Salzburgin vanhakaupunki

Salzburgin vanhakaupunki sijaitsee Salzach joen vasemmalla rannalla, Mönchsberg ja Festungsberg kukkuloiden välissä, ja sisältää suurimman osan kaupungin parhaista nähtävyyksistä kompaktilla alueella.

Salzburgin vanha kaupunki tarjoaa romanttisia, kapeita kujia ja solakoita taloja, sekä majesteetillisia kirkkoja ja upeita historiallisia hallintorakennuksia, ja kakun koristeena on vanhankaupungin valovoimaisin nähtävyys, sen ylle kohoava Festung Hohensalzburg linnoitus.

Useiden Salzburgin komeimpien rakennusten rakentamisen taustalla ovat olleet alueen historialliset hallitsijat, Salzburgin arkkipiispat.

Salzburg old town Austria

KUVA: Vanhakaupunki kuvattuna Festung Hohensalzburg linnoituksesta. Kuvassa näkyvä Salzach joki erottaa Salzburgin vanhan kaupungin uudesta kaupungista.

Salzach Salzburg Austria old town

KUVA: Yleiskuva vanhankaupungin Salzach rannan puoleisesta alueesta. Aivan rantaa pitkin menee usemman kilometrin pituinen kävelyreitti, jota pitkin pääsee vaikkapa lähelle Hellbrunnin palatsia ja sen puutarhoja kauniina kesäviikonloppuna.

Salzburg horse carriage ride Austria

KUVA: Salzburgin vanhassakaupungissa voit päästä ajelemaan pitkin sen katuja hevosvaunuilla kuin muinaiset kaupunkia hallinneet arkkipiispat. Kuva on Alte Residenz rakennuksen, joka oli kaupunkipalatsi Salzburgin arkkipiispoille, edestä. Taustalla on Salzburgin katedraali.

Näistä arkkipiispoista merkittävimpänä pidetään usein Wolf Dietrich von Raitenauta (vallassa 1587-1612), joka kuului kuuluisaan italialaiseen Medici-sukuun äitinsä kautta.

Hänen suuret suunnitelmansa kaupungin jälleenrakentamista barokkityyliin toteuttivat kuitenkin vasta häntä seuranneet arkkipiispat, ensin Markus Sittikus von Hohenems (1612-1619), ja hänen jälkeensä Paris Lodron (1619-1653).

Lisämainetta vanhankaupungin suuremmoisuudelle tuli, kun Itävallan historialliset mestarirakentajat Johann Bernhard Fischer von Erlach ja Lukas von Hildebrandt, paikallisten arkkipiispojen toimeksiannoista, jättivät jälkensä kaupunkiin 1700-luvun alussa.

Hohensalzburg linnoituksen ohella Vanhankaupungin parhaimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Salzburgin katedraali, Alte Residenz palatsi, Mozartin syntymäkoti, Fransiskaanikirkko, sekä Marstallschwemme, joka on ainutlaatuinen historiallinen hevosten kylvetys- ja juottopaikka.

Oma lukunsa ovat vanhankaupungin ostoskadut, jotka tarjoavat laajan valikoiman erikoisia putiikkeja ja ruokailumahdollisuuksia.

Vanhankaupungin kauppakaduista parhaita ovat varsinkin Getreidegasse, Linzer Gasse, Judengasse, sekä Pferdeschwemme.

Tarjolla on myös päivittäin maalaismarkkinat Universitätsplats aukiolla.


Alte Stadt vanhastakaupungista löytyy myös yksi kaupungin turistitoimiston (www.salzburg.info) toimipisteistä, osoitteessa Mozartplatz 5, joka auttaa kaikenlaisissa käyntiisi liittyvissä kysymyksissä ja helpottaa saamaan kaiken irti Salzburgista lomakohteena.