Sacre Coeur Pariisi

Sacre Coeur Pariisi on upea katolisen kirkon basilika, yksi suosituimmista Pariisin nähtävyyksistä, joka on omistettu Jeesuksen pyhälle sydämelle.

Sacre Couer, koko nimeltään ranskaksi Basilique du Sacré-Cœur, on arkkitehti Paul Abadien suunnittelema roomalais-bysanttilaiseen tyyliin tehty katolinen basilika, joka valmistui vuonna 1914.

Kirkko on 35 metriä pitkä, 85 metriä leveä, ja keskuskupunsa osalta 83 metriä korkea, ja sijaitsee Pariisin korkeimmalla luonnollisella maanmuodostumalla, Montmartren kukkulalla.

Sacre Coeur church Paris France

KUVA: Näkymä Sacré-Cœur basilikaan sille johtavien jyrkkien portaiden alapäästä. Nousun ylös voi suorittaa kolmessa vaiheessa, sillä tarjolla reitin varrella on kolme tasannetta penkkeineen, maisemien ihailuun ja lepäämiseen.

Montmartre funicular Sacre Coeur church Paris France

KUVA: Vaihtoehtona kävelylle ylös on kuvan Montmartren funikulaari, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1900, ja vie ylös noin 90 sekunnissa.

Sacre Coeur basilica Paris France

KUVA: Lähikuva Sacre-Courin rakenteesta, jonka tekee mielenkiintoiseksi muun muassa se, että rakennusaineena on käytetty travertiini kiveä,Château-Landonin alueelta. Tämä kivilaatu, jota on käytetty myös muun muassa Yhdysvaltain Getty Center rakennuksessa, erittää kalsiittia, joka varmistaa, että basilika pysyy valkoisena sään ja saasteiden vaikutuksesta huolimatta.

Panorama from Sacre Coeur church Paris France

KUVA: Koska kirkko sijaitsee Pariisin korkeimmalla luonnon muovaamalla kohdalla, kirkolta on upeat näkymät yli kaupungin eri ilmansuuntien. Kuva on kohti Montparnassen kaupunginosaa, jossa kaupungin nähtävyyksistä sijaitsee muun muassa Tour Montparnasse, Ranskan korkein pilvenpiirtäjä.

Louis IX Sacre Coeur basilica Paris France

KUVA: Koska kirkko on pyhitetty osaltaan Ranskan-Preussin sodassa kuolleelle 138 871 sotilaalle, sen teemoihin kuuluvat erilaiset nationalistiset yksityiskohdat. Kuvassa näistä teemoista sisäänkäynnin yllä vasemmalla puolella oleva Ranskan kansallispyhimyksen Ludvig IX:nen ratsastajapatsas, tekijänä Hippolyte Lefebvre.

Jesus statue Sacre Coeur Paris France

KUVA: Kirkon keskellä, tämän Jeesuksen pyhälle sydämelle omistetun kirkon julkisivun “sydämessä”, sisäänkäynnin päällä, on kuvan Jeesus patsas, joka siunaa sisääntulijat. Teksti patsaan alla lukee “Cor Jesu Sanctissimum” eli “Jeesuksen pyhä sydän”. Pyhä sydän on katolisen ja luterilaisen kirkon uskonnollinen vakaumus Jeesuksen fyysiselle sydämelle esityksenä jumalallisesta rakkaudesta ihmiskuntaa kohtaan.

Jeanne d'Arc Sacre Coeur basilica Paris France

KUVA: Sisäänkäynnin oikealla sivustalla on kuvan ratsastajapatsas, jonka on myös tehnyt Hippolyte Lefebvre, toisesta keskeisestä Ranskan kansallispyhimyksestä, Jeanne d’Arc:sta.

Historiallisesti Montmartren kukkula oli ollut ensin Gallialaistenpakanauskontojen pyhä paikka, sitten sille rakennettiin gallialais-roomalainen temppeli Mercuriukselle, jota seurasi 1100-luvulla rakennettu Saint-Pierre kirkko, yksi vanhimmista kuninkaallisista luostarikirkoista Pariisissa, jonka rakennutti Ludvig VI:s.

