Saint Francois de Paule Toulon

Saint Francois de Paule Toulon on 1700-luvun puolenvälin barokkityyliin tehty kirkko Toulonin vanhassakaupungissa.

Église Saint François de Paule kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna, ja rakennus korvasi aiemmin aukiolla olleen, Johannes Kastajalle pyhitetyn kappelin, joka oli rakennettu 1600-luvulla.

Rakennus, joka on omistettu pyhälle Franciscus de Paulalle, valmistui vuonna 1749.

Katolinen Récollet sääntökunta avasi tuohon aikaan luostarin kirkon viereen, ja ajan myötä kirkosta tulikin sääntökunnan oma kirkko.

Saint Francoise de Paule church Toulon France

KUVA: Näkymä Saint François de Paule kirkkoon sen edustan Place Louis Blanc aukiolta, läheltä sisäänkäyntiä Centre Commercial Mayolkauppakeskukseen, ja Stade Mayol stadionia.

Vuosina 1790-93 Dominikaanit pitivät myös tapaamisensa kirkossa, mutta kirkon toiminta loppui Toulonin piirityksen (en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Toulon) myötä (jossa nuori Napoleon Bonaparte kunnostautui), jolloin siitä tuli hetkellisesti vankila. Kirkon toiminnot palautuivat vuonna 1803.

Kirkko tuhoutui pahoin toisessa maailmansodassa, ja sen jälleenrakentaminen, joka toteutettiin vuoden 1744 alkuperäisten piirrustusten pohjalta, saatiin päätökseensä vasta vuonna 1994.

Saint François de Paule kirkon julkisivu on tehty barokkityyliin, jonka kohokohtana ovat sen doorilaiset sisäänkäyntiportaalin pylväät ja pyhän Franciscus de Paulan patsas sinisävyisen medaljongin, jossa lukee “charitas”, Franciscus de Paulan perustaman Minim-sääntökunnan (en.wikipedia.org/wiki/Order_of_Minims) motto, päällä.

Julkisivun upea torni lisättiin kirkkoon 1800-luvun jälkipuoliskolla.

Sisätilojen kohokohtiin kuuluvat muun muassa kolme Ranskan toisen keisarikunnan ajalta peräisin olevaa patsasta, esittäen pyhää Pietaria, Johannes Kastajaa, sekä Prahan Jeesus-lasta (en.wikipedia.org/wiki/Infant_Jesus_of_Prague).


Pähkinäpuuta oleva saarnastuoli on vuodelta 1848, ja se on toulonilaisen veistäjän Bernard Sénéquierin valmistama. Kuoro-osion puutyöt, jotka ovat vuodelta 1842, esittävät tapahtumia Franciscus de Paulan elämästä.