:lle vuonna 1651.

Suihkulähde edustaa neljää jokea ja maailman neljää kulmausta: Niili-jokea, Plata-jokea, Tonavaa, sekä Gangesia.

3) Museo d’Arte Contemporanea di Roma (MACRO)

Rooman huippumoderni nykyaikaisen taiteen museo, Museo d’Arte Contemporanea di Roma (MACRO), sijaitsee Salario-Nomentanon kaupunginosassa, paikalla, jossa aikoinaan toimi Peroni panimon tehdas.

Museo, jonka julkisivu on toteutettu tyylikkäästä muunnetusta teräksestä ja lasista, esittelee usein kevyitä installaatioita sekä nykyaikaisen ja pop-taiteen teoksia maailman tunnetuilta ja nousevilta italialaisilta & kansainvälisiltä taiteilijoilta.

Kokoelmaan sisältyy teoksia aina 1960-luvulta nykypäiviin saakka. Museolla on olemassa sisar-museo Testacciossa, joka esittelee myös nykyaikaista taidetta.

4) Campo de’ Fiorin markkinat

Jos haluat tutustua olennaiseen Roomaan, siihen ei ole olemassa parempaa paikkaa kuin Campo de Fiorin ulkoilmamarkkinat.

Tämän markkinapaikan läpikäyminen antaa sinulle katsauksen paikallisesta italialaisesta kulttuurista aidoimmillaan, kun myyjät usein kohottavat myyntitaitonsa Broadwayn näytelmien tasoiseksi performanssiksi.

Päiväsaikaan Campo de Fiorin myyntipaikat tarjoavat mm. kaikentyyppisiä tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, juustoja, lihatuotteita, ja jopa kalaa.

Markkinapaikan äärilaidalla on myös viehättävä kukkamarkkina-osio.

Campo de Fiori markkinat ovat avoinna maanantaista lauantaihin klo 7:30-13:30.

5) Pietarinkirkko

Pietarinkirkko Rooma Italia.

Pietarinkirkko, johon usein viitataan kristinuskon tärkeimpänä kirkkona, rakennettiin vuonna 324 jKr. keisari Konstantinus Suuren toimesta, ja se pyhitettiin apostoli Pietarille.

Kirkko rakennettiin perimätiedon mukaan apostoli Pietarin hautapaikalle, hänen tultua ristiinnaulituksi ylösalaisin läheisellä Neron areenalla vuonna 64 jKr.

Alkuperäinen kirkko tuhoutui 1500-luvun aikana, ja nykyinen kirkko rakennettiin samalle kohdalle.

Voit osallistua kirkossa opastetuille kiertokäynneille apostoli Pietarin haudan ympärille tehtyihin kaivauksiin.

Huomaa, että kirkko sulkeutuu syksy- ja talvikauden aikana noin tuntia aikaisemmin kuin turistikauden pääsesonkina, keväisin ja kesäisin.

Pietarinkirkon käyntisi aikana voit vierailla myös sen kupolissa (pientä maksua vastaan), joko kiipeämällä portaita (jotka sisältävät 537 askelta) tai ottamalla hissin ylös saakka.

6) Eating Italy Food Tours

Eating Italy Food Tours, joka on Rooman suosituin opastettu ruokakierros ja yksi harvoista laatuaan kaupungissa, järjestetään maanantaista lauantaihin kahden aidon roomalaisen asuinalueen, Testaccion ja Trasteveren, alueella.

Tämän neljä tuntia pitkän kiertokäynnin aikana Rooman katujen varsille pääset nauttimaan noin 10 aitoa roomalaista makunautintoa – tiramisusta buffalo mozzarellaan ja pizzaan – gourmet ruokakaupoissa, baareissa, ravintoloissa, sekä tuoreiden ruokien markkinoilla.

Opit aidosti tuntemaan kaupunkia sen ihmisten, kulttuurin, ja keittiökulttuurin kautta uniikilla tavalla, käyden läpi osia Roomasta, jotka ovat tyypillisten turistireittien ulkopuolella.

7) Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo (MAXXI)

Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo Rooma Italia.

Yksi uusimmista roomalaisista museoista on kaupungin MAXXI-museo, Museo Di Arte del XXI Secolo, joka avasi ovensa vuonna 2010 Flaminion kaupunginosassa.

Kaikkiaan 60 miljoonaa euroa maksaneen museorakennuksen suunnitteli arkkitehti Zaha Hadid.

MAXXI-museon kokoelmiin kuuluu joukko Italian arvokkaimpia nykytaiteen teoksia, jotka on jaoteltu kahteen eri sektioon, nimiltään “MAXXI taide” ja “MAXXI arkkitehtuuri”.

Museoon kuuluu lisäksi kirjasto, joka erikoistuu taiteeseen ja arkkitehtuuriin, sekä gallerioita, joissa pidetään erilaisia näyttelyitä ja erikoisperformansseja. MAXXI osallistuu vuosittain (marraskuussa) myös kuuluisaan Rooman kansainväliseen filmifestivaaliin.

8) Colosseum


Colosseum on yksi kaupungin parhaiten säilyneitä muistomerkkejä ja esimerkkejä antiikin Rooman aikaisesta arkkitehtuurista.

Tämän maailman suurimpiin tapahtumapaikkoihin kuuluvat rakenteen rakentaminen kesti aikoinaan lähes kymmenen vuoden ajan. Kokonaisuuteen kuuluu sankarillisia kaaria, pylväitä, ja ikkunoita jotka olivat yli 48 metriä korkeita, areenan mahduttaessa lehtereilleen maksimissaan noin 50 000 katsojaa.

Colosseumin rakentaminen toteutettiin keisari Vespasianin määräyksestä vuonna 72 jKr., ja se otettiin käyttöön keisari Tituksen valtakaudella 80 jKr. taistelunäytöksellä, johon kuului gladiaattoreita ja eläimiä.

Veristen taisteluiden ohella, legendan mukaan, areenalla syötettiin myös kristittyjä leijonille aikakaudella ennen ensimmäistä kristittyä Rooman keisaria, Konstantinus Suurta, joka hallinnoi valtakuntaa vuosina 306-337 jKr.

9) Trevin suihkulähde

Trevin suihkulähde on ollut idyllinen taustakangas monille historillisille elokuville (kuuluisimpana Fellinin “Dolce Vita”) ja Hollywoodin menestysfilmeille, mukaanlukien “Three Coins in a Fountain” (1954) ja “Roman Holiday” (1953).

Legendan mukaan kolikon heittäminen Trevin suihkulähteeseen varmistaa sen, että tulet palaamaan tähän ikuiseen kaupunkiin. Vuosittain turistit heittävätkin suihkulähteeseen rahaa noin 600 000 € verran, jotka lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Suihkulähde on dramaattinen nähtävyys, kiitos sen laajan vesialtaan kolmen pienen kadun puitteissa, sisältäen Palazzo Polin palatsista syöksyviä vesiputouksia ja upeita veistosteoksia.

10) Pantheon


Pantheon on Colosseumin ohella Rooman parhaiten säilyneitä monumentteja.

Rakennus valmistui alunperin pakanalliseksi temppeliksi, mutta se muunnettiin myöhemmin kirkoksi.

Alkuperäinen Pantheonin suorakulmainen rakenne, joka sisältää 16 graniittista pylvästä, toimii kupolirakennuksen porraskatoksena.

Piazza della Rotonda aukiolla sijaitseva Pantheon on säilynyt vuosisatojen yli erinomaisessa kunnossa, joka tekee siitä yhden valokuvatuimmista turistikohteista koko maailmassa.


Aukio on itsessään myös etenkin roomalaisen nuorison suosima ajanviettopaikka ja suosittu kohde tulla nauttimaan lounasta yhdessä tarjolla olevista ulkoilmakahviloista.