San Franciscon nähtävyydet – 10 San Franciscon kokemusta

Katsaus San Franciscon nähtävyydet kohokohtiin ja kokemuksiin, kymmeneen kaupungin virallisen matkailutoimiston (San Francisco Travel Association) suosittelemaan elämykseen paikkakunnan alueella.

Yksi Yhdysvaltain San Franciscon parhaista puolista on se, että vaikka kaupunki on “iso” suhteessa nähtävyyksien ja palveluiden määrään, se on maantieteellisesti pieni – vain 126 neliökilometriä.

Siten turistina voit nähdä helposti suuren joukon hienoja nähtävyyksiä suhteellisen lyhyessäkin ajassa.

Toisaalta olisi helppo viettää viikkojakin San Franciscossa ja kokea vain murto-osa siitä laajasta valikoimasta kokemuksia mitä paikka pitää sisällään.

Alla on kymmenen kohteen ja kokemuksen suosituslista, jonka avulla on helppo aloittaa tutustuminen Yhdysvaltain San Franciscoon ja sen monipuoliseen tarjontaan.

1) Kävele tai pyöräile Golden Gate Bridge -sillan yli

Golden Gate Bridge -silta (goldengate.org), maailman kuuluisin silta, tekee vaikutuksen kaikkein kokeneimpiinkin maailmankävijöihin sen huikealla 2,73 km pitkällä jännevälillään.

Golden Gate silta - San Franciscon nähtävyydet.

Sillan yli kulkee päivittäin noin 120 000 ajoneuvoa. Sillan voi ylittää myös kävellen sen osana olevan jalankulkijoiden väylän avulla, ja polkupyörillä sillan voi ylittää sen läntisen puolen kautta.

Nähtävyytenä Golden Gate Bridgen sanotaan olevan yksi koko maailman kuvatuimmista kohteista.

2) Ajele kaapelivaunulla – San Franciscon nähtävyydet

Kaapelivaunut (sfmta.com/cable-cars) eli paikalliset vaijerien vetämät raitiovaunut ovat kuljettaneet ihmisiä San Franciscossa myöhäiseltä 1800-luvulta saakka.

San Francisco köysirata raitiovaunu Yhdysvallat.

Vaunut liikkuvat raiteita pitkin, ja niitä liikuttavat eteenpäin maanalaiset kaapelit kolmea eri reittiä pitkin.

Voit kuulla kaapelivaunun tutun kellonäänen kortteleidenkin päästä. Lippuja vaunuajeluihin voi ostaa kaapelivaunun kääntöpaikoilta kunkin reitin päätösasemalla.

Kukin yksisuuntainen ajelu tarjoaa mahtavia näkymiä kaupungin juhlistettuihin kukkuloihin, toimien samalla jännittävänä tapana matkustaa paikasta toiseen San Franciscon sisällä.

3) Vieraile Alcatrazissa

Alcatraz (nps.gov/alca/), pahamaineinen entinen vankila, sijaitsee San Franciscon lahden keskellä olevalla samannimisellä saarella.

Alcatraz vankila San Francisco Yhdysvallat.

Osa Yhdysvaltojen historian kaikkein kuuluisimmista rikollisista olivat vankeina juuri täällä. Vaikka monet yrittivät paeta, kukaan ei onnistunut tekemään onnistunutta pakomatkaa “The Rock” liikanimellä tunnetusta vankilasta.

Vankila suljettiin virallisesti 1960-luvulla, ja siihen edelleen liitetyt tarinat ovat legendaarisia. Vierailu nyky-Alcatrazissa on jännittävä kokemus.

Tarjolla on muun muassa turisteille suunnattuja äänitteitä, jotka kertovat yksityiskohtia vankilasta ja sen menneisyydestä kun vierailijat kiertävät paikan rakennuksia ja ympäristöä.

Päästäksesi saarelle sinun tulee ottaa Alcatraz Cruises -lautta Pier 33 -laiturilta. Etukäteisvaraukset lipuille ovat suositeltuja.

4) Näe merileijonia – San Franciscon nähtävyydet

San Franciscon Fisherman’s Wharf toimii kotipaikkana myös PIER 39:lle (pier39.com), iloiselle merenääressä sijaitsevalle markkinapaikalle, josta on tullut yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä.

Pier 39 - San Franciscon nähtävyydet.

Kalifornialaisten merileijonien yhteisö on alkanut elämään PIER 39 sataman kellukkeiden luona, ja vierailijat tulevatkin seuraamaan näiden eläimien elämää läheisten kaiteiden takaa.

Paikalta on lyhyt kävelymatka San Francisco Dungeon ja Madame Tussauds nähtävyyksiin, Ripley’s Believe It or Not! keskukseen, sekä kuuluisille sataman rapumyyjille, jotka kauppaavat mm. take-away rapu-ja katkarapu-cocktaileja.

