Ruotsin nähtävyydet

Ruotsin nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat muun muassa Tukholman vanhakaupunki, Öresundsbron silta, Kebnekaise vuori, Åren lomakeskus, ja Visby.

Tukholman vanhakaupunki on merkittävimpiä nähtävyyksiä Ruotsissa, ja sen rakentaminen aloitettiin 1200-luvulla, joka näkyy kaupunginosan keskiaikaisissa kapeissa kujissa, idyllisissä keskiaikaisissa taloissa, ja vanhaan käsityöläisperinteeseen tehtyjen tavaroiden kaupoissa.

Vanhankaupungin parhaimmistoa ovat Stortorget aukio, Tukholman katedraali (jonka edustalla on “Sankt Göran och draken” patsas), ja Ritareiden Talo.

Vanhankaupungin ylivoimaisesti valovoimaisin nähtävyys on kuitenkin Tukholman kuninkaallinen linna (www.royalcourt.se), joka toimii Ruotsin monarkin virallisena residenssinä

Käynti vanhaankaupunkiin kannattaakin ajoittaa niin, että näet kuuluisan kuninkaanlinnan vartion vaihdon (www.mil.se/sv/I-Sverige/Hogvakten/).

Ruotsin nähtävyydet parhaimmistoa on myös Öresundsbron silta (www.oresundsbron.com), joka yhdistää toisiinsa Ruotsin kaupungeista Malmön Tanskan pääkaupunkiin Kööpenhaminaan, tehden siitä maailman pisimmän valtioiden rajanylitys paikan maailmassa.

Sillan voi ylittää joko autolla pitkin Euroopan pääväylää E20 joka menee sillan yli ja tunnelin läpi kaksikaistaisen moottoritien avulla, ja junalla, sillä tunnelin läpi menee myös Öresundin rautatie linja (www.jarnvag.net/banguide/Fosieby-Kopenhamn.asp).

Sillan kokonaispituus on 7,845 metriä ja sen ylityksen kokemuksen ja sillan panoramisten näkymien lisäksi voit helposti yhdistää lomaasi niin Malmön kuin Kööpenhaminan nähtävyydet.

Kebnekaise vuori (www.svenskaturistforeningen.se/kebnekaise) on Ruotsin korkein vuori 2,104 metrin korkeudellaan, ja sijaitsee Ruotsin Lapissa, noin 150 kilometriä pohjoiseen napapiiristä.

Pohjoismaista vain Norjassa on korkeampia vuoria kuin Kebnekaise, ja yleisin tapa vierailla vuoren lähellä on osana vaellusretkeä pitkin Kungsleden nimistä kansallisvaellusreittiä.

Voit tulla alueelle myös opastetulla käynnillä, siten että paikallinen Vuoristoasema (SFT Fjällstation Kebnekaise) toimii lähtöasemana kävelyretkille vuoren lähistölle. Tyypillinen opastettu retki kohti Kebnekaisen eteläistä huippua vie matkana Vuoristoasemalta noin 12 – 14 tuntia.

Åren lomakeskus on yksi johtavista Skandinaavisista laskettelukeskuksista, ja paikka on ollut suosittu lomakohde Kuningas Oscar II:n ajoista vuonna 1882, jolloin alueelle tuleva rautatie rakennettiin.

Paikan suosio perustuu varsinkin Åreskutan vuoren sisältämään laskettelukeskukseen, jossa on yli 30 modernia lasketteluhissiä vieden vuoren 1 420 metrin korkeudessa olevalle huipulle.

Vähemmän tunnettu puoli Åresta on se, että se on kesäisin Ruotsin suurin maasto- ja vuoristopyöräily keskus, ja siellä on pidetty mm. UCI Mountain Bike & Trials World Championships kilpailut. Åre Bikepark, jossa näitä maastoreittejä on, on avoinna vierailijoille toukokuun alusta lokakuun puoleenväliin.

Lyhyen ajomatkan säteellä Åren kylästä löytyy myös mahdollisuuksia varjoliitoiluun, kajakointiin, ja myös golf rata.

Visby (gotland.info) on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista Skandinaviassa, ja se on myös osa UNESCO:n maailmanperintö listaa.

Kaupungin useiden historiallisesti tärkeiden maamerkkien joukossa kohokohtia ovat varsinkin 3,4 km pitkä kivimuuri nimeltään Ringmuren, joka ympyröi kaupunkia.

Visby on erityisen suosittu matkustuskohde kesäisin, ja Juhannuksen aikaan paikka on poikkeuksellisen täynnä juhlijoita.

Hyvä aika ajoittaa käynti Visbyyn on kuitenkin viikon 32 aikana, jolloin vuosittainen Keskiajan viikko (Medeltidsveckan) järjestetään kaupungissa.


Keskiajan viikon aikana turisteja enemmän kaupungissa näkee keskiaikaisiin pukuihin varustautuneita paikallisia (ja voit helposti yhtyä iloon vuokraamalla puvun), ja paikalla järjestetään erilaisia keskiaikaiseen teemaan soveltuvia tapahtumia, kuten musiikkia, keskiaikaiset markkinat, ja ritariturnajaisia.