Santa Fen nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain New Mexicon osavaltion Santa Fen kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Madridin kylä, Ski Santa Fe laskettelukeskus, sekä Canyon Road.

Ihmisiä vetää Santa Fen kaupunkiin sen hurmaava salaperäisyys, jossa paikkakunnan rikas historia, kulttuurillinen perintö, ja moderni taidekulttuuri luovat ainutlaatuista taikuutta.

Santa Fe New Mexico Yhdysvallat.

Ei olekaan ihme, että Santa Festä sanotaan, ettei ole olemassa toista samanlaista paikkaa.

Kaupungin kadut, yli 400-vuotta vanhoine rakennuksineen, kuljettavat vierailijat toiselle aikakaudelle.

Alueella voit tutkia joukkoa pieniä museoita ja yli 200 erilaista taidegalleriaa. Santa Fe on itse asiassa koko Yhdysvaltojen kolmanneksi suurin taidemarkkina.

Ihmiset ovat asuneet alueella yli tuhannen vuoden ajan. Pääset matkustamaan ajassa taaksepäin esimerkiksi vierailemalla historiallisissa rantakallioiden asuinpaikoissa tai käymällä seuraamassa aitoja Pueblo-tansseja, joita järjestetään vuoden läpi.

Voit kokea espanjalaista siirtomaakulttuuria El Rancho de las Golondrinas -kylässä, joka on luonteeltaan elävää historiaa esittelevä kylä, tai vierailemalla Chimayóssa, vuoristopienkylässä, joka tunnetaan kudontataidoistaan, chilipippureistaan, sekä ihmeteoistaan, sekoittaen rajojensa sisällä siirtomaa- ja nykykulttuuria.

Santa Fessä on helppo käydä nauttimassa upeista luonto-oloista: voit käydä patikoimassa, laskettelemassa, lumikenkäretkellä, leiriytymässä, tai jopa korkealla ilmoissa kuuma-ilmapallon kyydissä.

Kesäkausi on erinomaista aikaa vierailla kaupungissa, etenkin jos olet musiikinystävä, sillä kauden aikana paikkakunnalla esiintyvät Santa Fen ooppera, tapahtumiin kuuluessa mm. New Mexico Jazz Festival ja Santa Fe Chamber Music Festival.

Ilmaiset Santa Fe Bandstand konsertit ovat osa historiallisen Santa Fe Plaza aukion tapahtumia koko kesän ajan. Voit käydä myös kuuntelemassa ilmaisia ulkoilma-jazz konsertteja piknik-lounaan ääressä Music on the Hill -tapahtumassa.

1) Madrid, NM

Jos haluat nähdä idyllisen taidekylän toimintaa Santa Fen lomailusi aikana, erinomainen kohde tähän tarkoitukseen on Madrid, NM.

Madrid on entinen Ortiz-vuoren kaivostoiminnan keskus, josta tuli ensin asukkaista tyhjentynyt aavekaupunki, ja ajan myötä eläväinen enklaavi yli 40 erilaiselle, ainutlaatuiselle taidegallerialle ja taidekaupalle.

New Mexico Highway 14 moottoritien (joka tunnetaan myös nimellä Turquoise Trail National Scenic Byway) varrella sijaitseva värikäs kylä on suosittu turistinähtävyys.

Ikonista Route 66 moottoritietä läpi Yhdysvaltojen matkaavat moottoripyöräilijät tekevät usein kiertokäynnin tähän pieneen kylään, josta kertoi muun muassa komedian muodossa vuoden 2007 John Travoltan & Tim Allenin elokuva “Wild Hogs – villit karjut”.

Wild Hogsissa esiintyvä, Marisa Tomein filmissä operoima “Maggie’s Diner”, nykyinen matkamuistomyymälä kulisseina toimineen ruokalan sisustuksella, on yksi Madridin päänähtävyyksistä elokuvan suosion myötä.

Muita paikkakunnan kohokohtia ovat Madrid Old Coal Town Museum sekä Mine Shaft Tavern, suosittu paikallinen vapaa-ajan viettopaikka, kuin myös Java Junction kahvila.

