Seattlen nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Washingtonin osavaltion Seattlen kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Seattle Aquarium, Mount Rainierin kansallispuisto, sekä Safeco Field.

Kahden merkittävän vuoristojonon välissä ja Puget-salmen rannalla sijaitseva Seattle on aito ihmemaa vapaa-ajan viettoon ulkoilmassa.

Seattle Washington Yhdysvallat.

Kaiken tämän luonnon keskellä Seattle on kuitenkin myös fiksu ja sofistikoitunut kohde, joka tunnetaan yhtä hyvin teknologia-yrityksistään ja lentokoneteollisuudestaan kuin paikallisesta lohesta sekä isojalan havainnoista.

Paikalliset mahdollisuudet aktiiviloman viettoon tarjoavat monipuolisesti mahdollisuuksia erilaisiin harrastuksiin ja urheilulajien seuraamiseen ulkotiloissa sekä sisätiloissa.

Seattlen linkit merelliseen elämään ja kulttuuriin tulevat esille monien nähtävyyksien, kuten Seattlen meriakvaarion (Seattle Aquarium), yhteydessä.

Voit tutustua kaupungin merelliseen elämään myös menemällä itse vesille, vaikkapa vuokraamalle merikajakin tai tekemällä satamakierroksen Washington State Ferry -lauttajärjestelmässä.

Seattlesta löytyy runsaasti vedenranta- ja metsäpuistoja, joissa voit käydä ihailemassa seudun luonnon kauneutta, huipentumana Mount Rainierin kansallispuisto, jossa pääset mm. tutustumaan lähietäisyydeltä Rainier-vuoren huippuun, patikoimaan, leiriytymään, sekä ruokailemaan piknik-aterioita.

Ballardin Chittenhamin kanavasulut, jonka kautta laivat matkaavat Pugetin salmelta järville Lake Washington ja Lake Union, edustaa hyvin Seattlen riippuvuutta vesistöistään, ja paikan päällä saa lisätietoja myös alueen lohikannan suojelutöistä.

Oma lukunsa kaupungin nähtävyyksissä ovat Seattlen museot, joiden avulla oppii lisää niin ilmailun, historian, teollisuuden, taiteiden, kuin tieteidenkin aloista.

Pop-kulttuuri kaikissa muodoissaan tulee parrasvaloihin Seattlen Frank O. Gehryn suunnittelemassa, 13 000 m2 kokoisessa Museum of Pop Culture (MoPOP) museossa.

1) Woodland Park Zoo -eläintarha


26 hehtaarin kokoinen Woodland Park Zoo -eläintarha sijaitsee keskellä Seattlea, sisältäen yli 1000 eläintä ja 290 eläinlajia, jotka houkuttelevat paikalle vuosittain yli miljoona kävijää.

Viheriäät, metsämäiset eläinten elinympäristöt on rakennettu jäljittelemään luonnonmukaisia olosuhteita ja villiä luontoa.

Lasten suosima osio kokonaisuudessa on “Bug World”, jossa esitellään eläviä karmaisevia ötököitä, mukana kummitussirkkoja, kovakuoriaisia, ja muurahaisia.

Muita suosittuja eläintarhan sektioita ovat mm. elefanttien metsä, Afrikan savanni, lumileopardit, sekä jaguaarit.

Woodland Park Zoo on erinomainen käyntikohde sateelle alttiissa Seattlessa, sillä sen puitteissa on useita sisätiloissa olevia näyttelyitä ja sateelta suojaisia eläinten katselupaikkoja.

Piknikit ovat suosittu tapa ruokailla eläintarhassa käynnin yhteydessä, mutta voit käyttää myös paikan sisältämiä kahviloita ja ruokakioskeja.

2) Northwest Trek villieläinpuisto (Northwest Trek Wildlife Park)

Northwest Trek villieläinpuiston perusti 1970-luvulla eläkkeelle jäänyt tacomalainen lastenlääkäri vaimoineen, lahjoittaen 289 hehtaaria maata puiston käyttöön, joka toimii nykyään kotina yli 200 eri lajille paikallista villieläimistöä.

Puistossa asuviin eläinlajeihin kuuluvat tunturipöllöt, amerikansaukot, valkopäämerikotkat, ilvekset, harmaasudet, puumat, harmaakarhut, mustakarhut, sekä punailvekset.

Hyvänä päivänä voit nähdä kaikkien näiden lajien edustajia ja monia muita puiston läpi kulkevan, 50-minuuttia kestävän mutkaisen rautiovaunu-matkan aikana.

Seikkailunhaluisemmille puistonkävijöille tarjolla on yhteensä 8 km verran tämän koskemattoman puiston läpi kulkevia polkuja.

Villieläinpuiston Cheney Discovery Center on paikka, jossa tarjolla on koulutusmateriaalia liittyen puiston luontoon ja eläimistöön, Fir Bough Cafen ollessa puiston viihtyisä välipaloja myyvä kahvila.

