Saint Germain l’Auxerrois Pariisi

Saint Germain l’Auxerrois Pariisi on historiallinen Ranskan kuninkaiden seurakuntakirkko, jota pidetään Louvren palatsin kirkkona.

Saint Germain l’Auxerrois Pariisi, joka on yksi Pariisin vanhimpia kirkkoja, perustettiin 600-luvulla, ja sitä jälleenrakennettiin useasti seuranneiden vuosisatojen aikana, mistä johtuu kirkossa näkyvät usean arkkitehtuurityylin kädenjäljet, mukaanlukien romaaninen tyyli, gotiikka, sekä renesanssi.

Paikka on nimetty Auxerren kaupungin historiallisen piispan, Germanuksen, mukaan.

Saint Germain l'Auxerrois Paris France

KUVA: Saint Germain l’Auxerrois kirkon julkisivu kuvattuna sen edestä menevältä Rue de l’Amiral de Coligny kadulta, joka on nimetty Gaspard de Colignyn (fi.wikipedia.org/wiki/Gaspard_de_Coligny) mukaan, jolla oli keskeinen rooli Ranskan uskonsodissa (fi.wikipedia.org/wiki/Ranskan_uskonsodat).

Saint Germain l'Auxerrois statue Paris France

KUVA: Pierre-Jules Cavelierin (en.wikipedia.org/wiki/Pierre-Jules_Cavelier) tekemä enkeli patsas kirkon ja siihen vuonna 1860 lisätyn pohjoistornin välisestä portaalista, joka johtaa sisäpihalle.

Mairie de 1er arrondissement Paris France

KUVA: Vuonna 1859 valmistunut Mairie de 1er Arrondissement (1. arrondissementin (fi.wikipedia.org/wiki/1._arrondissementti_(Pariisi)) hallintorakennus, kuvassa vasemmalla, suunniteltiin heijastelemaan Saint-Germain l’Auxerrois rakennuksen teemoja.

Kirkko sai keskeisen merkityksen hovikirkkona, ja sen jälleenrakentamiseen varatut varat kasvoivat voimakkaasti, kun kuninkaallinen perhe muutti hoveineen asumaan viereiseen Louvreenvuonna 1358.

Kirkon historiaan liittyy musta periodi, kun sen etelätornin kellot löivät vuonna 1572 Pärttylinyön verilöylyn (fi.wikipedia.org/wiki/Pärttylinyön_verilöyly) alkamisen merkkinä, jossa tuhansia hugenotteja (Ranskan protestantteja) kuoli osana uskontojen sotaa, joka oli tuolloin käynnissä.

Yksi Pärttylinyön verilöylyssä käytetyistä kirkonkelloista, nimeltään “Marie”, valmistettu vuonna 1527, on edelleen käytössä kirkon tornissa.

Kirkon pohjoistorni lisättiin rakennukseen vuonna 1860, sen 1100-luvulta olevaa tornia täydentämään, ja kirkko sijaitsee tuolloin myös rakennetun Mairie de 1er Arrondissement (www.mairie1.paris.fr) kaupunginhallinto-rakennuksen, jonka suunnitteli arkkitehti Théodore Ballu, vieressä.

Mairie de 1er Arrondissement rakennus, joka valmistui vuonna 1859, on julkisivultaan aivan Saint-Germain l’Auxerrois kirkon teemoja heijastava, ja ne onkin helppo sekoittaa toisiinsa paikkaan ensi kertaa tutustuessa.

Kirkon ulkoisesti näyttävimpiin yksityiskohtiin kuuluu sen veranta, jonka suunnitteli Jean Gaussel ja joka lisättiin rakennukseen vuosina 1435-39, sekä kirkon ruusuikkuna, kuin myös koristeellinen reunakaide joka kiertää koko kirkon rakennelman ympäri.

Sisäpuolella oleviin upeisiin kohokohtiin kuuluvat esimerkiksi 1400-luvulta peräisin oleva puinen pyhän Germainin ja kivinen pyhän Vincentin patsas sekä flaamilaista alkuperää oleva puinen alttariteos. Myös kirkon kauniit lasimaalaus taideteokset ovat näyttäviä, vaikka osa niistä tuhoutuikin Ranskan vallankumouksen aikoihin (1789-99).

Mestaritaiteilijoista esimerkiksi Claude Monet on ikuistanut paikan kauneuden teoksessaan “Saint-Germain l’Auxerrois” (commons.wikimedia.org/wiki/File:Claude_Monet_Saint-Germain-l’Auxerrois_Paris_1867.jpg), joka on vuodelta 1867. Teos on näytillä Alte Nationalgalerie Berlin (www.smb.spk-berlin.de) taidemuseossa.

Kirkossa sijaitsivat aikoinaan yhdet kaupungin mahtavimmista kirkko-uruista, ja niiden käyttäjistä historiallisesti maineikkaimpiin kuuluu Louis-Claude Daquin (fi.wikipedia.org/wiki/Louis-Claude_Daquin), joka oli kirkon urkuri noin vuonna 1738.


Nykyinen kirkko-urku on vuonna 1771 valmistunut Francois-Henri Clicquotin tekemä ja Pierre Noël Roussetin suunnittelema versio, joka siirrettiin Saint-Germain l’Auxerrois kirkkoon vuonna 1791 läheisestäSainte-Chapelle kappelista.