Saint Etienne du Mont Pariisi

Saint Etienne du Mont Pariisi on Pariisin suojeluspyhimyksen, pyhän Genevièven, haudan sisältävä kirkko lähellä Panthéonia.

Saint-Etienne-du-Mont kirkon rakennustöiden lähtökohta oli vuonna 508 j.Kr. valmistuneessa Sainte-Geneviève luostarikirkon rakennuksessa, joka oli toiminut Saint-Genevièven, Pariisin suojeluspyhimyksen, hautakirkkona aina 500-luvulta saakka.

Suojeluspyhimyksen suosiosta johtuen, ja Pyhän Stefanoksen pyhäinjäänteiden kirkkoon siirron jälkeen 1200-luvun alussa (jotka myöhemmin siirrettiin uuteen Saint-Etienne-du-Mont kirkkoon, antaen sille sen nimen), Sainte-Geneviève luostarikirkko osoittautui tiloiltaan liian pieneksi, ja edes vuoden 1328 laajentaminen ei mahduttanut kaikkia uskovaisia.

Saint Etienne du Mont church Paris France

KUVA: Näkymä Saint-Étienne-du-Mont kirkon julkisivuun, kuvattuna aivanPariisin Panthéonin vierestä, Place Sainte-Geneviève aukiolta.

Saint Etienne du Mont church facade Paris France

KUVA: Kirkon julkisivusta useat yksityiskohdat, kuten sen Tympanon (fi.wikipedia.org/wiki/Tympanon), kuvaavat pyhän Stefanoksen elämää. Kirkon nimen “Saint-Étienne” on suomennettuna “Pyhä Stefanos”. Tympanon-osiosta löytyvä veistosteos (ei kuvassa) on vuodelta 1863, ja nimeltään “Pyhän Stefanoksen Kivitys”. Sen on tehnyt Gabriel-Jules Thomas (en.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Thomas).

St Etienne statue at Saint Etienne du Mont church Paris France

KUVA: Pyhää Stefanosta (fi.wikipedia.org/wiki/Pyhä_Stefanos) esittävä patsas julkisivun vasemmalla puolella, kädessään marttyyriutta symboloiva palmunlehti (en.wikipedia.org/wiki/Palm_branch_(symbol)), ja jaloissaan kivi, joka on viite hänen kuolintapansa instrumenttiin.

Nykyistä kirkkoa alettiinkin rakentaa vanhan luostarikirkon oheen vuonna 1492, arkkitehti Étienne Viguierin suunnitelmien pohjalta.

Työ valmistui vaiheittain, joka on tuonut myös erilaisia arkkitehtuurillisia elementtejä kirkon osioihin. Kirkon apsis ja kellotorni olivat rakennuksen alla vuodesta 1494, ja ensimmäiset kirkonkellot valettiin vuonna 1500.

Kirkon kuoro-osio, joka on tehty rikkaaseen gotiikan tyyliin, valmistui vuonna 1537, ja kirkon upeat lasimaalaukset sekä sen useat patsaat teetettiin vuonna 1542.

Kirkon renesanssin arkkitehtuurin tyyliin tehty laiva-osio (fi.wikipedia.org/wiki/Laiva_(arkkitehtuuri)) valmistui vuonna 1584.

Kirkon vihki käyttöön viimein vuonna 1626 Jean-Francois de Gondi (en.wikipedia.org/wiki/Jean-François_de_Gondi), Pariisin ensimmäinen arkkipiispa, mutta työt kirkon rakentamisen ja parantamisen suhteen jatkuivat vielä vuoteen 1651 saakka.

Saint-Étienne-du-Mont kirkko nautti varsinkin 1600-ja 1700-lukujen aikana suuresta maineesta ja toimi pyhiinvaelluskohteena uskovaisille jotka halusivat nähdä pyhän Genevievèn viimeisen leposijan.

Pyhän Genevievèn haudassa olleet pyhäinjäänteet kuitenkin hävisivät Ranskan vallankumouksen vuosina (1789-99), jolloin paikka oli ensin suljettuna ja sitten maalliseksi temppeliksi muunnettuna aina vuoteen 1801 saakka. Kirkon avaamista seuranneena vuonna historiallinen Sainte-Geneviève luostarikirkko purettiin uusrakentamisen tieltä.


Vallankumouksessa tuhoutunut julkisivu ja useat kirkon taideteoksista restauroitiin Ranskan toisen keisarikunnan vuosina (fi.wikipedia.org/wiki/Ranskan_toinen_keisarikunta) Victor Baltardin toimesta.