Sedonan nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Arizonan osavaltion Sedonan kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Slide Rock State Park, Chapel of the Holy Cross, sekä Verde Canyon Railroad.

Sedona on tunnettu maailmanlaajuisesti etenkin sen värikkäistä, surrealistisen oloisista punaisten kallioiden muodostelmistaan, joihin voit käydä tutustumassa mm. Jeep-kiertokäynneillä tai patikoimalla niiden luokse.

Sedona Arizona Yhdysvallat.

Punaisten kallioiden suhteen paikallisesti puhutaan varsinkin viidestä alueesta, joilla niiden sanotaan omaavan suuremman sähköisen ja magneettisen energiakentän, tuoden paikalla kävijöiden keskuuteen rauhoittavan ja euforisen olotilan.

Nähtävyyksiin kuuluvat myös Sinagua-ihmisten vuosina 1100-1400 jälkeensä jättämät kivirakennusten rauniot ja kalliomaalaukset, jotka osoittavat että vuonna 1876 kaupungin perustaneet eurooppalaiset uudisasukkaat eivät olleet läheskään ensimmäisiä paikkakuntaa asuttaneita ihmisiä.

Sedona tarjoaa myös monenlaista shoppailtavaa paikallisissa putiikeissa ja taidegallerioissa, kun taas kalastajat tulevat alueelle pidemmältäkin kokeilemaan onneaan haastavissa Oak Creekin taimenvesissä.

1) Tuzigootin kansallismuistomerkki (Tuzigoot National Monument)

Tuzigoot National Monument Sedona Arizona Yhdysvallat.

Sinagua-intiaanien Tuzigoot pueblo oli asutettuna tämän heimon kultakauden puitteissa, noin 1100-luvulta 1300-luvulle saakka.

Alunperin parhaimmillaan kolmen kerroksen korkeudelle noussut ja yli 110 huonetta sisältänyt kylä piti sisällään noin 150 ihmistä.

Nykyään suuri osa kylästä on raunioina, poikkeuksena jälleenrakennetut huoneet museokäyttöä varten.

Raunioisesta kunnosta huolimatta paikka antaa mielenkiintoisen näkökulman Arizonan menneisiin kulttuureihin, tarjoten lisäksi upeat näkymät joka ilmansuuntaan, kiitos kylän sijainnista kukkulan laella.

Kokonaisuuteen kuuluu muutama seutua kiertävä kävelypolku sekä vierailijakeskus, jossa on nähtävissä esiin kaivettuja esineitä paikan historiallisesta asutuksesta.

2) Sedonan perinnemuseo (Sedona Heritage Museum)

Sedonan perinnemuseo, joka on rakennettu yhden Sedonan varhaisen asukasperheen kotirakennukseen ja tontille, esittelee kaupungin pioneereinä toimineiden uudisasukkaiden elämää ja toimintaa.

Walter ja Ruth Jordanin kotitalon huoneet ovat omistettuina kertomaan tuon aikakauden kotielämästä, cowboy-kulttuurista, sekä myös paikallisesta elokuvateollisuudesta, etenkin liittyen Western-filmien kultakauteen.

Museon tontilla on lisäksi omena- ja persikkahedelmätarhoja, maataloudellisia työkaluja, sekä idyllinen navetta.

Perinnemuseon museomyymälä kauppa omalta osaltaan tavaroita liittyen maatilaan ja sen ajankohtaisiin näyttelyihin.

3) Slide Rock osavaltiopuisto (Slide Rock State Park)

Kun Arizonan kesä alkaa paistaa seudun aavikolle, paikalliset ja turistit tekevät pyhiinvaelluksia tälle kehoa ja sielua virkistävälle osavaltiopuistolle.

Puisto sijaitsee entisen pientilan ja hedelmätarhan puitteissa, tarjoten pääsyn Oak Creek -purolle sekä mahtavalle, yli 9 metriä korkealle vesiputoukselle.

Monet vierailijat käyttävät hyväkseen molempia rantoja joesta, ottaen aurinkoa sen varrella ja viilentyen välilllä puron viileissä vesissä.

Paikan mielenkiintoa lisäävät lähistöllä sijaitsevat patikointipolut, ja kävijät usein tuovat mukanaan myös piknik-tarvikkeita idyllisen lounashetken viettoa varten.

4) Red Rock osavaltiopuisto (Red Rock State Park)

Aikoinaan osana yksityistä karjatilaa ollut, 115 hehtaarin kokoinen Red Rock osavaltiopuisto on maisemiltaan yksi seudun hienoimpia, kiitos etenkin sen henkeäsalpaavan kauniiden kalliomuodostelmien sekä Oak Creek -puron läsnäolon.

Vierailijoita johdattaa puiston kauneimpien kohtien läpi 8 km kokoinen polkuverkosto, puistonvartijoiden tarjotessa oheispalveluina erilaisia informatiivisia kiertokäyntejä ja koulutustilaisuuksia.

Oheispalveluina kävijöitä varten puistossa, joka on mm. harrastelijavalokuvaajien suosima kohde Sedonassa, löytyy paikkoja piknik-ruokailuun luonnossa sekä käymälöitä.