Kirkko, jonka rakentamisen mahdollisti varsinkin yli kymmenen miljoonan uskovaisen tekemät kaikkiaan noin 46 miljoonan frangin lahjoitukset, on omistettu…

  • Jeesuksen pyhälle sydämelle, mutta myös
  • Ranskan-Preussin sodassa 1870-71 kuolleiden, ja
  • Pariisin Kommuunin (1871) aikana teloitetun Pariisin arkkipiispan, Georges Darboyn, sekä
  • muiden Kommuunin uhrien, muistolle.

Darboyn seuraajan, Joseph-Hippolyte Guibertin, sanotaan saaneen kukkulan huipulla näyn lokakuussa 1872, pilvien väistyessä paljastamaan Pariisin panoraman, sanoilla:

    “Se on täällä, se on täällä jossa marttyyrit ovat, se on täällä jossa pyhän sydämen tulee hallita ja viitoittaa kaikkia tulemaan luokseen”.

Seuranneeseen kirkon suunnittelukilpailuun osallistui 78 ehdotusta, joistaarkkitehti Paul Abadien suunnitelma basilikaksi voitti, ja rakennustyöt pääsivät käyntiin vuonna 1875.

Kirkon roomalais-bysanttilainen rakennustyyli toimi aikanaan vastapainona varsinkin Opéra Garnierin uusbarokkityylisiin rikkaisiin yksityiskohtiin.

Rakennuksen taustoista, varsinkin vuosien 1870-71 sodan muiston vaalimisesta, johtuen, kirkosta löytyy useita kansallisteemoja, kuten Hippolyte Lefebvren tekemät Ranskan kansallispyhimysten Ludvig IX:n ja Jeanne d’Arcin pronssiset ratsastajapatsaat pääsisäänkäynnin sivustoilla.

Myös kirkon kello, noin 19 tonnia painava ja 3 metriä läpimitaltaan oleva “Savoyarde” kirkonkello, joka on maailman painavin, ja valettu vuonna 1895 Annecyssä, on vertauskuva Savoijin maakunnan hallinnan Ranskalle alaisuuteen liittämisestä vuonna 1860.

Kirkko on vaikuttavan julkisivunsa ohella kuuluisa myös dramaattisesta sisätilojensa koristeluista, joihin kuuluu sen apsis osassa oleva Luc-Olivier Mersonin vuonna 1922 valmistunut mosaiikkityö nimeltään “Majesteetillinen Kristus” — lajissaan maailman suurimpia 473,78 m2 koollaan.

Basilikan kupolin huippu on avoinna vierailukäynneille, ja kirkon sijainnista johtuen tarjolla ovat yhdet parhaimmat panoramiset näkymät yli Pariisin kaupungin, lähinnä eteläsuuntaan.

Kun vierailet kirkossa, huomaa myös sen massiivinen kirkko-urku, jonkaAristide Cavaillé-Coll rakensi alkujaan Biarritzissa olevaan paroni Albert de L’Espéen yksityishuvilaan. Sen rakentamisessa on otettu inspiraatiota varsinkin Sheffieldin (nykyisin puretussa) Albert Hall rakennuksessa olleesta, vuonna 1937 tuhoutuneesta, urusta.

Kirkon rakennustyössä näkyy ulkoisesti vaikutteita esimerkiksiPerigueuxin Saint-Front katedraalista(en.wikipedia.org/wiki/Périgueux_Cathedral).

Sacre Coeur Pariisi basilika on omalta osaltaan inspiroinut esimerkiksi Ranskan Lourdesiin vuonna 1951 valmistuneen Saint Thérèse de Lisieux basilikan (en.wikipedia.org/wiki/Basilica_of_St._Thérèse_(Lisieux)) arkkitehtuuria.

Vuosittain noin kymmenen miljoonan kävijän on arvioitu vierailevan basilikassa, tehden siitä Ranskan toiseksi suosituimman uskonnollisen nähtävyyden, Notre-Dame de Paris katedraalin jälkeen.


Sacre Coeur basilikan kukkulan huipulle menevissä portaissa on yli 300 askelta, mutta voit käyttää myös Montmartren funikulaaria tai RATP Montmartrobus bussia päästäksesi ylös kukkulalle vaivattomasti.