Side Turkki

Side Turkki on suosittu lomakylä eteläisellä rannikolla, lähellä Manavgatin ja Selimiye kyliä, noin 75 km from Antalyan kaupungista.

Lomakylällä on turismikäyttönsä lisäksi myös pitkä historia osana antiikin maailmaa, ja alue on ollut asuttuna ainakin 600-luvulta e.Kr.

Yksi paikan viehätyksiä on sen sijainti pienellä pohjois-eteläsuuntaisella niemimaalla, joka on noin 1 km pitkä ja 400 m läpimitaltaan.

Tämä kaunis kylä tarjoaa nykyisin myös modernia arkkitehtuuria, muodikkaita kauppoja, ja yömyöhään auki olevia baareja ja yökerhoja.

Sideä reunustavat kaksi kultaista rantaa, joiden reunustana toimii välimeren kirkkaat vedet, jotka houkuttavat lomailijoita ympäri maailman.

Side nimenä on Anatolialaista perinnettä ja tarkoittaa granaattiomenaa, joka on yksi terveimmistä hedelmistä, sopien lomakylän rentouttavaan ja virkistävään luonteeseen.

Nähtävyyksien osalta kylässä olevat suuret muinaisjäänteet ovat yhdet Turkin hienoimmista ja niihin kuuluvat mm. kolossaaliset teatterikompleksin rauniot, johon aikoinaan mahtui noin 15 000 – 20 000 ihmistä, ja joka on rakennettu Roomalaisen amfiteatterin tyyliin, siten että rakennelma tukeutuu lukuisiin kaareihin pysyäkseen pystyssä.

Kylää verrataan usein Aspendoksessa oleviin amfiteatterin raunioihin, mutta Aspendoksen rauniot ovat paremmin säilyneitä.

Siden historiallisiin nähtävyyksiin kuuluvat myös sen hyvin säilyneet kaupungin muurit, joista löytyy myös kaupungin pääportti “Megale Pyle” Hellenistiseltä ajalta (100-luku e.Kr.).

Raunioista kannattaa tarkistaa myös agora aukio, jolla ovat jäänteet pyöreistä Tychen ja Fortunan temppeleistä 100-luvulta e.Kr., joiden aluetta on aikojen kuluessa käytetty myös merirosvojen orjien myyntialueena, sekä alueen pienempi teatteri, jota käytettiin ensin gladiaattoritaisteluihin, ja myöhemmin kirkkona.


Turkin valtion arkeologit ovat työskennelleet Siden raunioiden kaivauksien parissa vuodesta 1947, ja työ jatkuu edelleen.