Salzburg

Salzburg tarjoaa yhden kauneimmista barokki-vanhakaupungeista maailmassa, majesteetillisten Alppien ympäröimänä, ja kaupunki on tullut tunnetuksi yhtenä parhaista kongressi-kaupungeista.

Salzburg on Itävallan neljänneksi suurin kaupunki, ja sijaitsee Salzach joen rannalla, joka jakaa kaupungin kahteen osaan.

Kaupunki on myös alppien ympäröimä, joista lähin huippu on 1972 metriä korkealla Untersberg-vuorella (jolle pääset köysihissin avulla).

Kaupunkia, joka tunnettiin antiikin Rooman aikaan nimellä Juvavum (Taivasjumalan istuin), pidetään yhtenä maailman kauneimmista…

…ja paikka on syystäkin yksi suosituimpia turistikaupunkeja Itävallassa, täyttyen varsinkin kuuluisien festivaalikuukausien aikaan turisteista.

Max Reinhardt kuvasi Salzburgia sanoilla “koko kaupunki on näyttämö”, ja Salzburg onkin samalla aikaa…

 • Mozartin ja arkkipiispojen kaupunki,
 • barokin ja kahvilakulttuurin kehto, sekä
 • taiteiden ja intellektuaalisuuden keskus, joka on antanut maailmalle mm. Georg Traklin ja Stefan Zweigin.

Salzburg on myös jättiläinen maailman konferenssikaupunkienjoukossa, tarjoten modernin konferenssikeskuksen (www.salzburgcongress.at) lisäksi useita konferenssihotelleja.

Suosittuihin näistä konferenssihotelleista kuuluvat mm.

 • Josef Brunauer (www.josef-brunauer.at) ja
 • Renaissance Salzburg (www.renaissancesalzburg.com) hotellit.

Romanttinen Salzburgin vanhakaupunki on varsin kompaktilla alueella, Mönchsberg ja Festungsberg kukkuloiden välisellä alueella.

Vanhakaupunki tarjoaa upean kavalkadin…

 • kirkkojen torneja,
 • linnoitusmuureja,
 • kapeita kujia,
 • barokki-sisäpihoja,
 • vehreitä vuorenrinteitä, ja
 • selkeällä säällä upean kaupungin Alppien muodostaman taustasiluetin.

Uudempi kaupungin puoli, jolla myös alueen keskusrautatie-asema sijaitsee, on Salzach-joen oikeanpuoleisella rannalla.

Uudemman puolen kohokohtiin sisältyvät muun muassa Mirabell palatsi ja sen kuuluisat puutarhat sekä Linzergasse ostoskatu, joka on tosin arkkitehtuuriltaan enemmänkin osa vanhaakaupunkia.

Salzburgin kaupungilla on erittäin hyvin kehittynyt turisteja palveleva teollisuus.

Voitkin tutustua kaupunkiin paikan päällä vaikkapa opastettujen kävelyretkien (www.salzburg-guide.at) avulla, joita lähtee päivittäin Mozartplatz aukiolta, Information Center toimiston kohdalta.

Lähialueelle tutustuminen niiden parhaimpien nähtävyyksien osalta, kuten Kotkanpesän suhteen, ovat mahdollisia vaikkapa salzburgilaisen Panorama Tours (www.panoramatours.com) matkatoimiston avulla.

Salzburg old town Austria

KUVA: Näkymä Salzburgin vanhaankaupunkiin Hohensalzburg linnoitukselta.

Mozart statue Salzburg Austria

KUVA: Mozart syntyi Salzburgissa, ja asui kaupungissa vuosina 1756-1781, ennen muuttoaan Wieniin. Kaupunki on muistanut säveltäjä-mestariaan useilla tavoilla, ja Salzburgista löytyy mm. kuvan Mozart monumentti, W.A. Mozart lentokenttä, Mozarteum taideyliopisto, ja kuuluisat Mozartkugel (Mozartkuula) suklaat kehitettiin kaupungissa vuonna 1890 (ja joita voi ostaa alkuperäisellä reseptillä Fürst-suklaakaupasta osoitteessa Brodgasse 13).

Alte Residenz Salzburg Austria

KUVA: Salzburgia hallinnoivat historiallisesti alueen prinssi-arkkipiispat, joiden jäljilta kaupunkiin on jäänyt lähes kaikki sen merkittävimmät nähtävyydet, kuten kuvan Alte Residenz hallintopalatsi.

Salzburg cathedral Austria

KUVA: Salzburg on täynnä useita upeita kirkkoja, kuten Franziskanerkirche jaDreifaltigheitskirche, mutta kaikkein tunnetuin ja mahtavin niistä on Mozartin kastajaiskirkko, Salzburgin katedraali, kuvassa.

