Satakunnan museo Pori

Satakunnan museo Pori perustettiin vuonna 1888 Porin suomalaisen seuran toimesta, esitellen yli 80 000:n esineen kokoelman kansatieteellistä, kulttuurihistoriallista, ja arkeologista esineistöä.

Satakunnan museo, joka on Porin kaupungin omistama, sijaitsee vuonna 1973 suunnitellussa rakennuksessa, joka rakennettiin aikanaan vartavasten museokäyttöön.

Maakunnallisena keskusmuseona paikka on toiminut vuodesta 1980, jonka ohella se toimii myös kulttuuriperinnön suojelun asiantuntijana toimialueellaan.

Satakunnan museo Pori

KUVA: Satakunnan museon julkisivua osoitteessa Hallituskatu 11.

Museon kokoelma koostuu kaikkiaan yli 80 000:sta esineestä, tutustuttaen kävijän Satakunnan ja Porin menneisyyteen ja nykyisyyteen erilaisten näyttelyjen avulla.

Kokoelmaan kuuluvat myös taide-, raha- ja mitalikokoelmat, joiden lisäksi museon arkistokokoelmaan kuuluu noin 300 000 valokuvaa, sekä kokoelma kartta- ja rakennuspiirustuksia.

Museon pysyvän näyttelyn, joka on jaettu kolmen kerroksen alueelle, kohokohtia ovat varsinkin Ulvilan keskiaikainen rahakätkö, Pekkalan maakauppa, sekä vuorineuvos F.A. Juséliuksen kodin huoneet.

Näistä Ulvilan rahakätkö on suurin keskiaikainen aarrelöytö nykyisen Suomen alueella, ja koostuu kaikkiaan 1474:stä hopearahasta, yhdestätoista eri rahatyypistä.


Pysyvän näyttelyn ohella tarjolla on myös vaihtuvia näyttelyitä, yleisöluentoja, työpajoja, ja kesäleirejä.