3) Washington State Ferries – Washingtonin osavaltion lauttapalvelut

Washington State Ferry -lauttapalveluiden järjestelmä sisältää koko Yhdysvaltain suurimman lauttavalikoiman, kaikkiaan 22 alusta.

Auton ajaminen lautan kannelle aloittaa matkan, joka on monille olennainen Luoteis-Amerikan kulttuurillinen kokemus.

Kun hyppäät pois autosta, tarjolla on runsaasti informatiivisia kylttejä, jotka auttavat sinua liikkumaan eri laivan osien välillä.

Voit esimerkiksi lauttamatkan aikana ottaa kupin kuumaa kahvia tai kuumaa suklaata, tai käydä avoimella matkustajakannella seuraamassa ohikulkevia lahti-, vuoristo-, ja saaristonäkymiä.

Voit käyttää lauttaverkostoa useisiin erilaisiin päiväretkiin Puget-salmen puitteissa, esimerkiksi Seattlen päälauttaterminaalilta reittinä Seattle-Bainbridge Island-Edmonds, tai reittinä Fauntleroy-Vashon Island-Edmonds.

Lautoista suurikokoisimmat matkustavat Seattlen ja Bainbridgen välistä reittiä. Bainbridge Island on saari, josta löytyy yhdistelmä maalaisviehättävyyttä ja sofistikoituja oheispalveluita.

4) Seattle Aquarium -meriakvaario

Monille Seattle Aquarium -meriakvaarion kohokohta ovat sen sisältämät suloiset saukot.

Nämä ystävällisen näköiset, pörröiset veijarit ovat niin söpöjä, mitä ikinä ne ovatkaan tekemässä, että niiden tilavan aitauksen luona on aina suuria ryhmiä ihailemassa tapahtumia.

Tämä on totta etenkin ruokkimisaikaan, kun nämä viiksikkäät hahmot tuovat parhaat puolensa esille saadakseen tuoretta kalaa.

Vaikka saukot ovat jo itsessään pääsymaksun arvoinen kokemus, paikka sisältää paljon muutakin nähtävää.

Kohokohtien suhteen päänähtävyys on vedenalainen kupoli, joka vie vierailijat aaltojen alle, laittaen heidät kasvotusten erilaisten Tyynen valtameren merenelävien kanssa, mukaanlukien jättiläismustekalat, jotka elävät meren pimeissä syvänteissä.

Yksikään meriakvaario ei olisi täydellinen ilman koulutuksellista elementtiä, ja täällä tähän puoleen kuuluvat mm. merenelävien kosketusaltaat lapsille sekä opetusmateriaalit lohikalojen elämänsyklistä.

5) Museum of History and Industry (MOHAI)

Seattlen historian ja teollisuuden museo (Museum of History and Industry (MOHAI)) on Washingtonin osavaltion suurin yksityisomisteinen kulttuuriperintömuseo, joka on omistettu kaupungin, Puget Sound -alueen, ja koko Yhdysvaltojen monipuolisesta historiasta kertomiseen ja sen säilyttämiseen.

Mikäli luokittelet historialliset valokuvat ja esineet taiteeksi, MOHAI:n pysyvä näyttely “Essential Seattle” on olennainen käyntikohde Seattlen taidekierroksella, sekä valokuvaustaiteelliselta että historialliselta näkökulmalta katsottuna.

Museo on hauska ja informatiivinen tapa oppia lisää Seattlesta, näyttelyiden dokumentoiden kaupungin historiaa siitä asti, kun kapteeni George Vancouverin alus seilasi Elliott Bay -lahdelle vuonna 1792, nykyaikaan saakka, vieden kävijät läpi niiden merkittävien tapahtumien, jotka muokkasivat paikkakunnasta nykyisen modernin versionsa, fokuksena etenkin alueen ihmiset ja yksittäiset persoonat, jotka auttoivat muovaamaan tätä ainutlaatuista seutua.

6) Pike Place Market

Pike Place Market Seattle Yhdysvallat.

Pike Place markkinapaikasta tekevät elämyksellisen, päätäpyörryttävän kokemuksen paikan tarjoamat näkymät, tuoksut, sekä äänimaailma.

Lähellä pääsisäänkäyntiä olevat kalakauppiaat houkuttelevat asiakkaita luokseen äänekkäällä kaupustelullaan ja taitavilla lohenheittely-tempuillaan, tuoreen kalaruoan tuoksun täyttäessä ilman.

Tätä kokemusta tasapainottavat rivit kirkkaan värikkäitä kukkakojuja, joista tulee miellyttäviä, parfyymimaisia tuoksuja ohikulkijoiden iloksi.

Käytävien varrella on runsaasti tuoreita maatiloilta tuotuja ruokatuotteita, paikallisten käsityöläisten esitellessä ja myydessä alueelle ominaisia teoksiaan.

Tähän monikerroksiseen markkinapaikkaan kuuluu lisäksi ravintoloita, panimo, sekä erikoiskauppoja, myyden kaikkea aina antiikeista ajankohtaisiin elokuviin liittyviin fanituotteisiin saakka.

