Samos Kreikka nähtävyydet

Samos Kreikka nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Heraion, linnoitettu Pythagoreion satama, Samoksen arkeologinen museo, Vathin satama, sekä risteily Samiopoulan saarelle.

Heraion on antiikin kreikan mytologian naisten ja avioliiton jumalattarelle Heralle rakennetun, muinaisen klassisen joonilaisen temppelin rauniot.

Temppeliraunioiden vanhimmat osat ovat peräisin 700-luvulta e.Kr., mutta antiikin maailman mittasuhteissa paikka saavutti huippunsa 600-luvulla e.Kr., kun se maanjäristyksen jälkeisessä jälleenrakennuksessa tehtiin senaikaisen Kreikan suurimmaksi temppeliksi, ja ensimmäiseksi, jota kiersivät pylväät (yli 100 pylvästä kaikkiaan).

Rauniokompleksi sisältää muun muassa alttareita, pienempiä temppeleitä, stoia (fi.wikipedia.org/wiki/Stoa), sekä patsaiden perusteita, kuin myös 400-luvulta peräisin olevan kristityn basilikan jäänteet.

Linnoitettu Pythagoreion satama on rakennettu pääosin klassisen periodin kuluessa, mukana lisärakenteita myös hellenistiseltä ajalta.

Paikalla tehdyt arkeologiset kaivaukset ovat paljastaneet rakenteita saaren kulta-ajalta, noin 500-luku e.Kr. – 200-luku j.Kr., mukaanlukien historiallisen kaupungin akveduktin (fi.wikipedia.org/wiki/Akvedukti), historiallisen viemärijärjestelmän, julkisia rakennuksia, temppeleitä, agoroita, antiikin rooman aikaisia julkisia kylpylöitä sekä stadionin.

Yksi kuuluisimmista Pythagoreionin yksittäisistä nähtävyyksistä on Eupalineio, 1040 metriä pitkä tunneli vuorenseinämässä, joka rakennettiin 500-luvulla e.Kr. vettä johtavaksi tunneliksi, toimi tehtävässään yli tuhannen vuoden ajan, ja on nykyään yksi suosituimmista vierailtavista turistinähtävyyksistä saarella.

Samoksen arkeologinen museo sijaitsee lähellä Vathin, saaren pääkaupungin satamaa, kaupungintaloa, sekä keskuspuistoa, ja tarjoaa yhden mielenkiintoisimmista alueellisista museoista koko Kreikan alueella.

Kahteen eri rakennukseen usein jaettu museo pitää sisällään kokoelman, josta löytyy veistoksia, ruukkuja, pronssiesineitä, norsunluusta tehtyjä objekteja, savi-figuriineja, sekä esineistöä antiikin Egyptistä ja Persiasta.

Kokoelman mielenkiintoisin kokoelma on sen Kreikan arkaaisen kauden (800 e.Kr. – 480 e.Kr.) kokoelma, johon kuuluu mm. laaja joukko veistosteoksia, suurikokoisia Kouros-patsaita (fi.wikipedia.org/wiki/Kuros), sarkofageja, sekä joonialaisia pylväitä.

Vathin satama on yksi Kreikan kansallisista satamista, joka tarjoaa idyllisten näkymiensä ohella myös lähtöpaikan risteilyille useisiin alueen muihin kohteisiin, mukaanlukien päivittäiset yhteydet Icarian, Cycladesin, ja Peraiuksen satamiin.

Kreikkalaisten vierailusatamien ohella monet tekevät Vathista risteilyn Turkin puolelle, sillä Samos on yhteydessä Turkin Kousadasiin kahden kreikkalaisen ja kahden turkkilaisen laivan avulla, joiden avulla voi käydä ihailemassa vaikkapa Efesosta (fi.wikipedia.org/wiki/Efesos).

Risteily Samiopoulan (suomeksi “Pieni Samos”) saarelle, joka sijaitsee alle kilometrin päässä Samoksen eteläisestä osasta, on mukava tapa viettää leppoisa päivä saaristoluonnossa ja rannalla.

Saarelle lähtee päivittäisiä risteilyjä etenkin Pythagorionista, ja risteily Samiopoulaniin vie vain noin yhden tunnin verran.


Samiopoulan hienohiekkainen ja kristallinkirkkaita vesiä tarjoava ranta on yksi kauneimmista Samoksen alueella, ja sijaintinsa takia siltä on myös upeat panoramiset näkymät pääsaareen.