2) Pecosin historiallinen kansallispuisto (Pecos National Historical Park)

Jos olet kiinnostunut alueen menneisyydestä, yksi hyvä käyntikohde on Pecosin historiallinen kansallispuisto, noin puolen tunnin ajomatkan päässä itään Santa Festä.

Cicuye Pueblo (“Pecos” espanjaksi) toimi tämän kansallispuiston puitteissa 1100-luvulta aina 1830-luvulle saakka.

Cicuye Pueblo oli tärkeä kaupankäyntipiste Pueblo-kansan ja tasankojen intiaanien välillä.

Voit vierailla puiston vierailijakeskuksessa, jossa tarjolla on mm. opas alueen kävelypolkuihin ja 12-minuutin pituinen johdantovideo alueeseen, ennen noin 1,9 km pituista ympyrän tekevää kävelypolkua, joka vie sinut tämän aikoinaan hohdokkaan pueblon raunioille.

Nähtävyyteen kuuluu mm. kaksi jälleenrakennettua intiaanien uskonnollista kiva-rakennusta, kuin myös Pecos Pueblo Mission Church -kirkon jäänteet.

3) Chimayo

Pieni vuoristokylä Chimayo, joka asutettiin alunperin 1740-luvulla, löytyy High Road Byway moottoritien varrelta.

Kylä tunnetaan kolmesta asiasta: sukupolvelta toiselle periytyneestä kudontataidoistaan, chilipippurireistaan (New Mexicon osavaltion virallinen kasvis), sekä paikkakunnan kirkosta, Santuario de Chimayosta.

Pyhäkkö rakennettiin vuonna 1813, johtuen tuolloin tapahtuneesta ihmeestä, jonka sanotaan toteutuneen juuri kirkon kohdalla.

Siten useat kävijät ottavat mukaansa tai ainakin käyvät koskettamassa kirkon alueen “parantavaa” maaperää paikkakunnalla vierailunsa yhteydestä.

Näkemisen arvoinen on lisäksi Santo Nino de Atocha kappeli, jonka Severiano Medina rakennutti vuonna 1856.

Kappeli on täynnä pienenpieniä kenkiä, jotka on jätetty kappelin lasten suojelupyhimykselle tämän parantavien ihmetekojensa vuoksi.

Voit vierailla myös paikkakunnan kaupoissa ja taidegallerioissa, sekä nähdä kudontataiteilijoita työn ääressä Ortega’s, Trujillo’s, ja Centinela Traditional Arts -myymälöissä.

Suosittu paikka lounastaa tai illallistaa Chimayon vierailun aikana on Rancho de Chimayo, joka on ollut avoinna vuodesta 1965. Suosituimman turismikauden aikana sinun kannattaa tehdä etukäteisvaraus ravintolaan.

4) Puye Cliffs -rantakalliot

Puye Cliffs -rantakalliot olivat asuinpaikkoina nykyisten Santa Clara Pueblo ihmisten esi-isille periodilla noin 900 – 1500 jKr.

Nähtävyyteen on olemassa kahdenlaisia kiertokäyntejä, joista yksi menee ylös kallionrinnettä luola-asutusten ohi.

Toinen kiertokäynneistä tutkii etenkin kallioseinämän päällä olevia puitteita ja sen historiallisen pueblon jäänteitä. Voit ottaa myös yhdistelmäkierroksen.

Tutustumiskäynnit luolastoihin ja muinaisjäänteisiin tapahtuvat aina Santa Clara -oppaiden johdolla. Nämä oppaat tuntevat alueen, sen historian, ja alkuperäisasukkaiden kulttuurin erittäin yksityiskohtaisesti.

Huomaa, että näihin tietoihin kuuluu paljon yksityiskohtia, joita ei kerrota ulkopuolisille, joten sinun ei kannata vaatia liian yksityiskohtaisia selityksiäsi kunnioituksesta paikallista kulttuuria kohtaan.

Paikalla järjestetään usein erikoistapahtumia, mukaanlukien Pueblo-tansseja ja ruukuntekotapahtumia, Santa Claran ollessa tunnettu mustien saviruukkujen taiteestaan.

5) Ski Santa Fe laskettelukeskus

Monille ihmiselle tulee shokkina tieto siitä, että Santa Fessä on mahdollista lasketella.

