Salzburg nähtävyydet

Salzburg nähtävyydet parhaimmistoa ovat Festung Hohensalzburg linna, Salzburgin katedraali, Getreidegasse ostoskatu, Mirabell ja Hellbrunn palatsit, sekä Kotkanpesä.

Festung Hohensalzburg linna (hohensalzburgcastle.com) on Festungsberg kukkulalla oleva keskiaikainen linna, jonka rakentaminen aloitettiin 1077, ja jota rakennettiin ja laajennettiin useiden vuosisatojen aikana.

Kooltaan linna on 250 metriä pitkä ja 150 metriä leveä, joka tekee siitä yhden isoimmista keskiaikaisista linnoista Euroopassa.

Linnoitus toimii nykyään museona, ja voit vierailla siellä läpi vuoden. Suosituin tapa mennä linnalle on funikulaarilla, vaijerikäyttöisellä rautatiellä, joka menee linnalle 10 minuutin välein.

Salzburgin Katedraali (www.salzburger-dom.at) on 1600-luvulla rakennettu barokki katedraali, joka on myös Mozartin kastajaiskirkko.

Katedraali valmistui vuonna 1628 Italialaisen arkkitehti Vincenzo Scamozzin suunnittelemana.

Valmistuessaan Salzburgin katedraali oli merkittävin kirkko rakennus Alppien Pohjoispuolella ja se vaikutti valmistumisensa jälkeen koko Itävallan sekä eteläisen Saksan arkkitehtuuriin.

Getreidegasse ostoskatu on yksi kaupungin kiireisimpiä ostoskatuja, joka sijaitsee Salzburgin vanhankaupungin alueella.

Kapeakulkuisen kadun varrella on esimerkiksi vaateliikkeitä, korukauppoja, taidemyymälöitä, sekä kirjakauppoja. Kadun varrella on myös useita kahviloita joissa voit välillä levähtää.

Ostosten teon ja vanhankaupungin (joka on osa UNESCO:n maailmanperintöluetteloa) ihailun ohessa kannattaa piipahtaa osoitteessa Getreidegasse no. 9, jossa Wolfgang Amadeus Mozart syntyi ja eli aina 17 ikävuoteen saakka.

Mirabell ja Hellbrunn palatsit tarjoavat kesäpalatsi kokonaisuudet mytologiasta otettuine patsaineen ja viihdyttävine yksityiskohtineen, vastapainona Festung Hohensalzburg linnan sotaisalle historialle.

Mirabell palatsi on suosituin nähtävyys Salzburgin uuden kaupungin osassa, ja tunnettu varsinkin barokkipuutarhoistaan, jotka suunnitteli vuonna 1690 Itävallan kuuluisimpiin kuuluva historiallinen arkkitehti, Johann Berhard Fischer von Erlach.

Hellbrunn palatsi (www.hellbrunn.at), joka sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Salzburgin keskustasta, rakennettiin kesäpalatsiksi yhdelle merkittävimmistä historiallisista Salzburgin asukkaista, arkkipiispa Markus Sittikukselle vuonna 1619. Palatsi tunnetaan parhaiten sen vesipuutarha-alueestaan, joiden kohokohtana ovat erilaiset “jeux d’eau” eli temppu-suihkulähteet.

Kotkanpesä (www.eagles-nest.de/en/index.php) sijaitsee Saksan puolella Geiereckin huippua, ja se oli Adolf Hitlerin loma-asunto, joka rakennettiin hänelle 50-vuotispäivän kunniaksi.

Linnamainen talo rakennettiin vaikeakulkuisen tien päätyyn 1 834 metrin korkeuteen Kehlsteinvuoren huipulle.

Talolta on upeat panoramiset näkymät esimerkiksi Salzburgin kaupungin yli Itävaltaan sekä vieressä sijaitsevalle Königseelle. Talossa toimii nykyään ravintola joka tarjoilee ruokia parhaimpaan Baijerilaiseen perinteeseen tehtynä.