Schleissheimin palatsi Munchen

Schleissheimin palatsi Munchen on kolmen palatsin ja barokkipuutarhan kompleksi, joka historiallisesti toimi Baijerin hallitsijoiden kesäpalatsi-alueena.

Schleissheimin palatsi alue sai alkunsa Baijerin herttua Wilhelm V:nen aikana (1548-1626).

Wilhelm oli hallitsijana syrjäänvetäytyvä, ja antoi hallinnan vuonna 1598 pojalleen Maksimilianille, voidakseen keskittyä uskonnolliseen meditaatioon Schleisheimin alueella.

Ensimmäiset rakennukset Schleissheimin kompleksin alueelle tehtiin vuosina 1598-1600, joihin kuuluivat uskonnollinen erakkomaja ja metsäkappeleita, jotka heijastelevat rakennuksina Wilhelmin luonteenpiirteitä.

New Schleissheim palace Munich Germany

KUVA: Kolmesta kompleksin palatsista kuvan barokkityylinen Uusi Schleissheimin palatsi (rakennettu vuosina 1701-1704) on isoin ja näyttävin, sijaiten Lustheimin ja Vanhan Schleissheimin palatsin välissä.

New Schleissheim palace wing Munich Germany

KUVA: Barokkityyliseen uuteen Schleissheimin palatsiin kuuluu rakennuksen sivuilla olevat siivet, joiden itäisellä, puutarhan puolella, löytyy siihen vuonna 1763 rakennukseen lisätyt, Ignaz Güntherin suunnittelemat vertauskuvalliset patsaat.

New Schleissheim palace statue Munich Germany

KUVA: Monet uuden Schleissheimin palatsin siipien patsaista on puettu kuin karnevaalia varten, joka viittaa Munchenin historiallisiin Fasching festivaaleihin, joita juhlitaan usein maskien kera, samaan tapaan kuin Venetsiassa tehdään Carnevalen aikana.

New Schleissheim palace door Munich Germany

KUVA: Uusi palatsi tarjoaa useita hienoja barokkityylisiä yksityiskohtia, joista kuvasse sen Corps de Logis (en.wikipedia.org/wiki/Corps_de_logis) osan sisäänkäynnin ovi vanhaa Schleissheimin palatsia vastapäätä.

Schleissheim palace gardens Munich Germany

KUVA: Kuva palatsikompleksin suureen barokkipuutarhaan, joka on yksi harvoista jäljelläolevista barokkipuutarhoista Saksassa, ja koostuu muodollisista puutarhoista, kanaalista, patsaista ja suihkulähteistä, sekä puistoalueesta.

Old Schleissheim palace Munich Germany

KUVA: Palatsikompleksin ensimmäinen osa oli kuvan vanha Schleissheimin palatsi, joka sai nykyisen muotonsa vuosina 1617-1623, ja sen rakennuksista löytyy kaksi näyttelyä: toinen uskonnollisen kulttuurin historiasta, ja toinen Prussian historiasta.

Lustheim palace Munich Germany

KUVA: Kolmas palatsi kompleksissa on kuvan Lustheimin palatsi, joka alunperin rakennettiin puutarha huvilaksi italialaiseen tyyliin hallitsija Maksimilian II Emanuelia varten vuosina 1684-1688.

Schleissheim palace canal Munich Germany

KUVA: Lustheimin palatsin ja Uuden Schleissheimin palatsin väliseltä puisto-osuudelta löytyy myös kuvan Mittelkanal keskikanaali, jota reunustavat useat penkit ja kävelyreitti palatsien välillä.

Myös Wilhelmin poika, Maksimilian I (vallassa 1598-1651), kiinnostui alueesta, ja hänen toimestaan alueelle rakennettiin vuonna 1617 Heinrich Schön vanhemman suunnittelema Vanha Schleissheimin palatsi.

Vanha palatsi on nykyisin yksi parhaista jäljelläolevista esimerkeistä maalaispalatseista jotka on tehty Venetsialaiseen huvilatyyliin.

Seuraava Schleissheimin palatsi Munchen kompleksia laajentanut hallitsija oli vaaliruhtinas Maksimilian Emanuel vuosina 1680-1726.

Hänen vallassaoloaikanaan rakennettiin ensin Lustheimin palatsi vuosina 1684-1688, ja rakennuksen yksi tunnetuimmista kohokohdista olivat Alppien pohjoispuolen ensimmäiset ei-uskonnolliseen rakennukseen tehdyt laajat seinäfreskot, aloittaen tässä suhteessa uuden aikakauden.

Monumentaalinen Uusi Schleissheimin palatsi puolestaan rakennettiin 1701-1704, ja se on yksi hienoimista Eurooppalaisista virallisista residenssi-palatseista.

Uusi palatsi tunnetaan varsinkin upeista sisätiloistaan, joihin kuuluvat laajat Etelä-Saksan tyyliin tehdyt seinäfreskot, kohokuviotyöt, veistetyt paneliteokset, ja periodihuonekalustot eritoten festivaalihuoneissa ja valtiohuoneissa.

Sisätiloista löytyy myös useiden huoneiden kokoinen galleria barokkimaalauksia, jotka ovat Baijerin osavaltion kuvakokoelmasta peräisin. Mukana on töitä mm. taiteilijoilta kuten Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Carlo Saraceni, Joachim von Sandrart, Johann Heinrich Schönfeld, Jose Antolinez ja Jusepe de Ribera.

Schleissheimin puisto, joka sijoittuu uuden palatsin ja Lustheimin palatsin väliin, on yksi tärkeimmistä barokkipuutarhoista Euroopassa.

Sen suunnittelussa käytettiin alunperin hollantilaista puutarhan suunnittelua pohjana, mutta puutarhaa laajensi puistomaiseksi ranskalaiseen barokki-tyyliin suihkulähteineen Dominique Gerard, ja useimmat yksityiskohdat puutarhassa ovat säilyneet rakentamisestaan muuttumattomana.

Voit tutustua Schleissheimin palatsi Munchen alueen tarjontaan paikan virallisten nettisivujen kautta, osoitteessa www.schloesser-schleissheim.de.


Pääset palatsialueelle, joka sijaitsee noin 13 km Munchenin keskustasta, esimerkiksi S-bahn junareittiä S1 pitkin, jäämällä pois “Oberschleißheim” pysäkillä, josta on lyhyt, viitoitettu kävelymatka palatsialueelle.