5) Palatki -rauniot (Palatki Ruins)

Ihmiset asuttivat tätä seutua Arizonasta niinkin kauan sitten kuin noin 6000 vuotta takaperin, ja useat eri heimot ovat pitäneet aluetta omanaan vuosisatojen varrella.

Näiden heimojen ajoista ja kulttuureista on jäljellä jäänteitä kallioiden asutuksissa ja läheisten kalliotaiteen muodossa, joissa nähtävillä on kuvaavia, mineraalijauheiden avulla luotuja symboleja.

Monet varhaisista seutua asuttaineista heimoista ovat tuntemattomia. Tunnettuihin kuuluvat puolestaan Eteläiset Sinaguat (jotka rakensivat kallionkielekkeen kylän), Yavapait, sekä Apache-intiaanit.

Näihin jäänteisiin, joissa “palatki” tarkoittaa Hopi-intiaanien kielellä “punainen talo”, pääsee käymään lyhyen patikointiretken muodossa, ja tarjolla on myös pienikokoinen vierailijakeskus.

6) Oak Creek -kanjoni (Oak Creek Canyon)

Vaikka Grand Canyon on tunnetumpi samanlaisista Arizonan nähtävyyksistä, Oak Creek Canyon on erinomainen nähtävyys maisemiltaan ja aktiviteetti-vaihtoehdoiltaan.

Tämä kaunis, 25,7 km pitkä geologinen muodostelma tunnetaan sen sisältämistä punaisen, keltaisen, ja valkoisen värisistä kalliomuodostelmistaan, kuin myös runsaasta kasvillisuudestaan ja villieläimistöstään.

Kävijät tulevat paikalle kokemaan luonnonkauneuden lumoavuuden, patikoimaan kanjonin kävelypoluilla, sekä kalastamaan alueen kalarikkaissa vesissä (kalastamiseen vaaditaan lupa).

Seudulla on lisäksi leiriytymispaikkoja ja kohtia piknik-ruokailuhetken pitoon.

7) Bell Rock

Bell Rock on kalliomuodostelma, jonka nimi (suomeksi “kellokallio”) on sovelias sen kirkonkellomaisen muodon huomioiden.

Voit halutessasi käydä kapuamassa kallion rinteitä. Alempana käynti on melko vaivatonta, mutta kun lähestyt huippua, kiipeämisestä tulee huomattavasti vaivaalloisempaa.

Muutoin voit pelkästään nauttia tämän muodostelman luonnonkauneudesta hyvin kauempaakin.

Kalliolla on maine yhtenä Sedonan mystisen energian lähteenä, paikkana, jossa henkiset, yliluonnolliset, ja maalliset voimat yhdistyvät.

8) Verde Canyon rautatie (Verde Canyon Railroad)

Puolentunnin ajomatkan päässä Sedonasta sijaitseva Verde Canyon rautatie tarjoaa maisemia täynnä olevia kiertokäyntejä läpi Verde Canyon -kanjonin, reittiä, jota pääsee kulkemaan vain tarjolla olevan junamatkan avulla.

Neljä tuntia kestävä menopaluu kiertokäynti Perkinsvilleen ja takaisin sisältää uskomattoman hienoja näkymiä seudun kalliomuodostelmiin, Verde-joelle, paikalliseen villieläimistöön, ja amerikanintiaanien asutusten raunioihin.

Junamatkan aikana pääset lisäksi kuulemaan junan oppaiden kertomia tarinoita, kommentaareja näkymistä, sekä ympäristöön ja matkaan liittyvää musiikkia.

Vuoden mittaan tarjolla on myös teemallisia ja kausikohtaisia erikoismatkoja.

9) Montezuma-linnan kansallinen muistomerkki (Montezuma Castle National Monument)

Enemmänkin asuintaloa kuin linnaa muistuttava Montezuma-linna on kallio-asutus, jonka Sinagua-heimolaiset rakensivat noin 700 vuotta sitten.

Kompleksi, jonka alkuperä yhdistetään usein väärin atsteekkeihin (mistä paikan nimikin on johdettu), on viiden kerroksen korkuinen, sisältäen yhteensä 20 huonetta.

Vaikka rakenteeseen itseensä ei pääse käymään, vierailijat voivat ihailla paikkaa alhaalta käsin, sekä tutustua nähtävyyden taustoihin paikan vierailijakeskuksessa.

Montezuma-linnasta noin 17,7 km päässä on Montezuma’s Well, maavajoama, joka toimi vedenlähteenä alkuperäisasukkaille.

10) Chapel of the Holy Cross

Pyhän ristin kappeli, eli Chapel of the Holy Cross, on kuvanveistäjä Marguerite Brunswig Stauden suunnittelema upea kappeli, nykyaikainen vaikutelma arkkitehtuurista ja henkisyydestä, joka sijaitsee hieman Sedonan ulkopuolella kahden punaisen kalliokummun välissä.

Vuonna 1932 suunniteltu kappeli, joka valmistui vasta vuonna 1957, erottuu edukseen myös sen sisältämän yli 27 metrisen ristin ansiosta.


Nähtävyys on ideaali kohde hetken meditaatioon ja näkymien ihailulle ympäröivään maisemaan.