Schönbrunnin palatsi Wien rakennustyöt aloitettiin keisari Leopold I:sen toimesta vuonna 1695, ja sen puistomainen puutarha-alue sisältää mm. eläintarhan.
Schönbrunnin palatsi Wien rakennustyöt aloitettiin keisari Leopold I:sen toimesta vuonna 1695, ja sen puistomainen ranskalainen puutarha sisältää mm. eläintarhan.
Palatsin rakentamista laajensi nykyisiin mittoihin Itävallan kansan ihailema hallitsija Maria Theresia vuosina 1744-1749, jolloin se tuli myös maan hallitsijoiden suosimaksi asuinpaikaksi Hofburgin palatsin ohella.
KUVA: Näkymä Schönbrunnin palatsin sisäänkäyntiin kuvattuna palatsialueen edestä menevältä Schönbrunner Schlossstrasselta.
KUVA: Schonbrunnin palatsin etupuolen majesteetillinen aukio, jolta voit ottaa vaikkapa historiallisen hevosvaunu-ajelun läpi tärkeimpien palatsin nähtävyyksien. Kuuluisa imperiaalinen vaunu-kokoelma museo sijaitsee erillisessä palatsin rakennuksessa, kuvasta oikealle.
KUVA: Palatsin ranskalaisten, muodollisten puutarhojen puoli, kuvattuna palatsin takana olevalta kukkulalta.
KUVA: Näkymä palatsilta kohti edellisen kuvan kuvauspaikan kukkulaa. Kukkulan päällä oleva rakennus on Glorietta-paviljonki, joka lisättiin hallitsija Maria Theresian aikaan palatsi alueeseen.
KUVA: Glorietta paviljonki rakennus lähikuvassa. Rakennus sisältää kahvilan, ja jos otat ikkunapaikan, sinulla on puiston parhaat näkymät palatsiin. Kuvassa oikeassa reunassa näkyvä pienois-juna-ajelu (“der Schönbrunner”) on hevosvaljakkokyydin ohella toinen tapa säästää jalkoja puistossa.
KUVA: Palatsin puutarha sisältää lukemattomia yksityiskohtia, kuten kymmeniä upeita patsaita, suihkulähteitä, ja muodollisia puutarhoja tehtynä englantilaiseen ja ranskalaiseen tyyliin, joiden tutkimiseen menee helposti koko päivä, alueen koon takia.
KUVA: Schönbrunnin palatsin ja Glorietta paviljongin välissä on kohokohtana kuvan valtavan kokoinen Neptunus suihkulähde.
KUVA: Puutarha-alue sisältää myös erittäin kauniin Palmutalo-rakennuksen, jossa on kasvitieteellinen kokoelma trooppisia kasveja.
KUVA: Puistomainen puutarha on suosittua aluetta paikallisten keskuudessa esimerkiksi ulkoiluun perheen kanssa, lenkkeilyyn, ja virkistymiseen kauniiden patsaiden ääressä, sillä tarjolla on penkkejä istumiseen ja näkymien ihailemiseen kautta koko palatsin alueen.
Rakennus on näytellyt keskeistä roolia historian mittaan, ja mm. Napoleon piti päämajaansa palatsissa vuosina 1805, 1806, ja 1809, ja Wienin Kongressi tanssi sen halleissa vuosina 1814/1815.
Viimeinen Itävallan keisari, Karl I, luopui kruunustaan juuri Schönbrunnin palatsissa vuonna 1918, päättäen Habsburgien 600-vuotisen monarkian kauden Itävallassa.
Palatsirakennuksen kohokohtiin kuuluvat mm. sen Suuri Galleria, Pyöreä Kiinalaishuone, sekä Vieux Laque ja Marie Antoinette huoneet. Palatsin teatterirakennus upeine Rococo sisustuksineen oli vakio-esiintymislava mm. Mozartille ja Haydnille.
Palatsin puutarha on yksi Euroopan hienoimpia, tarjoten Ranskalaiseen tyyliin tehdyt trimmatut puut, kukkamatot, sekä majesteetilliset nurmikot suihkulähteineen. Puutarhasta löytyy useita upeita rakennuksia, kuten Palmutalo vuodelta 1883, “Gloriette” vuodelta 1775, sekä Schönbrunnin eläintarhan rakennukset vuodelta 1752.
Schönbrunnin parhaimpiin puoliin kuuluu myös sen Wagenburg osio, josta löytyy kuljetusvaunu kokoelma, jonka helmi on kultainen Wienin hovin hevosvaunu.