Saint Gervais et Saint Protais Pariisi

Saint Gervais et Saint Protais Pariisi on yksi Pariisin vanhimmista kirkoista, ja tunnettu varsinkin kirkkomusiikin perinteestään ja yhteydestään Couperin muusikkoperheeseen vuosisatojen ajan.

St-Gervais-et-St-Protais kirkko on yksi Pariisin vanhimpia, ja paikalla olleesta kirkosta on mainintoja niinkin varhain kuin 300-luvulta j.Kr.

Kirkko on pyhitetty pyhälle Gervasiukselle ja pyhälle Protasiukselle, jotka olivat suosittuja pyhimyksiä kirkon ensimmäisten versioiden rakentamisen aikoihin.

Saint Gervais et Saint Protais Paris France

KUVA: Näkymä St Gervais et St Protais kirkkoon Place Saint-Gervais aukiolta, aivan Hôtel de Ville raatihuoneen vierestä.

Saint Gervais et Saint Protais church statue Paris France

KUVA: Julkisivun patsaat on tehnyt Simon Guillain, yksi Ranskan barokki-kauden tunnetuista kuvanveistäjistä, jonka töitä löytyy myös Saint-Eustache kirkon alttari-osiosta sekä Chapelle de la Sorbonne kappelin julkisivusta ja sisätiloista.

Kirkon nykyinen olotila on peräisin etupäässä Ranskan renesanssin periodilta, siten, että sen rakennutyöt aloitettiin vuonna 1494, ja ne kestivät kaikkiaan yli 150 vuotta.

Tosin nykyinen julkisivu, jonka ovat suunnitelleet arkkitehdit Salomon de Brosse ja Clement II Métezeau, valmistui jo vuonna 1621.

Kirkko on kuuluisa ranskalaisen Couperin perheen musiikkidynastian esiintymiskirkkona yli kahden vuosisadan ajan, alkaen vuodesta 1653.

Saint-Gervais-et-Saint-Protais kirkon kirkko-urku, jonka rakensivat barokki-aikakauden kuuluisimpiin urkujen rakentajiin kuuluneet François-Henri Clicquot, Louis-Alexandre Cliquot, ja Robert Clicquot, on edelleen käytössä kirkossa.


Sisätilojen suhteen näkemisen arvoisia ovat nähtävillä olevat taideteokset, huomattavimpana Guercinon maalausteos “Le martyre de sainte Pétronille” eli “Pyhän Pétronillen marttyyriys”.