Paikkaa pyörittävä Market Foundation organisaatio tarjoaa markkinapaikkaan hauskoja ja informatiivisia opastettuja kierroksia keskiviikosta lauantaihin, kierroksien aloituspaikan ollessa Market Heritage Center (1531 Western Avenue).

7) Golden Gardens -puisto

Golden Gardens -puisto, joka sijaitsee länteen Seattlen Ballardin kaupunginosasta, on yksi alueen vähemmän tunnetuista mutta parhaista nähtävyyksistä.

Puget Sound -lahdella sijaitseva Golden Gardens on suosittu julkinen puisto, jolta on poikkeukselliset näkymät merelle sekä läheisille Olympic Mountains -vuorille.

Puistoon kuuluu suoseutuja, rantoja, kävelypolkuja, kuin myös piknik-paikkoja sekä leikkipuistoja. Lisäksi Golden Gardensin halki kulkee BNSF Scenic Subdivision rautatielinja.

Golden Gardens sisältää upeita näkymiä karun rannikon alueella, kävelyreittejä läpi metsäpolkujen, auringonottoa hiekkaisilla rannoilla, ja kalastusta laitureilta.

Kesäkuukausina puiston rannat ja rantalentopallokentät täyttyvät ihmisistä, vedet uimareista, liitolainelautailijoista, melojista, purjehtijoista, sekä muista mertarakastavista vierailijoista.

Puiston pohjoisimmassa osassa on koirapuisto, jossa voit pitää koiria vapaana ilman hihnaa.

8) Mount Rainierin kansallispuisto (Mount Rainier National Park)


Mount Rainier on nukkuva tulivuori ja yksi voimakkaimmin lumenpeitossa oleva yhdysvaltalainen vuori Alaskan ulkopuolella.

4394 metrin korkuisena vuorena Mount Rainier on Manner-Yhdysvaltain viidenneksi korkein vuorenhuippu.

Johtuen sen pohjoisesta sijainnista, jäätiköistä, ja äärimmäisistä sääolosuhteista, Washingtonin osavaltion päävuori on useiden vuoria kiipeävien ryhmien harjoittelupaikka, osana harjoittelua kohti maailman haastavimpia nousuja.

Lämpiminä kuukausina useat kiipeilijät käyttävät harjoitteluun vuoren vähemmän vaativia reittejä, tarjolla ollessa vuoden läpi monipuolisesti erilaisia aktiviteetteja extreme-urheilijoista lomaileville perheille saakka.

Mount Rainierin kansallispuistoon kuuluu satojen kilometrien edestä kävelypolkuja läpi tiheiden metsien, ohi tyynien järvien ja vaahtoavien vesiputousten.

Yksi suosituimmista näköala-kävelyreiteistä on nimeltään “Wonderland Trail”, joka kiertää koko puiston.

Voit valita myös erilaisista lyhyistä päiväretkireiteistä puistoon, patikoiden kesäisin ja lumikengillä tai murtomaahiihtäen talvikuukausina.

Yöpymistä varten puistossa on historiallinen majatalo Paradisessa, jonka yhteydessä sijaitseva vierailijakeskus tarjoaa kävijöille aterioita ja materiaalia puiston historiaan liittyen.

9) Safeco Field – Seattle Mariners


Siitä saakka kun stadion otettiin käyttöön vuonna 1999, Safeco Field on ollut kotikenttänä MLB baseball-ammattilaissarjan paikallisjoukkueelle Seattle Marinersille.

Fanien, MLB:n pelaajien, ja kansallisen median mukaan Safeco Field on yksi koko maan parhaista baseballstadioneista, toimien kauniissa kaupunkimaastossa, tarjoten erinomaiset näkymät kentälle lehtereiltä.

Kun käyt seuraamassa Marinersin peliä lomasi aikana, sinun kannattaa käydä kokeilemassa stadionin sisältämät ravintolat ja baarit, jotka ovat saaneet maineen vuosien varrella erinomaisesta ruoka- ja oluttarjonnastaan.

10) 5th Avenue Theatre

Seattlen 5th Avenue Theatre on yksi Yhdysvaltojen johtavista musikaaliteattereista, joka tunnetaan sen uusista tuotannoistaan.

Vuodesta 2002 saakka 5th Avenue Theatre on tuottanut lukuisia uusia musikaaleja, joista ainakin yhdeksän, mukaanlukien Disneyn “Aladdin”, on otettu mukaan New York Cityn Broadwayn tarjontaan, josta ne ovat nousseet maailmanmaineeseen.

Musikaaliseurueen tuotanto kattaa niin modernit tuotannot kuin Broadwayn kultakauden tyyliset musikaalitkin.


Vaikka show-ohjelmat ovat sensaatiomaisia, vuonna 1926 valmistunut teatterirakennus on jo itsessään näkemisen arvoinen kokemus, kiitos sen kiinalais-teemaisen designin.