5) Shoppaile Union Squaressa

Union Square (visitunionsquaresf.com) on käyntikohde shoppailun vakavasti ottaville alan harrastajille.

Union Squarelta löytyy suuria tavarataloja sekä eksklusiivisia disainer-putiikkeja vieri vieressä katujen kuten Post, Sutter, Geary, Grant, Stockton, ja Powell varrella.

Alueen Westfield San Francisco Shopping Centre (westfield.com/sanfrancisco) kauppakeskus sisältää suurimman Bloomingdale’s tavaratalon New Yorkin ulkopuolella, sekä Yhdysvaltojen toiseksi suurimman Nordstrom-tavaratalon.

6) Tutustu North Beachiin – San Franciscon nähtävyydet

North Beach (sftravel.com/north-beach), San Franciscon italialainen kortteli, ei ole nimestään huolimatta lainkaan ranta-aluetta. Se on romanttisia eurooppalaisia kahviloita, ravintoloita, ja myymälöitä sisältävä naapurusto, jonka keskus on läheltä Washington Square aukiota Columbus ja Grant katujen myötäisesti.

North Beach San Francisco.

Alueeseen kuuluu rakastettuna maamerkkinä kaunis kirkko, joka on pyhitetty Pietarille ja Paavalille. Telegraph Hill kukkulan huipulla oleva Coit Tower tarjoaa omalta osaltaan erinomaisia tilaisuuksia valokuvien ottoon silloista ja San Franciscon lahdesta.

Tornin sisällä on katosta lattiaan olevia muraalitöitä 1930-luvulta, esittäen varhaisen San Franciscon kaupungin elämää.

7) Kävele Chinatownin halki

Sisäänkäynti San Franciscon Chinatowniin, Grant Avenuen ja Bush Streetin risteyksessä, on nimeltään “Dragon’s Gate” (suomeksi “Lohikäärmeen portti”).

Chinatown San Francisco - San Franciscon nähtävyydet.

Chinatown kattaa kaikkiaan 24 korttelia, joista vilkkaimmin liikennöity on Grant Avenuen osa, San Franciscon vanhin katu.

Tähän kaupunki-kaupungin sisällä olevaan kokonaisuuteen on parasta tutustua jalkaisin. Kokemuksiin kuuluvat kiinalaiskorttelin eksoottiset myymälät, tasokkaat ravintolat, ruokamarkkinat, temppelit, sekä pienet museot.

Voit ostaa esimerkiksi perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaisia yrttejä tai nauttia aidosta “dim sum” lounaasta onnenkekseineen.

8) Ruokaile maailmanluokan ravintoloissa – San Franciscon nähtävyydet

Ruokailu San Franciscossa (sftravel.com/eat-drink) on nähtävyys jo sinällään. San Francisco tunnetaan yhtenä Amerikan parhaista ravintolakaupungeista, jossa huippukokit yhdistävät paikallisia raaka-aineita, aitoja kansainvälisiä makuja, sekä ripauksen luovaa nerokkuutta.

Voit valita keittiökulttuurisi erittäin laajasta valikoimasta – mukana kiinalaista, japanilaista, ranskalaista, espanjalaista, marokkolaista, intialaista, malesialaista, kreikkalaista, venäläistä, jne. ruokakulttuuria, kuin myös “fuusio” keittiöitä eri kulttuurien sekoituksina.

9) Osallistu San Franciscon yöelämään

Yöelämä San Franciscossa (sftravel.com/best-streets-bar-hopping) ei polje ikinä paikallaan, vaan se muuttuu kaudesta ja kuukaudesta toiseen luonteeltaan.

“Kuumimmat” klubit löytyvät usein South of Market -alueelta ja Mission kaupunginosasta, mukana live-musiikkiklubeja sekä rock- & latino-musiikkipaikkoja. Jazz, blues, swing, ja “oldies” musiikkiklubeja löytyy joka puolelta kaupunkia.

10) Hanki kulttuurikokemuksia

Käynti San Franciscossa ei olisi täydellinen ilman kulttuurikokemuksia (sftravel.com/arts-culture). Kaupunki on kotipaikka yhdelle maailman arvostetuimmista sinfoniaorkestereista, ooppera-ryhmistä, sekä baleteista.

Useat näytelmäkirjailijat tuovat tuotantonsa ensi-esityksiin juuri San Franciscoon, ja kaupungissa on runsaasti avant-garde teattereita ja tanssiryhmiä.

San Francisco Museum of Modern Art, Asian Art Museum, de Young Museum, Legion of Honor, ja monet muut paikkakunnalta löytyvät museot ja taidegalleriat ovat omistautuneita klassisille ja nykyaikaisille taiteille.


San Francisco on kotipaikka myös California Academy of Sciences kokonaisuudelle – ainoana paikkana planeetalla, joka yhdistää akvaarion, planetaarion, luonnonhistoriallisen museon, ja neljän kerroksen kokoisen sademetsän saman katon alla.