Festung Hohensalzburg Salzburg Austria

KUVA: Vetovoimaisin kaupungin nähtävyyksistä on sen ylle kohoava, Festungsberg kukkulan päällä sijaitseva keskiaikainen Festung Hohensalzburg linnoitus.

Getreidegasse Salzburg Austria

KUVA: Salzburg tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia shoppailuun, aina huippumodernista Europark ostoskeskuksesta (www.europark.at) vanhankaupungin perinteisiin ostoskatuihin, kuten kuvan Getreidegasseen.


VIDEO: Maailmanmatkaa Rick Stevesin tekemä Salzburgin kaupunki-esittely.

Mirabellin palatsi ja puutarhat Salzburg

Mirabellin palatsi ja puutarhat Salzburg, jotka on tehty barokkityyliin, ovat suosituin nähtävyys Salzburgin uudessa kaupungissa.

Mirabellin palatsi ja puutarhat Salzburg

Hellbrunnin palatsi Salzburg

Hellbrunnin palatsi Salzburg, joka valmistui vuonna 1612, on tunnettu varsinkin puutarhastaan ja alueen suihkulähteistä.

Hellbrunnin palatsi Salzburg

Salzburgin katedraali

Salzburgin katedraali on barokkityylinen roomalais-katolinen kirkko, joka toimi Mozartin kastajaiskirkkona.

Salzburgin katedraali

Festung Hohensalzburg Salzburg

Festung Hohensalzburg Salzburg on keskiaikaiseen ja barokkityyliin tehty linnoitus, joka on yksi parhaiten säilyneistä Euroopassa, ja myös kaupungin tunnetuin symboli.

Festung Hohensalzburg Salzburg

Mozart Salzburg

Mozart Salzburg nähtävyyskohteisiin kuuluvat mm. Mozartin synnyinkoti, Mozartin asuintalo, ja Mozart memoriaali sekä suklaakauppa, joka valmisti ensimmäiset Mozartin kuulat (Mozartkugeln) vuonna 1890.

Mozart Salzburg

Salzburgin vanhakaupunki

Salzburgin vanhakaupunki sijaitsee Salzach joen vasemmalla rannalla, Mönchsberg ja Festungsberg kukkuloiden välissä, ja sisältää suurimman osan kaupungin parhaista nähtävyyksistä kompaktilla alueella.

Salzburgin vanhakaupunki

Alte Residenz Salzburg

Alte Residenz Salzburg on historiallinen Salzburgin arkkipiispojen hallintopalatsi vanhassakaupungissa.

Alte Residenz Salzburg

Salzburg ostokset

Katsaus parhaisiin Salzburg ostokset tekopaikkoihin vanhassakaupungissa ja kauppakeskuksissa eri puolilla kaupunkia.

Salzburg ostokset

Franziskanerkirche Salzburg

Roomalais-katolinen Franziskanerkirche Salzburg on yksi vanhimmista kirkoista kaupungissa, ja on tarjoaa useita hienoja yksityiskohtia useamman arkkitehtuurityylisuunnan pohjalta.

Franziskanerkirche Salzburg

Neue Residenz Salzburg

Neue Residenz Salzburg on vanhassakaupungissa oleva alueen historiallisten hallitsijoiden, arkkipiispojen, “Palazzo Nuovo”, vastapäätä Alte Residenz hallintopalatsia.

Neue Residenz Salzburg

Dreifaltigheitskirche Salzburg

Dreifaltigheitskirche Salzburg eli Pyhän Kolminaisuuden Kirkko oli Itävallan mestari-arkkitehti J. B. Fischer von Erlachin ensimmäinen rakennus Salzburgissa, ja yksi merkittävimmistä kirkoista maassa.

Dreifaltigheitskirche Salzburg

Pferdeschwemme Salzburg

Pferdeschwemme Salzburg on historiallinen hovin hevosten juotto-ja kylvetyspaikka, jonka suunnitteli barokki-mestari Johann Bernhard Fischer von Erlach.

Pferdeschwemme Salzburg

Stiftskirche St Peter Salzburg

Stiftskirche St. Peter Salzburg on kaupungin perustajan, Pyhän Rupertin, alunperin perustama kirkko, jonka rakennus tunnetaan varsinkin rikkaasti koristelluista sisätiloistaan.

Stiftskirche St Peter Salzburg

Salzburgin modernin taiteen museo

Salzburgin modernin taiteen museo sijaitsee upealla paikalla Mönchsberg kukkulan huipulla, ja tarjoaa kavalkadin sotien jälkeistä modernia ja nykytaidetta.


Salzburgin modernin taiteen museo