Sibelius museo Turku

Sibelius museo Turku sisältää kokoelman Jean Sibeliuksen nuottikäsikirjoituksia, kirjeitä, ja konserttiohjelmia, sekä laajan kokoelman historiallisia soittimia.

Museo, jonka takaa löytyy yksityinen Stiftelsen för Åbo Akademi, on yksi Suomen harvoista musiikkimuseoista.

Museorakennuksena toimii Woldemar Baeckmanin suunnittelema, modernismia edustava talo, joka otettiin käyttöön vuonna 1968.

Muihin Baeckmanin kuuluisiin rakennuksiin Suomessa kuuluu mm. Helsingissä oleva Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun päärakennus.

Sibelius museo Turku

KUVA: Museon sisäänkäynti Piispankadulta kuvattuna. Aivan vierestä löytyvät myös Turun Tuomiokirkko sekä Ett Hem -kulttuurikotimuseo (www.abo.fi/stiftelsen/ett_hem/suomeksi.html).

Museon perusnäyttelyt, joiden ohella tarjolla on myös vaihtuvia näyttelyitä, koostuvat Sibelius-peruskokoelmasta sekä museon soitinkokoelmaa esittelevästä näyttelystä.

Sibelius näyttely tutustuttaa kävijän Sibeliuksen elämään ja elämäntyöhön mm. valokuvien, käsikirjoituksien, sekä lehtileikkeiden avulla.

Kokoelmasta löytyy myös Sibeliukselle kuuluneita henkilökohtaisia esineitä, kuten säveltäjämestarin hattu, keppi, ja sikarilaatikko.

Musiikkimuseona keskeisenä elementtinä näyttelyssä toimii säveltäjän tuottama materiaali, ja voitkin kuunnella ja katsella Sibeliuksen audiovisuaalista materiaalia sekä tutustua hänen tapaansa säveltää mestariteoksensa.

Soittimia esittelevä näyttely puolestaan käy läpi varsinkin suomalaisen musiikkikulttuurin eri puolia, mutta kaikkiaan tarjolla on yli 1900 perinne- ja taidemusiikkisoitinta eri puolilta maailmaa.

Sibelius-museo
Piispankatu 17
20500 Turku
Aukioloajat: ti – su klo 11-16 (ke myös klo 18-20)
web.abo.fi/fak/hf/musik/fin/museum/index.php

Taidemusiikin historiaa museo esittelee Turkulaisesta näkökulmasta, keskiajalta aina 1800-luvulle saakka, joka on myös periodi, jolloin kaupunki oli Suomen musiikkielämän keskus.


Hyvä aika tutustua paikkaan on varsinkin kevät- ja syysperiodi, jolloin museo järjestää keskiviikkokonsertteja, joissa kuullaan kamarimusiikin helmiä.