Shanghai nähtävyydet

Shanghai nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat Oriental Pearl torni, Bund, Nanjing Road ostoskatu, Shanghai Museo, sekä Xintiandi elämäntyylikeskus.

Oriental Pearl torni on yksi modernin Shanghain merkittävimmistä maamerkeistä ja symboloi kaupunkia samaan tapaan kuin vaikkapa Eiffel torni symboloi Pariisia.

Se on muodostunut myös yhdeksi tärkeimmistä kaupungin nähtävyyksistä, ja noin 3 miljoonaa ihmistä vierailee tornissa vuosittain.

Torni, joka valmistui vuonna 1995, on 468 metrin korkeudellaan maailman kolmanneksi korkein.

Oriental Pearlissa on yhteensä 15 näkäalatasoa, joista korkein (Avaruus moduuli -nimellä tunnettu) on 350 metrin korkeudessa. Tornista löytyy myös pyörivä ravintola 267 metrin korkeudesta, näyttelytilaa, ostoskeskus, sekä 20-huoneen kokoinen hotelli nimeltään Space Hotel.

Bund, joka sijaitsee Oriental Pearl tornia vastapäätä, on historiallinen alue Huangpu kaupunginosassa Shanghaita, keskittyen Zhongshan Road kadulle.

Shanghai Bund pitää sisällään tusinoittain historiallisia rakennuksia aivan Huangpu jokea myöten, ja rakennuksissa toimi aikoinaan varsinkin pankkeja ja vienti-tuonti yrityksiä, Venäjän ja Britannian konsulaatit, Shanghai Club, sekä Vapaamuurarit.

Alue oli vaikutusvaltansa huipulla 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa, kun Bund alueesta tuli Itä-Aasian yksi merkittävimmistä finanssikeskuksista ja sen Zhongshan Road kadusta Aasian kuuluisin.

Rakennustyyliltään Bundin 52:n rakennuksen arkkitehtuurien joukossa on mm. romaanisen ajan tyyliä, goottilaista arkkitehtuuria, renesanssi tyyliä, barokki-arkkitehtuuria, neoklassista tyylisuuntaa, beaux-arts tyyliä, sekä Art Deco rakennuksia, joista Shanghai on yleisemminkin tunnettu.

Bund on helppo kävellä päästä päähän sen noin 1,6 km matkan pitkin Huangpu jokea Yan’an Road kadulta aina Waibaidu sillalle.

Nanjing Road on massiivisen kokoisen Shanghain pääostoskatu, ja helpon kävelymatkan päässä, hieman länteen, Bundin keskipisteestä.

Nanjing Road kadusta on muodostunut nopeasti yksi maailman kuuluisimmista kaduista, kuin myös yksi maailman kiireisimmistä.

Katu on suurelta osaltaan kävelykatua, mikä tekee siitä ihanteellisen ostosalueen muuten vilkkaasti liikennöidyssä suurkaupungissa.

Kokonaisuudessaan Nanjing Road on maailman pisin ostoskatu 6 km pituudellaan, ja noin miljoona vierailijaa käy sen kaupoissa päivittäin.

Kadun kohokohtiin kuuluu Kansan aukio (Rénmín Guangchang), jota pidetään yleisesti kaupungin poliittisena ja kulttuurillisena keskuksena. Aukion ympärillä on useita merkittäviä Shanghain nähtävyyksiä, kuten Shanghai Museo ja Jing’an Temppeli.

Shanghai nähtävyydet parhaimmistoa on myös Shanghai Museo (shanghaimuseum.net/en/index.asp), joka on yksi merkittävimmistä museoista kaupungissa, ja tunnettu sekä kokoelmastaan että rakennuksensa arkkitehtuurista.

Rakennuksella on pyöreä katto-osuus ja neliönmuotoinen pohja, joka symboloi vanhaa Kiinalaista näkemystä siitä että maailma muodostuu “pyöreästä taivaasta, nelikulmaisesta maasta”.

Museon kokoelma koostuu yli 120,000 esineestä eri aikakausilta, mukaanlukien keramiikkaa, kalliografiaa, muinaisia kolikkoja, maalauksia, ja veistoksia.

Näyttely alueeseen kuuluu 11 galleriaa ja kolme erikoisnäyttelyiden hallia, joiden näyttelyt ovat vaihtuvia.

Xintiandi elämäntyylikeskus (xintiandi.com/english/index_e.asp) on ostoskeskus, joka yhdistää vanhan Shanghain romantiikan moderniin ostoskokemukseen. Xintiandi tarkoittaa suomeksi “Uusi taivas ja maa”.

Keskus koostuu alueesta jossa on restauroituja shikumen (“kivi portti”) taloja kapeilla kujilla, moderni ostoskeskus elokuvateatterilla, sekä kahviloita ja ravintoloita ulkoterasseilla.


Näissä ravintoloissa syönti tai ostosten tekeminen Xintiandissa on merkittävä status symboli paikallisille Shanghailaisille ja myös nautittava kokemus turistille.