Saint Laurent Marseille

Saint Laurent Marseille on 1200-luvulta peräisin oleva kirkko Fort Saint-Jean linnoituksen vieressä, osana Vieux Port satamaa.

Saint Laurent kirkko, jonka rakennustyöt aloitettiin 1100-luvulla ja joka valmistui 1200-luvulla, sijaitsee La Tourette nimisen kukkulan päälläVieux Port sataman oikeanpuoleisella osiossa, aivan Fort Saint-Jeanin vieressä.

Kirkko on omistettu pyhälle Laurentille, joka on kalastajien suojelupyhimys, ja kirkon sijainti, aivan vanhan sataman suulla, onkin tarkoitettu suojelevaksi Marseillen kalastajille.

Saint Laurent church Marseille France

KUVA: Näkymä Saint Laurent kirkon sataman puoleeseen julkisivuun sen edustalla olevien, alas satamaan menevien rappusten kohdalta.

Le Dresseur d'Oursons statue Marseille

KUVA: Kirkon sataman puoleiselta Esplanade de la Touretten aukiolta löytyy myös Louis Botinellyn pronssiteos “Le Dresseur d’Oursons” eli “Karhunkesyttäjä” suomeksi. Botinellyn muihin kuuluisiin töihin Marseillessa kuuluu Saint Vincent de Paul kirkon edessä oleva Jeanne d’Arcia esittävä patsas.

Anciennes douanes Marseille France

KUVA: Koska kirkko sijaitsee pienen kukkulan päällä, siltä on hienot näkymät viereiseen satama-alueeseen. Kuvassa edustalla näkyvät Marseillen “douanes anciennes” rakennukset, eli historialliset tullirakennukset.

Rakennus on tehty alueelle tyypilliseen Romano-Provencal arkkitehtuurityyliin, ja sen kohokohtiin kuuluu myös sen omaperäinen kirkonkello.

Kirkkoa on jälleenrakennettu vuosisatojen varrella, jonka takia siitä löytyy useampiakin arkkitehtuurisia vaikutteita, ja yksi aktiivisimmista vaiheista tässä suhteessa sijoittui viereisen Fort Saint Jeanin rakennustöiden yhteyteen vuonna 1668.

Kirkon päärakennusmateriaalina on käytetty punaista kiveä, ja arkkitehtuuristen kaivausten perusteella rakennus sijaitsee paikalla, jossa kaupungin perustamisen aikoihin (600 e.Kr.) oli Apollolle pyhitetty temppeli.

Kirkon edustan Louis Botinellyn vuodelta 1911 oleva pronssiteos “Le Dresseur d’Oursons” esplanade de la Touretten aukiolla, esittää nuorta karhunkesyttäjää lannevaatteissa, joka soittaa tamburiinia, pitäen jalkaa pallon päällä, tarkoituksena opettaa viereisille kahdelle karhulle tasapainoilutemppu.


Saint-Vincent kirkko on avoinna vierailulle vain keskiviikkoisin ja torstaisin, kello 14-18, kuin myös perjantai aamuisin kello 8:30-12.