Ski Santa Fe, joka avattiin asiakkaille nimellä Santa Fe Ski Company vuonna 1947, tarjoaa laskettelua kaikentasoisille laskettelijoille.

Laskettelukeskukseen kuuluu kaikkiaan 77 lasketteluväylää, joita palvelee seitsemän kahdenhengen lasketteluhissiä, kaksi kolmenhengen hissiä, sekä yksi neljä henkilöä mahduttava hissi, tarjolla ollessa myös kaksi kuljetinhihnaa aloittelijoiden laskujen yhteydessä.

Ski Santa Fessä on mahdollista lumilautallakin. Mikäli sinulla ei ole mukanasi omia välineitäsi, voit vuokrata välineet keskuksen vuokraamosta, josta löytyy kaikkea aina suksista laskettelumonoihin, keppeihin, ja jopa lumilautoihin saakka.

Keskuksen ravintolamaailma, La Casa Food Court, sisältää monipuolisen valikoiman vaihtoehtoja ateriointiin, sisältäen yli 650 asiakasta mahduttavan ruokailutilan.

6) El Rancho de las Golondrinas

El Rancho de las Golondrinas on elävää historiaa edustava kylä lounaaseen Santa Fen keskustasta, jälleenluoden paikallista elämää sellaisena, kun se oli espanjalaisen koloniaalisen New Mexicon aikakautena.

Kylä oli alunperin “parejo” (leiriytymispiste) historiallisen El Camino Realin, pitkän, Meksikon ja Santa Fen välisen reitin puitteissa.

Muualta tänne tuotuihin rakennuksiin kuuluvat mm. koulutalo, myllyjä, sepänpaja, sekä jälleenluotu Morada (Penitente-kristittyjen kokoustalo).

Suosituimpina turismin kuukausina kylä todella herää eloon erilaisten markkinoiden ja festivaalien muodossa, jossa paikan oppaat ovat pukeutuneina periodiasuihin, jälleenluoden elämää Santa Fessä sellaisena, kuin se oli 1600- ja 1700-lukujen aikana.

El Rancho de las Golondrinas kylässä voit tutustua kehruuseen, kudontaan, leivän leivontaan ornos-uuneissa (ulkoilma-savi- ja muta-uuneissa), sepäntyöhön, viljan jauhamiseen, sekä joukkoon muita historiallisia aktiviteetteja.

Paikkakunnalla kasvatetaan lisäksi perinnesatoja ja perinnekarjaa.

Kylä, jonne on sisäänpääsymaksu, on avoinna turismille keskiviikosta sunnuntaihin klo 10-16, toukokuusta syyskuulle.

7) Bandelier kansallismuistomerkki (Bandelier National Monument)

Bandelier kansallismuistomerkin luona voit matkustaa hetkeksi ajassa taaksepäin, paikalla, jossa on ihmisasumuksen jälkiä vähintään 10 000 vuoden takaa menneisyydestä.

Alueen Tyuonyi Pueblo ja rantakallioiden asumukset olivat nykyisten Cochiti Pueblo -ihmisten esi-isien asuttamia noin vuosina 1400-1500 jKr.

Muita Pueblo-ihmisiä, joilla on esi-isiensä kautta yhteys monumentin yli 13 354 hehtaarin alueeseen ovat San Felipe, San Ildefonso, Santa Clara, Santo Domingo, sekä Zuni -heimot.

Pääkävelyväylä alueen nähtävyyksiin, Main Loop Trail, kiertää Tyuonyi Pueblon raunioiden ja rantakallioasutusten kautta.

Osaan kallioluolista pääsee käymään tikapuita pitkin, ja niihin voi jopa käydä tutustumassa ryömimällä sisältäpäin.

Uskaliaimpia varten kohteessa nähtävyytenä on myös 42,7 metrin korkeudessa Frijolen kanjonin yläpuolella sijaitseva Alcove House, jonne pääsee kiipeämään kolmea puista tikapuuta pitkin.

