Saarenmaa nähtävyydet

Saarenmaa nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Kuressaaren piispanlinna, Laurentiuksen kirkko, Kuressaaren kylpylähotellit, Kaalijärven meteoriittikraatterit, sekä Saarenmaan lautta.

Kuressaaren piispanlinna on saaren nähtävyyksistä kaikkein tärkein ja tunnetuin, ja sen rakentaminen aloitettiin 1200-luvun loppua kohden.

Linnan, joka on yksi Baltian alueen parhaiten säilyneistä keskiaikaisista linnoituksista, ulkoisiin kohokohtiin kuuluvat sen kaksi hyvin säilynyttä vahtitornia, “Pikk Hermann” ja puolustustorni “Sturvolt”.

Sisätiloista puolestaan löytyy Saarenmaan maakunnan historiallinen museo, joka kertoo saaren historiasta ja luonnosta, joiden ohella tiloissa on ajoittain tarjolla myös taidenäyttelyitä ja konsertteja.

Laurentiuksen kirkko sijaitsee Kuressaaren kaupungin historiallisen pääaukion laidalla, yhtenä aukion kolmesta merkittävästä nähtävyydestä yhdessä ruotsinaikaisen hallinnan periodilta olevien raatihuoneen ja vaakahuoneen kanssa.

Kirkon, jonka on suunnitellut arkkitehti Heinrich Löwener, ja joka valmistui vuonna 1836, hienoimpiin yksityiskohtiin kuuluvat sen klassismin tyylisen tornin ohella sisältä löytyvät barokkiperiodilta olevat seinämaalaukset.

Kuressaaren kylpylähotellit jatkavat terveyshoitoloiden perinnettä, jonka Saarenmaan alueella aloitti Kihelkonnassa olleen mutakylpylän muodossa Baron von Buxhoevden vuonna 1824.

Vuoteen 1935 mennessä Kuressaaren maine kylpyläkaupunkina oli kasvanut yhden Euroopan parhaista mittasuhteisiin, ja tätä perinnettä jatkaa nykyisin kaikkiaan seitsemän kylpylähotellia:

  • Georg Ots Spa Hotel (www.gospa.ee)
  • Saaremaa SPA Hotel Rüütli (www.saaremaaspahotels.eu)
  • Saaremaa SPA Hotel Meri (www.saaaremaaspahotels.eu)
  • Saaremaa SPA Hotel Saaremaa Valss (www.saaremaaspahotels.eu)
  • Arensburg Boutique Hotel & Spa (www.arensburg.eu)
  • Grand Rose SPA Hotel (www.grandrose.ee)
  • Johan Spa Hotel (www.johan.ee)

Suurin näistä kylpylähotelleista on 185 asiakashuonetta tarjoava Saaremaa SPA Hotel Rüütli (Pargi 12, 93813 Kuressaare), jonka tiloista löytyy kuntoutuskeskus, vesikeskus uima-altaalla, lasten allas, vesipuisto, saunakompleksi, kaksi ravintolaa, squash-halli, ja kauneudenhoitokeskus.

Saarenmaa nähtävyydet kohokohdista Kaalijärven meteoriittikraatterit muodostuvat kaikkiaan yhdeksästä meteoriittien noin 600-luvulla e.Kr. luomasta törmäyskraatterista, joista suurin on läpimitaltaan 110 m ja syvyydeltään 22 m oleva Kaalijärvi.

Kahdeksan pienempää kraatteria ovat läpimitoiltaan 12 m – 40 m, kaikki kilometrin säteellä Kaalijärven muodostavasta pääkraatterista.

Yhden Kalevalan mytologiassa olevista tarinoista uskotaan liittyvän Kaalijärven meteoriitteihin.

Tarinassa Louhi, paha taikuri, varastaa auringon ja tulen ihmisiltä, aiheuttaen totaalisen pimeyden. Ukko, taivaan jumala, määrää uuden auringon tehtäväksi kipinästä.

Ilmojen neitsyt aloittaa uuden auringon tekemisen, mutta kipinä putoaa taivaalta iskien maahan “Nevan tuolla puolen”, joka tarkoittaa Viroa Kalevalan Karjalasta nähtynä.

Saarenmaan lautta on idyllisin tapa matkustaa Viron mannermaan ja Saarenmaan välillä, suositumpiin matkustusmuotoihin kuuluessa kuitenkin mm. bussiyhteydet ja suorat lennot Estonian Air lentoyhtiöllä Tallinnasta.

Lauttayhteyden tarjoava AS Saaremaa Laevakompanii (www.tuulelaevad.ee) operoi seitsemän laivan avulla kaikkiaan neljää lauttareittiä: Kuivastu- Virtsu, Rohuküla- Heltermaa, Rohuküla- Sviby, sekä Triigi- Sõru.


Mannermaalla käynnin lisäksi lauttaristeilyn voi varustamon avulla tehdä Saarenmaalta vieressä olevalle Hiidenmaan saarelle.