Salzburgin katedraali

Salzburgin katedraali on barokkityylinen roomalais-katolinen kirkko, joka toimi Mozartin kastajaiskirkkona.

Katedraali valmistui vuonna 1628 italialaisen arkkitehti Santino Solarin piirustusten pohjalta, jotka perustuivat pitkälti Vincenzo Scamozzin alkuperäiseen suunnitelmaan.

Valmistuessaan katedraali oli merkittävin kirkkorakennus Alppien pohjoispuolisella alueella ja se vaikutti valmistumisensa jälkeen niin Itävallan kuin koko eteläisen Saksan arkkitehtuuriin.

Salzburg cathedral Austria

KUVA: Salzburgin katedraali kuvattuna sitä edustavalta Domplatz aukiolta.

Salzburg Cathedral from Hohensalzburg fortress

KUVA: Näkymä katedraalin rakennuksiin vieressä olevan Festungsberg kukkulan huipulla olevalta Hohensalzburg linnoitukselta.

Maria Immaculata statue Salzburg Austria

KUVA: Domplatz aukiolla oleva monumentti on “Maria Immaculata”, kuvaten neitseellisen synnytyksen ihmettä. Neitsyt Marian patsasta ympäröivät patsaat ovat vertauskuvia kategorioille: Enkeli, Paholainen, Totuus (Viisaus), sekä Kirkko. Laatta katedraalin seinällä kertoo symboliikan merkityksen: neitseellisen synnytyksen mysteeri oli niin suuri että se aiheutti enkelien ilon, paholaisen kateuden, ihmisen ymmärtämyksen katoamisen, ja voitokkaan kirkon riemunnan.

In Conceptione Immaculata Permansisti et Nobis Christum Peperisti

KUVA: Neitsyt Maria patsas seisoo marmorimaapallon päällä jossa lukee latinaksi “In Conceptione Immaculata Permansisti et Nobis Christum Peperisti” eli “Puhtauden tilassa olet synnyttänyt meille Kristuksen.”

Rakennus tehtiin osittain sen paikalla olleen vanhan basilikan perustuksia apuna käyttäen, jotka voi nähdä Domgrabungenissa, kaivausalueessa katedraalin alla, jossa voi myös nähdä mosaiikkeja ja muita artifakteja ajalta jolloin kohteessa oli antiikin Rooman Juvanum kaupungin foorumi.

Domplatz aukiolta, joka on rakennuksen edessä, löytyy “Maria Immaculata” monumentti, tehtynä Wienin ja Münchenin vastaavateemaisia monumentteja inspiraationa käyttäen.

Maria Immaculatan antoi toimeksiannoksi arkkipiispa Sigismund Graf Schrattenbach, ja sen valmistivat veljekset Wolfgang ja Johann Baptist Hagenauer, sekoituksena marmoriveistos sekä valurauta taidetta.

Mielenkiintoinen yksityiskohta Maria Immaculata patsaan ja katedraalin välillä on se, että katsottaessa suoraan patsaan edestä oikeanlaisesta kulmasta kohti katedraalia, patsas näyttää olevan osa katedraalin seinän enkeliteosta, ja seinällä oleva kultainen kruunu asettuu tuolloin Neitsyt Marian päähän.

Domplatz aukion suljettu muoto on tehnyt siitä suositun performanssien pitopaikan, ja mm. Hugo von Hofmannsthalin kuuluisa “Jedermann” näytelmä esitetään täällä Salzburgin festivaalikauden aikana.

Salzburg katedraali
Domplatz
5020 Salzburg
www.salzburger-dom.at

Myös Salzburgin joulumarkkinat pidetään juuri Domplatz aukiolla talven tulon myötä.


Katedraalin vierestä löytyy useita kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, mukaanlukien arkkipiispojen historiallinen asuinpaikka Residenz palatsi, Festung Hohensalzburg linnoitus, sekä Getreidegasse ostoskatu.