Puisto on avoinna auringonnoususta auringonlaskuun vuoden ympäri, vaikkakin aukioloajat vaihtelevat hieman kauden mukaan. Kesäkauden läpi paikan tarjoamat sukkulabussit White Rock Visitors Center vierailijakeskukseen kulkevat klo 9-15 välisenä aikana.

8) Georgia O’Keeffe -museo

Georgia O’Keeffe Museum omistaa yhden maailman suurimmista kokoelmista Georgia O’Keeffen tekemiä taideteoksia.

Koska kyseessä on pienikokoinen museo, useimmat näistä teoksista eivät ole näytillä, mutta nähtävillä on aina mielenkiintoinen valikoima kohokohtia taiteilijan tuotannosta.

Museon erikoisnäyttelyt, jotka vaihtuvat fokukseltaan kaksi – neljä kertaa vuodessa, keskittyvät erilaisiin O’Keeffen töiden näkökulmiin.

Joskus hänen töitään verrataan rinta-rinnan muiden taiteilijoiden kanssa, ja ajoittain näyttelyt ovat esitelleet kokonaan muita, samantyylisiä taiteilijoita.

Ennenkuin käyt taidegallerioissa, sinun kannattaa katsoa läpi museon kaksi, yhteensä noin 20 minuutin pituista johdantovideota, joista toinen kertoo taiteilijan elämästä ja toinen hänen omistamistaan taloista.

Museo omistaa ja operoi myös Georgia O’Keeffe Home and Studio tilat Abiquiussa, joka sijaitsee noin tunnin verran luoteeseen Santa Fen keskustasta.

9) Museum Hill

Museum Hill, eli “Camino Lejo”, joka sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä historialliselta Santa Fe Plaza -aukiolta, toimii kotipaikkana neljälle museolle ja Santa Fen kasvitieteelliselle puutarhalle.

Kun käännyt pois Old Santa Fe Trail väylältä, näet Journey’s End Monument -muistomerkin.

Muistomerkin katettu, muulien vetämä ja pioneerien saattama vaunu kunnioittaa tämän historiallisen väylän kautta tehtyjä vaivaalloisia matkoja kohti länttä.

Ensimmäinen vastaantuleva Museum Hill -museo on Espanjalaisen koloniaalisen taiteen museo (Museum of Spanish Colonial Art), joka esittelee perinteisiä taidemuotoja periodilta, jolloin New Mexico oli vielä espanjalainen siirtomaa.

Milner Plaza -aukiolta löydät puolestaan sekä osavaltiomisteisen Museum of Indian Arts and Culture sekä Museum of International Folk Art -museot.

Alueella vierailun yhteydessä voit lounastaa paikan erinomaisessa Museum Hill Cafe ravintolassa. Ruokailupaikkaa vastapäätä sijaitsevat puolestaan vuonna 2013 käyttöönotetut Santa Fen kasvitieteelliset puutarhat.

Kohokohtiin Museum Hillillä kuuluu lisäksi pienikokoinen, yksityinen Wheelwright Museum of the American Indian.

10) Canyon Road

Historiallinen Canyon Road on kotina noin puolelle kaupungin yli 200 erilaiselle taidegallerialle.

Taiteilijat ovat asuneet kadun varrella ainakin myöhäiseltä 1880-luvulta saakka.

Kadun puitteissa on myös ainutlaatuisia putiikkeja ja muutamia ruokailupaikkoja. Kun patikoit katua, sinun kannattaa pistää merkille pueblo ja kadunvarren Territorial-tyylisuunnan arkkitehtuuri.

Perjantai-iltaisin, etenkin suosituimpien turismin kuukausien aikana, kadulla on usein erilaisia gallerioiden näyttelyiden avajaisia.

Paikan tarjoama taide kattaa kaikki tyylisuunnat aina lounais-Amerikan taiteesta nykytaiteeseen saakka, kattaen hyvin myös erilaisia taiteen ilmaisumuotoja.


Canyon Roadin erikoistapahtumiin kuuluvat mm. Paint Out ja Edible Art Tour -tapahtumat, sekä joulun aaton Canyon Road Farolito Walk, jolloin katua valaisevat Farolitos (paperipussissa olevat kynttilät tai muoviset elektroniset vaihtoehdot) sekä luminarias (piñon-puukokot).